![Sałatka z topinamburem Sałatka z topinamburem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/e7ecf91eff44-53a22214a95e-02_Salatka_z_topinamburem_057_WEGETARIANIZM_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- półmisek
- moździerz
Krok 1: Pieczemy topinambur w marynacie
Topinambur oczyszczamy w zimnej wodzie. Składniki marynaty łączymy. Topinambur wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i polewamy marynatą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy ok. 35 minut.
Krok 2: Marynujemy cykorię
Cykorie kroimy w poprzek na kawałki szerokości 1 cm. Składniki marynaty mieszamy i zalewamy nią cykorie.
Krok 3: Przygotowujemy sałatkę
Na półmisku rozkładamy oczyszczone i osuszone liście sałaty i rukoli. Dodajemy cykorię i upieczony, przekrojony wzdłuż topinambur. Dorzucamy pestki granatu, borówki, orzechy rozdrobnione w moździerzu i starty ser. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i skórką z cytryny. Polewamy olejem lnianym. Sałatkę dekorujemy cząstkami limonki podsmażonymi na suchej patelni.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka śledziowa z cykorią, ziemniakami i sosem jogurtowo-miodowym
Wariacja na temat śledzika, czyli sałatka z ziemniakami i cykorią. Całość podkreślona smakiem miodowo-jogurtowego sosu.
![Sałatka śledziowa z cykorią, ziemniakami i sosem jogurtowo-miodowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/9465912f6424-10f95b949a-PASCAL_Salatka_Sledziowa_Kw_50_S_158280_960x540.webp)
![sticker MSC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/d3a2cf19319d-msc.webp)
Letnia sałatka z dressingiem z grejpfruta
Ciepła sałatka z aromatycznym kozim serem, której smak dopełnia dressing z grejpfruta. Koniecznie spróbuj!
![Letnia sałatka z dressingiem z grejpfruta](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/3e2621e1c6a5-0ce31974dfd5-Lauwarmer-Salat.webp)
Królik w prawdziwkach z majerankiem i pieczonym topinamburem
Tym razem Karol zaserwował królika w prawdziwkach z pieczonym topinamburem. Koniecznie przygotuj to danie w swojej kuchni!
![Królik w prawdziwkach z majerankiem i pieczonym topinamburem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/d56bd9522b33-09c8d7607b08-GRZYBY_Krolik_w_prawdziwkach_z_majerankiem_i_topinamburem_1250x700.webp)
Zimowa sałatka z fasolą, tofu i sosem jogurtowym
Świeże warzywa, owoce, nuta słodyczy i aromatycznej mięty – to składniki tworzące sałatkę idealną nawet na zimowe wieczory.
![Zimowa sałatka z fasolą, tofu i sosem jogurtowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/8b664dbbc5af-c68a4b57e5d8-Winterlicher-Bohnensalat.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka z grillowanych owoców
- Sałatka z łososia z jabłkiem i tatarem z buraka
- Racuchy ze szpinakiem i kozim serem
- Grillowane szaszłyki z kurczaka z sosem z masła orzechowego i sałatką z fasolki szparagowej
- Makaron z kurkami
- Ciasto borówkowo-brzoskwiniowe
- Sałatka z pomidorami i truskawkami
- Sznycle z indyka z kapustą i kumkwatem
- Zimowa sałatka z kaszy gryczanej
- Sorbet z mango, bananów i limonek
- Kurczak z sałatką z cykorii i ziemniakami
- Lekki bigos z suszonymi morelami
- Zapiekanka z batatów
- Koreczki ze schabem w boczku
- Zupa krem z pieczonego kalafiora z masłem orzechowym
- Konfitura z rabarbaru z suszonymi figami
- Stek z udźca jelenia z rozmarynem
- Zupa jagodowa z pianką z białek
- Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
- Fasolka z masłem pieprzowym i stekami
- 3 sposoby na wytrawne konfitury z pomidorów
- Palmiery z ciasta francuskiego ze szpinakiem
- Tatar wołowy w omlecie sojowym
- Kuleczki z koziego sera
- Naleśniki z farszem
- Smoothie z żurawinami
- Stek z szynki z dzika w cytrynowym sosie
- Owocowy kisiel z serkiem waniliowym
- Szaszłyki grzybowo-kurczakowe z ryżem
- Grzybowe carpaccio ze śliwkami i boczkiem
Komentarze (2)
2063 dni temu
Dlaczego zalecane jest marynowane topinamburu w oleju lnianym, a następnie pieczenie go, skoro powszechnie wiadomo, że ojel lniany należy spożywać wyłącznie na surowo?
odpowiedz
2062 dni temu
Laro, oczywiście oleju lnianego nie podgrzewamy-znalazł się on w niewłaściwym miejscu na liście składników. Zgodnie z tym, co napisaliśmy w kroku 3, gotową sałatkę skrapiamy olejem lnianym tuż przed podaniem. Dziękujemy za czujność i zachęcamy do wypróbowania przepisu! :)