
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Jabłka razem ze skórką kroimy w kawałki i przekładamy do garnka. Dodajemy wcześniej wyszorowaną, pokrojoną w półplasterki pomarańczę. Do garnka wrzucamy cynamon, gałkę muszkatołową i goździki. Całość zalewamy wodą.
Zagotowujemy na dużym ogniu, gdy kompot zacznie wrzeć zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i gotujemy jeszcze przez 2 godziny. Pod koniec gotowania dodajemy miód do smaku.
Jak podawać
Podajemy na gorąco.
Zobacz podobne
przepisy
Koktajl bananowy
Za pomocą miksera możesz wyczarować pyszny koktajl z lodami i bananami – idealne letnie orzeźwienie.

Koktajl brzoskwiniowo-marchewkowy
Słodki owocowy napój o kremowej konsystencji i kuszącym kolorze… a do tego bomba witaminowa! Polecamy na gorące dni.

Korzenny kompot ze śliwek – przepis
Śliwki to wspaniały materiał na pyszny kompot. Taki domowy, pachnący cynamonem i goździkami. Wypróbuj nasz przepis.

Gorąca lemoniada
Pyszny, rozgrzewający napój herbaciany bogaty w witaminę C i wyjątkową miodową słodycz – najlepszy w chłodne dni!

Zobacz przepisy
na święta
- Ragoût z jajek z warzywami
- Sałata na ciepło z pak choi i białą kiełbasą
- Wegański twarożek z ziołami
- Glazurowana szynka z ziemniakami
- Pascha czekoladowa
- Ciasto marchewkowe
- Jarski żurek łemkowski
- Wielkanocna babka z pomelo
- Wieniec morelowo-figowy
- Łopatka z suszonymi pomidorami
- Jajka faszerowane cukinią i żółtym serem
- Sernik cytrynowo-limonkowy z bezą
- Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
- Idealne jajka na Wielkanoc
- Wielkanocne koszyczki
- Wielkanocne gniazdka czekoladowe
- Wielkanocny koktajl serniczkowy
- Wielkanocny deser w pucharkach
- Ciasto cytrynowo-pomarańczowe z migdałami
- Tradycyjne powidła śliwkowo-czekoladowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (13)
550 dni temu
Aha, jak ktoś tu napisał w komentarzu, tez się zgadzam z tym że kompot gotować 2 godziny? Ten przepis to jakaś masakra. Kompoty gotuje się dość krótko 10 -15 minut
odpowiedz
550 dni temu
1 łyżeczka goździków na 2 litry wody?? 4 laski cynamonu?? 5 g gałki muszkatołowej? Chciałam zapytać kto jest autorem tego przepisu? Lidl? Przepraszam, ale to rzeczywiście za dużo przypraw. Gałki muszkatołowej dodaje się tylko szczyptę albo bym nawet nie dodawała wcale, zbędna przyprawa do kompotu, proponuje 1 laske cynamonu i goździki maksymalnie 2-3 szt. na 1 litr wody. Nie jestem kucharzem ale duzo gotuje i mam spore rozeznanie z doświadczenia. . Ilość miodu też spora, zalecam dodać nie od razu po ugotowaniu, bo owoce puszczają słodycz powoli, może 3-4 łyzki miodu maks ale to indywidualna kwestia. Stanowczo zmodyfikowałabym ten przepis bo tyle przypraw to widzę od razu że to jakaś przesada. Może Niemcy lubią takie przesadne kompoty ?? xD. Może spróbuje sprawdzic ten przepis i zmodyfikować proporcje.
odpowiedz
1919 dni temu
Można do kompotu dodać anyż?
odpowiedz
1918 dni temu
Jasne!
4035 dni temu
2 godziny gotowac kompot ?! no sorki :/
odpowiedz
4070 dni temu
Magdaleno, może ten przepis przypadnie Ci bardziej do gustu?: https://kuchnialidla.pl/kompot-sliwkowo-korzenny
odpowiedz
4070 dni temu
MI nie smakuje. Za dużo przypraw i ciężko to pić. 1/10
odpowiedz
4116 dni temu
kasiolek, laska cynamonu ma nadać ładnego aromatu. Cynamon sproszkowany nie da tego samego efektu z tego względu, że naruszysz klarowny wygląd kompotu.
odpowiedz
4116 dni temu
Dzień dobry! Czy zamiast lasek cynamonu można dodać cynamon w proszku? Jeśli tak, to w jakiej ilości? Proszę o informację, dziękuję!
odpowiedz
4117 dni temu
dzis bede robic, zobaczymy :)
odpowiedz
4119 dni temu
Ale pachnący musi być ten kompot,z pewnością go przygotuję.
odpowiedz
4119 dni temu
Tak, jeden orzeszek.
odpowiedz
4119 dni temu
Czy do tego kompoty dajemy cały ten orzeszek z gałki muszkatałowej ?
odpowiedz
zobacz wszystkie