Kuchnia włoska - Ryż z warzywami - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Risotto – klasyczny przepis
Włoska kuchnia pełna jest prostych i smacznych przepisów. Jednym z najbardziej klasycznych i reprezentacyjnych dań kuchni półwyspu Apenińskiego jest risotto. Klasyczne risotto na maśle z dodatkiem wina i bulionu potrafi zachwycić swoim smakiem. Jak przyrządzić klasyczne risotto? Przygotuj je razem z nami!
Risotto pomidorowe
Risotto pomidorowe to danie, które zachwyca swoją prostotą i smakiem. Połączenie kremowego ryżu z soczystymi pomidorami to duet idealny, który nigdy się nie znudzi. Chcesz dowiedzieć się, jak przygotować to ponadczasowe danie i to po mistrzowsku? Poniżej zdradzimy Ci przepis na wyśmienite risotto pomidorowe!
Risotto z warzywami
Risotto z warzywami to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Kremowa kompozycja na bazie ryżu, połączona z soczystymi warzywami dostarczy ci energii na cały dzień. Jak zrobić to pyszne, włoskie danie? Poznaj przepis oraz triki podpatrzone od topowych szefów kuchni!
Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato
Jesień zbliża się wielkimi krokami, a w lasach zaczynają pojawiać się grzyby. Ale nie na wszystkie trzeba czekać do września czy października! Lato to idealny czas na przyrządzanie dań z udziałem kurek, np. risotto z dodatkiem kurek. Jak przyrządzić to pyszne danie? Poznaj nasz sposób na delikatne, aksamitne risotto z kurkami!
Risotto z cukinią
Odpowiednio przyrządzone risotto wzbudza zachwyt swoją aksamitnością i bogatym smakiem. Do włoskiego dania na bazie ryżu można dodać wiele różnych składników, uzyskując zaskakujące kompozycje smakowe. W tym przepisie zdradzimy Ci, jak zrobić znakomite risotto z cukinią w wersji wege. Zapraszamy do gotowania!
Ryż z warzywami i mięsem
Ryż z warzywami to znakomita propozycja obiadu, również dla smakoszy dań mięsnych. Wystarczy przecież wzbogacić potrawę o ulubiony gatunek mięsa, aby całość prezentowała się smacznie i zdrowo. Najchętniej wybieranym mięsem w tym przypadku jest drób, dlatego też w większości przepisów występuje ryż z warzywami i kurczakiem. Uwierzcie na słowo lub przekonajcie się osobiście, że pieczone udka kurczaka z ryżem z warzywami i świeżą miętą z Kuchni Lidla smakują tak samo dobrze, jak wyglądają. A jeśli macie ochotę zainspirować się kuchnią azjatycką, to koniecznie spróbujcie ryżu z warzywami i kurczakiem curry albo ryżu z warzywami i kurczakiem po chińsku.
Ryż z warzywami bez mięsa
Z kolei wegetarianom powinna przypaść do gustu propozycja ryżu z warzywami bez dodatku mięsa. Bez względu na odmianę ryżu, jakiej użyjecie, taka potrawa na obiad zawsze będzie strzałem w dziesiątkę. Czy zatem zdecydujecie się na ryż basmati czy też parboiled, ważne po prostu, aby spożywać go z warzywami i odpowiednią mieszanką przypraw. Zwolennikom smaków kuchni Dalekiego Wschodu spodoba się z pewnością pomysł podania ryżu z warzywami i curry, a jeszcze lepiej ryżu z warzywami po tajsku i na dodatek z mlekiem kokosowym. Koniecznie wypróbujcie więc jeden z najpopularniejszych sposobów przyrządzania potraw w kuchni azjatyckiej, jakim jest smażenie. Ryż z warzywami z patelni to naprawdę smaczna propozycja obiadu. Sprawdźcie, co oferuje w tym zakresie Kuchnia Lidla.
Ryż z warzywami na patelnię
Przepisów na smażony ryż z warzywami z pewnością nigdy nie jest za wiele i z takiego założenia wychodzi również Kuchnia Lidla. Jeśli zatem poszukujecie sprawdzonych przepisów, według których ryż przyrządza się z warzywami na patelni, to nie możecie pominąć tych propozycji:
Pamiętajcie też, że koronnym daniem, wywodzącym się z Azji, jest ryż smażony z warzywami po tajsku, czyli warzywa stir-fry po tajsku, których koniecznie trzeba spróbować!