Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- półmisek
- moździerz
Krok 1: Pieczemy topinambur w marynacie
Topinambur oczyszczamy w zimnej wodzie. Składniki marynaty łączymy. Topinambur wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i polewamy marynatą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy ok. 35 minut.
Krok 2: Marynujemy cykorię
Cykorie kroimy w poprzek na kawałki szerokości 1 cm. Składniki marynaty mieszamy i zalewamy nią cykorie.
Krok 3: Przygotowujemy sałatkę
Na półmisku rozkładamy oczyszczone i osuszone liście sałaty i rukoli. Dodajemy cykorię i upieczony, przekrojony wzdłuż topinambur. Dorzucamy pestki granatu, borówki, orzechy rozdrobnione w moździerzu i starty ser. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i skórką z cytryny. Polewamy olejem lnianym. Sałatkę dekorujemy cząstkami limonki podsmażonymi na suchej patelni.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Nuggetsy z kurczaka
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Spaghetti carbonara
- Sernik pistacjowy
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Śledź w oleju
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Pierniki
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Boczek pieczony
- Guacamole
- Klasyczna sałatka grecka
- Makowiec japoński
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
2529 dni temu
Dlaczego zalecane jest marynowane topinamburu w oleju lnianym, a następnie pieczenie go, skoro powszechnie wiadomo, że ojel lniany należy spożywać wyłącznie na surowo?
Odpowiedz
2528 dni temu
Laro, oczywiście oleju lnianego nie podgrzewamy-znalazł się on w niewłaściwym miejscu na liście składników. Zgodnie z tym, co napisaliśmy w kroku 3, gotową sałatkę skrapiamy olejem lnianym tuż przed podaniem. Dziękujemy za czujność i zachęcamy do wypróbowania przepisu! :)