Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blachę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • półmisek
  • moździerz

Krok 1: Pieczemy topinambur w marynacie

Topinambur oczyszczamy w zimnej wodzie. Składniki marynaty łączymy. Topinambur wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i polewamy marynatą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy ok. 35 minut.

Krok 2: Marynujemy cykorię

Cykorie kroimy w poprzek na kawałki szerokości 1 cm. Składniki marynaty mieszamy i zalewamy nią cykorie.

Krok 3: Przygotowujemy sałatkę

Na półmisku rozkładamy oczyszczone i osuszone liście sałaty i rukoli. Dodajemy cykorię i upieczony, przekrojony wzdłuż topinambur. Dorzucamy pestki granatu, borówki, orzechy rozdrobnione w moździerzu i starty ser. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i skórką z cytryny. Polewamy olejem lnianym. Sałatkę dekorujemy cząstkami limonki podsmażonymi na suchej patelni.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Lara Lara
    8 dni temu
    Dlaczego zalecane jest marynowane topinamburu w oleju lnianym, a następnie pieczenie go, skoro powszechnie wiadomo, że ojel lniany należy spożywać wyłącznie na surowo?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    7 dni temu
    Laro, oczywiście oleju lnianego nie podgrzewamy-znalazł się on w niewłaściwym miejscu na liście składników. Zgodnie z tym, co napisaliśmy w kroku 3, gotową sałatkę skrapiamy olejem lnianym tuż przed podaniem. Dziękujemy za czujność i zachęcamy do wypróbowania przepisu! :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram