Kompot z suszu z cytryną

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Kompot przygotowujemy dzień przed podaniem.

Przygotowanie

Nasiona kardamonu rozkruszamy na desce za pomocą noża, a następnie dodajemy wraz z goździkami do garnka z 3 litrami zimnej wody. Następnie dodajemy łyżkę miodu, 2 wędzone gruszki pokrojone w paski, śliwki w całości, naturalnie suszone jabłka i laskę cynamonu (cynamon wyciągamy, gdy ugotowany już kompot ostygnie). Zagotowujemy.

Od czasu do czasu mieszamy. Dokładnie szorujemy i sparzamy cytrynę i pomarańczę. Za pomocą obieraczki do warzyw ścinamy duże kawałki skórki z 1 cytryny i z połowy pomarańczy.

Gdy kompot się zagotuje, wrzucamy skórki z cytryny (zostawiamy niewielką ilość do dekoracji). Kawałki skórki z pomarańczy (zostawiamy niewielką ilość do dekoracji) skręcamy w dłoniach nad garnkiem, miażdżymy, aby uwolnić olejki eteryczne, i dopiero wtedy wrzucamy do garnka. Próbujemy kompotu, dodajemy jeszcze około 2 łyżek miodu (wg uznania). Mieszamy.

Kompot studzimy. Przed podaniem wrzucamy do kompotu pozostałe skórki z pomarańczy i cytryny do dekoracji.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram