
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Kompot przygotowujemy dzień przed podaniem.
Przygotowanie
Nasiona kardamonu rozkruszamy na desce za pomocą noża, a następnie dodajemy wraz z goździkami do garnka z 3 litrami zimnej wody. Następnie dodajemy łyżkę miodu, 2 wędzone gruszki pokrojone w paski, śliwki w całości, naturalnie suszone jabłka i laskę cynamonu (cynamon wyciągamy, gdy ugotowany już kompot ostygnie). Zagotowujemy.
Od czasu do czasu mieszamy. Dokładnie szorujemy i sparzamy cytrynę i pomarańczę. Za pomocą obieraczki do warzyw ścinamy duże kawałki skórki z 1 cytryny i z połowy pomarańczy.
Gdy kompot się zagotuje, wrzucamy skórki z cytryny (zostawiamy niewielką ilość do dekoracji). Kawałki skórki z pomarańczy (zostawiamy niewielką ilość do dekoracji) skręcamy w dłoniach nad garnkiem, miażdżymy, aby uwolnić olejki eteryczne, i dopiero wtedy wrzucamy do garnka. Próbujemy kompotu, dodajemy jeszcze około 2 łyżek miodu (wg uznania). Mieszamy.
Kompot studzimy. Przed podaniem wrzucamy do kompotu pozostałe skórki z pomarańczy i cytryny do dekoracji.
Komentarze (0)
zobacz wszystkie