Cykoria

Podczas gdy wszystkie rośliny potrzebują światła do życia, ona się nim brzydzi i zielenieje na sam widok słońca, stając się zgorzkniała w smaku. To nietypowe warzywo pokazało swój jakże specyficzny charakter, zapuszczając korzenie w Belgii. To właśnie tam w 1870 r. nadmiar plonów cykorii zmagazynowany i przysypany ziemią ujawnił swe prawdziwe piękno, gdy niespodziewanie z zakopanych korzeni wyrosły liście, które w efekcie okazały się całkiem smaczną przekąską. I tak oto szczęśliwy zbieg okoliczności przyczynił się do odkrycia cykorii na nowo, dzięki czemu możemy dziś w pełni docenić jej wszystkie walory.

Co to jest cykoria?

Cykoria to roślina dwuletnia z rodziny astrowatych. Posiada delikatne i kruche łodygi, długie liście, układające się wzdłuż główki warzywa, podobnie jak w przypadku kapusty pekińskiej, oraz jasnoniebieskie kwiaty. Uprawiana charakteryzuje się białym kolorem, dziko rosnąca jest zielona i z wyglądu przypomina sałatę.

Skąd pochodzi cykoria?

Cykoria znana jest już od starożytności. Jej uprawą zaczęli jednak zajmować się dopiero Belgowie pod koniec XIX wieku. Dzięki nim warzywo to zostało spopularyzowane również we Francji, Włoszech, Anglii, Hiszpanii, Szwajcarii, Niemczech, aż w końcu dotarło do Polski. Dziko porasta tereny Europy, Azji oraz Afryki Północnej, choć jej najpopularniejsze odmiany są rozpowszechnione w wielu innych rejonach świata.

Czy cykoria jest zdrowa?

Cykoria znana jest ze swego pozytywnego wpływu na organizm ludzki, co głównie zawdzięcza zawartości inuliny, tj. naturalnego prebiotyku. Związek ten nie tylko reguluje pracę jelit, ale również przyczynia się do wzmocnienia odporności organizmu, przy okazji usuwając z niego toksyny. Cykoria pomaga ponadto obniżyć poziom cholesterolu oraz ustabilizować ilość cukru we krwi, a nawet zwalczać wolne rodniki wywołujące nowotwory. Przyczynia się też do wzmocnienia paznokci oraz włosów i pozytywnie wpływa na wygląd skóry, pomaga zwalczać m.in. objawy trądziku.

Jakie witaminy ma cykoria?

Obok cykorii nie można przejść obojętnie. To warzywo obfituje w całą gamę witamin oraz minerałów. W cykorii znajdziemy witaminy A, B, B1, B2, C, E, K, a także wiele składników mineralnych, takich jak magnez, fosfor, selen, potas, wapń, żelazo, cynk czy mangan. Cykoria jest również dobrym źródłem beta- karotenu, kwasu foliowego oraz błonnika.

Ile kalorii ma cykoria?

Cykoria to idealny składnik diety odchudzającej. Nie dość, że jest niskokaloryczna, bo zawiera jedynie 15 kcal w 100 g, to na dodatek laktucyna i laktukopikryna, występujące w jej składzie i odpowiadające za specyficzną gorycz jej smaku, przyspieszają trawienie, a tym samym spalanie tłuszczu. Dodatkowo, jeśli cykorię popijemy dużą ilością wody, to uda nam się zachować uczucie sytości na dłużej.

Jak kroić cykorię?

Cykorię możemy kroić na różne sposoby, w zależności od jej odmiany oraz przeznaczenia. Zazwyczaj kroimy ją wzdłuż kolby, usuwając gorzkawy w smaku głąb. Bywa jednak, że wygodniej i szybciej jest rwać jej liście rękami, podobnie jak czynimy to z sałatą. Trzeba jednak pamiętać, aby cykorię podawać tuż przed jedzeniem, ponieważ jej liście mają tendencję do szybkiego więdnięcia i brązowienia na brzegach.

Jak jeść cykorię?

Jadalną częścią cykorii są jej liście, skupione wokół kolby, które najczęściej dodajemy do sałatek i surówek w towarzystwie dressingu. Cykorię możemy zatem jeść na surowo w różnego rodzaju sałatkach letnich czy zimowych oraz przekąskach, gdzie spełnia funkcje dekoracyjne, np. w burgerach wołowych. Warzywo to ma również spory potencjał, jeśli chodzi o dania podawane na ciepło. Możemy je wykorzystać jako składnik zup, potraw duszonych, takich jak dorsz z pesto limonkowym, a nawet zapiekanek. Liście cykorii idealnie komponują się z mięsem, np. z kaczką lub polędwiczkami.

Jak gotować cykorię?

Zanim ugotujemy cykorię, pozbądźmy się najpierw jej uszkodzonych zewnętrznych liści. Pamiętajmy też, aby dokładnie opłukać ją pod wodą. Tak przygotowane warzywo wkładamy do wrzątku, dzięki czemu zachowamy jego najważniejsze składniki odżywcze oraz soczystość. Wodę wcześniej solimy i dodajemy do niej sok z cytryny, dzięki czemu warzywo zachowa naturalny kolor. Cykorię gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut, licząc od chwili ponownego zagotowania się wody w garnku, aż do momentu utarty całkowitej jędrności.

Jak pozbyć się goryczki z cykorii?

Charakterystycznej goryczki cykorii można pozbyć się w prosty i szybki sposób. Wystarczy przed podaniem wymoczyć ją w wodzie, najlepiej z dodatkiem soli lub soku z cytryny. Po około godzinnej kąpieli w tak przygotowanej mieszance z cykorii zostanie usunięta gorycz. A jeśli nadal poczujemy niechcianą nutę w jej smaku, to warto dodatkowo usunąć jej głąb, podobnie jak w przypadku obierania kapusty.

Choć cykoria nie zyskała jeszcze dużej popularności w polskiej kuchni, to w pełni zasługuje na miano królowej jesieni oraz zimy. Wtedy właśnie trwa sezon na to zasobne w witaminy i minerały warzywo. Możemy być jej wdzięczni, że obdarza nas swoimi najcenniejszymi wartościami odżywczymi w czasie, kiedy na rynku brakuje świeżych warzyw.

Przeczytaj więcej

Przepisy

zobacz więcej przepisów

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram