
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Kompot przygotowujemy dzień przed podaniem.
Przygotowanie
Nasiona kardamonu rozkruszamy na desce za pomocą noża, a następnie dodajemy wraz z goździkami do garnka z 3 litrami zimnej wody. Następnie dodajemy łyżkę miodu, 2 wędzone gruszki pokrojone w paski, śliwki w całości, naturalnie suszone jabłka i laskę cynamonu (cynamon wyciągamy, gdy ugotowany już kompot ostygnie). Zagotowujemy.
Od czasu do czasu mieszamy. Dokładnie szorujemy i sparzamy cytrynę i pomarańczę. Za pomocą obieraczki do warzyw ścinamy duże kawałki skórki z 1 cytryny i z połowy pomarańczy.
Gdy kompot się zagotuje, wrzucamy skórki z cytryny (zostawiamy niewielką ilość do dekoracji). Kawałki skórki z pomarańczy (zostawiamy niewielką ilość do dekoracji) skręcamy w dłoniach nad garnkiem, miażdżymy, aby uwolnić olejki eteryczne, i dopiero wtedy wrzucamy do garnka. Próbujemy kompotu, dodajemy jeszcze około 2 łyżek miodu (wg uznania). Mieszamy.
Kompot studzimy. Przed podaniem wrzucamy do kompotu pozostałe skórki z pomarańczy i cytryny do dekoracji.
Komentarze (3)
528 dni temu
Jakim cudem jedna porcja takiego suszu ma ponad 1800 kilokalorii?
odpowiedz
528 dni temu
Podane wartości tycza się wszystkich składników łącznie. Sam kompot będzie miał ich natomiast mniej, jeśli zostaną odjęte owoce.
187 dni temu
Bo się komuś przecinki w węglowodanach kopnęły.
zobacz wszystkie