Kuchnia włoska - Biszkopty - przepisy i pomysły:

Kuchnia włoska

Biszkopty

wróć do Ciasta

Zastosuj

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

  • Wegetariańskie
  • Wegańskie

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Gdy brakuje pomysłu na słodką przekąskę, biszkopt sprawdzi się w każdej sytuacji. Jest podstawą ciast, tortów, a nawet ciasteczek. Wystarczy kilka smacznych dodatków oraz chwila poświęcona na dekorację, aby z biszkoptu powstał bardzo efektowny deser. Nabraliście ochoty na słodkie co nieco? W Kuchni Lidla znajdziecie mnóstwo inspiracji – do dzieła!

Biszkopt – najlepsze przepisy

Istnieje bardzo wiele przepisów na biszkopty. Mimo tego amatorom pieczenia biszkopt idealny spędza sen z powiek. Jeśli więc nie macie czasu na poszukiwanie receptury, która zagwarantuje wam udane ciasto, zaufajcie Kuchni Lidla, w której znajdziecie wskazówki, jak zrobić najprostszy biszkopt – przepis podstawowy. Niektórzy twierdzą, że po upieczeniu ciasto razem z blachą czy formą należy… rzucić na podłogę. Czy słusznie? Trudno stwierdzić, podobno biszkopt rzucany nigdy nie opada. Wszystkim, którzy nie zamierzają eksperymentować, polecamy sprawdzone przepisy na biszkopty z Kuchni Lidla, w tym również na biszkopt czekoladowy z przepisu na tort czekoladowo-kawowy i nieco bardziej kakaowy z klasycznej wuzetki. Sprawdźcie również przepisy na:

Biszkopt na tort

Biszkopt to również nieodłączny element tortu, będący w wielu przypadkach jego bazą. Biszkopty na torty muszą być zatem udane, aby całość wypieku mogła się znakomicie prezentować. Jeśli nie jesteście mistrzami w pieczeniu biszkoptów do tortów, to koniecznie sięgnijcie po przepisy Kuchni Lidla, dzięki którym biszkopty na tort nie będą przed wami skrywały już żadnych tajemnic!

Czym nasączyć biszkopt?

Każdy biszkopt, który nie ma w swym składzie oleju, warto ponczować, aby uzyskać wilgotniejsze ciasto, a dodatkowo wzmocnić jego smak. W zależności od przeznaczenia biszkoptu – dla dzieci bądź dla dorosłych, a także koloru ciasta – jasne lub ciemne, należy stosować różnorodne poncze. Czym więc najlepiej nasączyć biszkopty? Optymalnym rozwiązaniem są alkohole, takie jak wódka, nalewka, rum czy whisky, a także kawa. Jeśli natomiast przygotowujemy je z myślą o dzieciach, to biszkopty dobrze jest nasączyć sokami owocowymi, naparami z herbaty albo ponczem kakaowym. Niektórzy zastanawiają się też, czym nasączyć biszkopty do sernika na zimno. Obowiązuje taka sama zasada jak w przypadku ciast pieczonych, jednak nie każdy sernik na zimno na biszkoptach wymaga tak naprawdę nasączenia. Jeśli dodajecie kremy i galaretki, to biszkopty z czasem i tak staną się wilgotne.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!