Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- półmisek
- moździerz
Krok 1: Pieczemy topinambur w marynacie
Topinambur oczyszczamy w zimnej wodzie. Składniki marynaty łączymy. Topinambur wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i polewamy marynatą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy ok. 35 minut.
Krok 2: Marynujemy cykorię
Cykorie kroimy w poprzek na kawałki szerokości 1 cm. Składniki marynaty mieszamy i zalewamy nią cykorie.
Krok 3: Przygotowujemy sałatkę
Na półmisku rozkładamy oczyszczone i osuszone liście sałaty i rukoli. Dodajemy cykorię i upieczony, przekrojony wzdłuż topinambur. Dorzucamy pestki granatu, borówki, orzechy rozdrobnione w moździerzu i starty ser. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i skórką z cytryny. Polewamy olejem lnianym. Sałatkę dekorujemy cząstkami limonki podsmażonymi na suchej patelni.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka śledziowa z cykorią, ziemniakami i sosem jogurtowo-miodowym
Wariacja na temat śledzika, czyli sałatka z ziemniakami i cykorią. Całość podkreślona smakiem miodowo-jogurtowego sosu.
Letnia sałatka z dressingiem z grejpfruta
Ciepła sałatka z aromatycznym kozim serem, której smak dopełnia dressing z grejpfruta. Koniecznie spróbuj!
Królik w prawdziwkach z majerankiem i pieczonym topinamburem
Tym razem Karol zaserwował królika w prawdziwkach z pieczonym topinamburem. Koniecznie przygotuj to danie w swojej kuchni!
Zimowa sałatka z fasolą, tofu i sosem jogurtowym
Świeże warzywa, owoce, nuta słodyczy i aromatycznej mięty – to składniki tworzące sałatkę idealną nawet na zimowe wieczory.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ryba po japońsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Sernik piernikowy
- Wegańska ryba po grecku
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Kapusta z grochem
- Pierniki
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Przekąski sylwestrowe
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Śledzie po kaszubsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
2200 dni temu
Dlaczego zalecane jest marynowane topinamburu w oleju lnianym, a następnie pieczenie go, skoro powszechnie wiadomo, że ojel lniany należy spożywać wyłącznie na surowo?
odpowiedz
2199 dni temu
Laro, oczywiście oleju lnianego nie podgrzewamy-znalazł się on w niewłaściwym miejscu na liście składników. Zgodnie z tym, co napisaliśmy w kroku 3, gotową sałatkę skrapiamy olejem lnianym tuż przed podaniem. Dziękujemy za czujność i zachęcamy do wypróbowania przepisu! :)