Łatwe przepisy - Kompot - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Kompot truskawkowy
Ciesz się najlepszym, domowym napojem o smaku lata, na którego przygotowanie musisz poświęcić jedynie 10 minut. Niech MC Smart zrobi kompot truskawkowy za Ciebie!
![Kompot truskawkowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/b990bdb5c2e0-a2d582469169-kompot-truskawkowy-paula-bonowicz-golec-kuchnialidla.webp)
![sticker MCC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/57dc65ab7c45-mcc.webp)
ORZEŹWIAJĄCY KOMPOT Z RABARBARU
Idealny napój na lato – orzeźwiający kompot z rabarbaru z listkami mięty i kostkami lodu. Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!
![ORZEŹWIAJĄCY KOMPOT Z RABARBARU](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/9a4e925e62de-56a7700b82d2-kompot-z-rabarbaru-na-dwa-sposoby.webp)
ROZGRZEWAJĄCY KOMPOT RABARBAROWO-TRUSKAWKOWY
Rozgrzewający kompot z rabarbarem i truskawkami z dodatkiem aromatycznych przypraw – goździków, kardamonu i imbiru. Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!
![ROZGRZEWAJĄCY KOMPOT RABARBAROWO-TRUSKAWKOWY](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/ee70f632d861-180f90b14b7c-kompot-z-rabarbaru-na-dwa-sposoby.webp)
Lubelski napój żniwny z rabarbaru
Na coraz cieplejsze dni przygotuj orzeźwiający napój żniwny z rabarbaru i mięty! Tę prostą recepturę kuchni lubelskiej zawsze warto mieć pod ręką latem.
![Lubelski napój żniwny z rabarbaru](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/c3138ff7165f-e4f3e7f93f1f-kw24-2021-pawel-malecki-lubelski-napoj-zniwny-z-rabarbaru-1250x750.webp)
Kompot agrestowy
Pyszny na zimno i na ciepło! Spróbuj kompotu agrestowego według przepisu Kingi Paruzel!
![Kompot agrestowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/28c61fedf974-667f0f5002f9-BS_KW30_2019Kinga_1250x700.webp)
Kompot jabłkowy
Jabłka, pigwa i odrobina słodyczy – to składniki na łatwy i pyszny kompot z jabłek!
![Kompot jabłkowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/d9a49a4735f9-8a358a713a1a-BS_ONLINE_KW36_Kompot_jablkowy_24061_180817_AB_29522_rgb_ok.webp)
Kompot z suszonych owoców
Wypróbuj sprawdzony przepis na świąteczny kompot z suszonych owoców i aromatycznych przypraw!
![Kompot z suszonych owoców](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/a58223998a57-5abe9e1a62f7-kompot_z_suszonych_owocow_1250x700.webp)
Kompot z rabarbaru na dwa sposoby
Orzeźwiający czy rozgrzewający? Sprawdź, która wersja kompotu bardziej Ci zasmakuje!
![Kompot z rabarbaru na dwa sposoby](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/c6fad856430a-b311608b7799-KK_SLODKIE_kompot_z_rabarbaru_1250x700.webp)
Kompot z suszu z cytryną
Tradycyjny napój pełen korzennego aromatu i orzeźwiającego smaku cytrusów. Doskonały na święta i na co dzień.
![Kompot z suszu z cytryną](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/61d54e5f9fd5-8eb75ebbc7-kompot_11833-68948_RGB_960x540.webp)
![sticker MCC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/57dc65ab7c45-mcc.webp)
Tradycyjne polskie kompoty – sprawdź nasze przepisy!
Sezon na świeże owoce należy dobrze wykorzystać, bo mimo iż obfituje w mnogość darów natury, to trwa naprawdę krótko. Jeśli więc dysponujecie nadmiarem owoców, to spróbujcie przygotować kompot. Można go przyrządzić zarówno z tych, które rosną w sadzie, jak i w ogrodzie. Latem orzeźwienie zapewni wam kompot z agrestu, wiśni czy czereśni albo z porzeczek, zwłaszcza ten z czarnej porzeczki. Wczesną jesienią dobrze smakuje kompot z jabłek, np. z dodatkiem malin, na który przepis znajdziecie w Kuchni Lidla. Dowiecie się z niego także, jak można przygotować pachnący cynamonem i goździkami kompot ze śliwek. Wśród jesiennych propozycji napojów owocowych nie powinno zabraknąć ponadto kompotu z winogron czy gruszek. A jeśli macie ochotę na zupełnie inną, bo warzywną wersję kompotów, to letnią porą ugotujcie koniecznie kompot z rabarbaru, natomiast gdy nadejdą chłodniejsze dni, skuście się na kompot z dyni. Taka różnorodność smaków kompotów z pewnością sprawi, że znajdziecie swój ulubiony, do którego będziecie powracać regularnie, o tej samej porze roku.
Jak zrobić kompot z truskawek?
Jednym z bardziej lubianych kompotów, po które sięga się zwykle podczas sezonu letniego, jest kompot z truskawek. Oczywiście, jeśli macie nadmiar owoców, możecie też od razu ugotować większą jego ilość na zimę. Kompot z truskawek będzie idealną opcją napoju do słoików, które można otworzyć w każdej chwili, a sam kompot podać jako dodatek np. do obiadu. Warto zatem wiedzieć, jak zrobić kompot z truskawek, aby cieszyć się jego smakiem zarówno latem, jak i zimą. Pierwszym krokiem jest zawsze umycie owoców i usunięcie szypułek. Kolejnym, w zależności od tego, czy zamierzacie podać kompot zaraz, czy może przechować do zimy, będzie zagotowanie wody z cukrem i włożenie do niej bezpośrednio truskawek lub zalanie nią owoców we wcześniej wyparzonych słoikach. Jeśli przygotowujecie kompot z myślą o bieżącej konsumpcji, wystarczy zagotować truskawki i pozostawić je do wystygnięcia w wodzie. Z kolei w przypadku kompotu do późniejszego spożycia, po zamknięciu wieka, słoiki wypełnione owocami i wodą poddaje się ok. 15-minutowej pasteryzacji. Zainteresowani tematem znajdą w Kuchni Lidla ciekawą propozycję przepisu na rozgrzewający kompot rabarbarowo-truskawkowy.
Przepisy na kompoty z suszonych owoców
W Kuchni Lidla nie zapomniano również o przepisie na kompot z suszonych owoców, tj. ze śliwek, jabłek, moreli oraz gruszek. Taki napój, choć zupełnie odmienny w smaku od tego, który powstaje na bazie świeżych owoców, podaje się tradycyjnie podczas Wigilii Bożego Narodzenia. Najczęściej mówi się wtedy o kompocie z suszu, występującym w różnych wersjach, często uzależnionych od regionu Polski. Bez względu na wasze pochodzenie skorzystajcie koniecznie choćby z jednej propozycji Kuchni Lidla na kompot wigilijny.