Świąteczny kompot z jabłek i cytrusów
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Jabłka razem ze skórką kroimy w kawałki i przekładamy do garnka. Dodajemy wcześniej wyszorowaną, pokrojoną w półplasterki pomarańczę. Do garnka wrzucamy cynamon, gałkę muszkatołową i goździki. Całość zalewamy wodą.

Zagotowujemy na dużym ogniu, gdy kompot zacznie wrzeć zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i gotujemy jeszcze przez 2 godziny. Pod koniec gotowania dodajemy miód do smaku.

Jak podawać

Podajemy na gorąco.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • Andrzej Andrzej
    1556 dni temu
    2 godziny gotowac kompot ?! no sorki :/

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1591 dni temu
    Magdaleno, może ten przepis przypadnie Ci bardziej do gustu?: https://kuchnialidla.pl/product/kompot-sliwkowo-korzenny

    odpowiedz

  • Magdalena Magdalena
    1591 dni temu
    MI nie smakuje. Za dużo przypraw i ciężko to pić. 1/10

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1637 dni temu
    kasiolek, laska cynamonu ma nadać ładnego aromatu. Cynamon sproszkowany nie da tego samego efektu z tego względu, że naruszysz klarowny wygląd kompotu.

    odpowiedz

  • kasiolek kasiolek
    1637 dni temu
    Dzień dobry! Czy zamiast lasek cynamonu można dodać cynamon w proszku? Jeśli tak, to w jakiej ilości? Proszę o informację, dziękuję!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1638 dni temu
    dzis bede robic, zobaczymy :)

    odpowiedz

  • Asia Asia
    1640 dni temu
    Ale pachnący musi być ten kompot,z pewnością go przygotuję.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1640 dni temu
    Tak, jeden orzeszek.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1640 dni temu
    Czy do tego kompoty dajemy cały ten orzeszek z gałki muszkatałowej ?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram