Kompot z suszu z cytryną

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Kompot przygotowujemy dzień przed podaniem.

Przygotowanie

Nasiona kardamonu rozkruszamy na desce za pomocą noża, a następnie dodajemy wraz z goździkami do garnka z 3 litrami zimnej wody. Następnie dodajemy łyżkę miodu, 2 wędzone gruszki pokrojone w paski, śliwki w całości, naturalnie suszone jabłka i laskę cynamonu (cynamon wyciągamy, gdy ugotowany już kompot ostygnie). Zagotowujemy.

Od czasu do czasu mieszamy. Dokładnie szorujemy i sparzamy cytrynę i pomarańczę. Za pomocą obieraczki do warzyw ścinamy duże kawałki skórki z 1 cytryny i z połowy pomarańczy.

Gdy kompot się zagotuje, wrzucamy skórki z cytryny (zostawiamy niewielką ilość do dekoracji). Kawałki skórki z pomarańczy (zostawiamy niewielką ilość do dekoracji) skręcamy w dłoniach nad garnkiem, miażdżymy, aby uwolnić olejki eteryczne, i dopiero wtedy wrzucamy do garnka. Próbujemy kompotu, dodajemy jeszcze około 2 łyżek miodu (wg uznania). Mieszamy.

Kompot studzimy. Przed podaniem wrzucamy do kompotu pozostałe skórki z pomarańczy i cytryny do dekoracji.

 

Przygotuj:

  • termorobota MC Smart
  • obieraczkę do warzyw

Sposób przygotowania:

KROK 1: GOTUJEMY SUSZONE OWOCE Z PRZYPRAWAMI

Do pojemnika miksującego przekładamy kardamon i rozdrabniamy go za pomocą programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 9. Następnie dodajemy goździki, miód, wędzone gruszki, śliwki w całości, suszone jabłka i laskę cynamonu, gotujemy je, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 30 minut / temperatura 100°C / obroty w lewo / obroty 1.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CYTRUSY

Cytrynę i pomarańczę dokładnie myjemy i sparzamy. Za pomocą obieraczki ścinamy całą skórkę z cytryny i z połowy pomarańczy.

KROK 3: DODAJEMY CYTRUSY DO GOTUJĄCEGO SIĘ KOMPOTU

Gdy kompot się zagotuje (po ok. 10 minutach od włączenia programu), skórki z cytryny i pomarańczy skręcamy i zgniatamy w dłoniach, aby uwolnić aromat, i wrzucamy przez otwór w pokrywie (zostawiamy niewielką ilość skórek do dekoracji).

WSKAZÓWKA! Na tym etapie warto spróbować kompotu i ewentualnie dodać jeszcze 2-3 łyżki miodu do smaku.

KROK 4: MIESZAMY SKŁADNIKI

Po zakończeniu gotowania wybieramy program gotowanie wg własnych ustawień / czas 1 minuta / temperatura 100°C / obroty w lewo / obroty 1, aby dobrze wymieszać składniki.

KROK 5: PODAJEMY KOMPOT

Gotowy kompot studzimy i przecedzamy. Przed podaniem do napoju dodajemy pozostałe skórki z pomarańczy i cytryny.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    884 dni temu
    Jakim cudem jedna porcja takiego suszu ma ponad 1800 kilokalorii?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    883 dni temu
    Podane wartości tycza się wszystkich składników łącznie. Sam kompot będzie miał ich natomiast mniej, jeśli zostaną odjęte owoce.
  • Gość Gość
    542 dni temu
    Bo się komuś przecinki w węglowodanach kopnęły.

Kompot z suszu – skąd się wziął?

Kompot z suszu to napój, który w naszej tradycji ma bardzo silne ugruntowanie kulturowe. Ten aromatyczny i bogaty w smaki specjał kojarzy się przede wszystkim ze świętami. I słusznie – zgodnie z tradycją kompot z suszu gospodarze serwują zarówno do kolacji wigilijnej, jak i przez całe święta Bożego Narodzenia. Dlaczego jednak w tym szczególnym czasie cieszy się takim wzięciem? Otóż jego wyśmienity charakter podkreśla świąteczną atmosferę spotkania z bliskimi i stanowi godne towarzystwo dla wielu potraw goszczących na świątecznym stole.

Choć propozycji przygotowania napoju na bazie suszu znajdziesz w sieci naprawdę wiele, nasz przepis na kompot z suszu pozwoli Ci zapoznać się z nim od najlepszej możliwej strony. Co warto podkreślić – przepis na kompot z suszu zaliczamy do łatwych. Oznacza to, że jest odpowiedni nawet dla osób początkujących. Ponadto czas jego wykonania wynosi około 45 minut! Nie czekaj dłużej i sprawdź, jak zrobić kompot z suszu według przepisu Karola Okrasy. Nie tylko wtedy, gdy za rogiem święta. To również idealny wybór na wiele innych okazji – tych uroczystych i nie tylko!

Przepis na kompot z suszu z cytryną

Nasz kompot wigilijny z suszu opiera się na właściwościach cytrusów – cytryny i pomarańczy występujących w towarzystwie śliwki oraz wędzonych gruszek. Tę mieszankę owoców, choć sama w sobie smakuje wybornie, wzbogacamy dodatkiem starannie wyselekcjonowanych składników. O znakomity efekt dbają zatem kardamon, cynamon, goździki, miód oraz suszone jabłka.

Nasuwa się zatem pytanie dotyczące kompotu z suszu – jak zrobić ten jedyny w swoim rodzaju napój? Opis wszystkich kroków znajdziesz w przepisie Karola Okrasy. Teraz omówmy dokładniej niektóre jego punkty.

Przygotowując nasz kompot z suszu, w pierwszej kolejności zajmij się kardamonem i goździkami. Nasiona przyprawy, która przywędrowała do nas z Indii, musisz rozkruszyć. W przepisie na kompot z suszu sugerowaliśmy wykorzystanie do tego celu noża. Jeśli jednak posiadasz moździerz, skorzystaj właśnie z niego. Po rozkruszeniu aromatyczny kardamon jest gotowy do połączenia z goździkami w zimnej wodzie. Z nimi natomiast nie musisz robić nic więcej. Po prostu wrzuć je do garnka.

Teraz, zgodnie z przepisem, dodaj trzy łyżki miodu. Jaki miód okaże się jednak najlepszy do kompotu z suszu? Sprawdzi się miód akacjowy, lipowy, spadziowy czy wielokwiatowy. W tej kwestii masz pełną dowolność. Kieruj się swoimi preferencjami lub zawartością szafki. Musisz przy tym pamiętać o pewnych różnicach smakowych. Miód rzepakowy z natury jest np. o wiele słodszy od akacjowego. Poszczególne propozycje różnią się też pod względem niuansów smakowo-aromatycznych. Uwzględnij to, jeśli dopiero stajesz przed koniecznością nabycia konkretnego słodzidła.

W końcu przyszła pora na gruszki do kompotu z suszu. Zaznaczyliśmy, abyś do tego celu wykorzystał wędzone gruszki pokrojone w paski. Inna opcja to gruszki suszone. Co do gatunku gruszek – także i w tej kwestii najistotniejsze są Twoje preferencje. Co dalej? Do całości dodaj suszone jabłka. Najlepiej w tych okolicznościach kulinarnych sprawdzą się takie o słodko-kwaśnej naturze, czyli m.in. Gala czy Antonówka. Następnie dodaj laskę cynamonu, ale zaraz po zagotowaniu kompotu z suszu wyciągnij ją z garnka.

Wracając jednak do pozostałych składników – wszystko wymieszaj w garnku i przygotuj się na dodanie cytryny oraz pomarańczy. Przed wykorzystaniem owoców do kompotu z suszu wigilijnego, należy je sparzyć (czyli po prostu przepłukać we wrzątku, który ma działanie dezynfekujące) oraz starannie oczyścić ich skórki. Do tego zadania wykorzystaj niewielką szczoteczkę. Teraz już śmiało możesz sięgnąć po obieraczkę (lub nożyk, jeśli jej nie posiadasz) i obrać cytrynę oraz pomarańczę. I teraz uwaga – o ile skórkę z cytryny wrzucasz od razu do kompotu z suszu, o tyle skórka z pomarańczy wymaga pewnej „obróbki”. Otóż według naszego przepisu na kompot z suszu trzeba zgnieść ją w dłoniach nad garnkiem celem uwolnienia olejków eterycznych, a dopiero wtedy wrzucić do naczynia. Koniecznie pamiętaj też o tym, aby zachować część skórek do celów dekoracyjnych. Nie bez przyczyny mówi się przecież, że jemy (i pijemy) także oczami! Ta zasada dotyczy także kompotu wigilijnego z suszu!

Jak ugotować kompot z suszu? O czym dodatkowo pamiętać?

Po dodaniu wszystkich wymienionych składników pora na pierwsze próby degustacyjne. Po dokładnym wymieszaniu spróbuj kompotu z suszonych owoców. Jeśli uważasz, że jest niewystarczająco słodki, dodaj jeszcze więcej miodu. Po ostudzeniu kompotu z suszu pozostało Ci już tylko ozdobić go skórkami cytryny i pomarańczy. O czym jeszcze musisz pamiętać w związku z tym, jak zrobić kompot wigilijny z suszonych owoców?

Ile wcześniej ugotować kompot z suszu, jeśli chcesz, by zachwycał on bliskich podczas kolacji wigilijnej? Przygotuj go dzień przed planowanym podaniem. Dzięki temu wszystkie składniki będą mogły oddać swój smak, co wpłynie bardzo pozytywnie na kompozycję napoju!

Przepis na kompot wigilijny – sprawdź różne możliwości

Nie mamy wątpliwości co do tego, że doskonale wiesz już, jak przyrządzić polecany kompot z suszonych owoców według przedstawionego przepisu. Jeśli przypadł Ci do gustu, lecz mimo tego wciąż poszukujesz kolejnych inspiracji, mamy mnóstwo pomysłów. Inny sprawdzony przepis na kompot z suszu na Wigilię zapewnia nam Paweł Małecki. W jego wersji smak kompotu wzbogacają pyszne suszone morele. Jeszcze inny kompot wigilijny z suszonych owoców według Kuchni Lidla to ten, w którym zamiast samej skórki pomarańczy wykorzystasz całe plastry owoców, a oprócz goździków i cynamonu także gałkę muszkatołową. Co dalej? Na Twoją ocenę – i zachwyty Twoich bliskich – czeka też kompot śliwkowo-korzenny z odrobiną rozgrzewającego imbiru. Jak zatem widzisz – Kuchnia Lidla ma mnóstwo pysznych odpowiedzi na pytanie, jak zrobić kompot z suszu na Wigilię. A każda z nich jest właściwa!

Wskazówki Kuchni Lidla

Na koniec zostawiliśmy jeszcze kilka pomocnych porad związanych z kompotem wigilijnym z suszonych owoców. Przekonaj się, co jeszcze wypada wiedzieć o kompocie z suszu!

Jak długo gotować kompot z suszonych owoców?

Polecany przepis na susz na kompot Karola Okrasy jest niemal ekspresowy – przygotujesz go w 20 minut. Nie musisz dłużej gotować wigilijnego kompotu z suszu, ponieważ przepis zakłada, że przygotujesz go dzień wcześniej, a więc zdąży przejść smakiem przed spotkaniem z bliskimi przy świątecznej kolacji. Jeśli jednak pragniesz podać kompot tego samego dnia, susz na kompot powinieneś gotować nieco dłużej.

Jak wygląda to w przypadku innych kompotów polecanych przez Kuchnię Lidla? Świąteczny kompot z jabłek i cytrusów spędza w garnku na małym ogniu nawet 2 godziny, kompot śliwkowy korzenny około 40 minut, kompot z suszonych owoców według przepisu Pawła Małeckiego natomiast – łącznie 20-25 minut. Konkluzja jest oczywista. Przygotowując wigilijny kompot z suszu, warto trzymać się wybranego przepisu!

Czy do kompotu z suszu dodaje się cukier?

Jeśli mowa o przepisie Karola Okrasy – nie. Za słodki smak kompotu odpowiada miód. Gdy jednak pragniesz wykorzystać cukier, nie ma ku temu przeciwwskazań. Ogólnie rzecz biorąc, możesz dosłodzić kompot na Wigilię, o ile podczas próbowania uznasz, że poziom słodyczy napoju Cię nie zadowala. W przypadku pysznego kompotu z suszu cukier traktuj zatem jako rozwiązanie awaryjne.

Czy kompot z suszu jest kaloryczny?

Nie musimy chyba już dłużej rozpisywać się na temat walorów smakowych (i aromatycznych) kompotu z suszonych owoców według naszego przepisu. Musisz jednak pamiętać, że jego słodycz ma swoją cenę liczoną w kaloriach. Ile dokładnie? Według naszych wyliczeń polecany kompot z suszu ma około 148 kcal w jednej porcji. Oczywiście liczbę tę należy traktować dość umownie – wszystko zależy od proporcji wykorzystanych składników. Im więcej miodu dodasz, tym więcej kalorii będzie liczył siebie kompot z suszu! Mimo wszystko tego napoju nie nazwiemy jednak świąteczną bombą kaloryczną.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!