Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blachę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • półmisek
  • moździerz

Krok 1: Pieczemy topinambur w marynacie

Topinambur oczyszczamy w zimnej wodzie. Składniki marynaty łączymy. Topinambur wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i polewamy marynatą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy ok. 35 minut.

Krok 2: Marynujemy cykorię

Cykorie kroimy w poprzek na kawałki szerokości 1 cm. Składniki marynaty mieszamy i zalewamy nią cykorie.

Krok 3: Przygotowujemy sałatkę

Na półmisku rozkładamy oczyszczone i osuszone liście sałaty i rukoli. Dodajemy cykorię i upieczony, przekrojony wzdłuż topinambur. Dorzucamy pestki granatu, borówki, orzechy rozdrobnione w moździerzu i starty ser. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i skórką z cytryny. Polewamy olejem lnianym. Sałatkę dekorujemy cząstkami limonki podsmażonymi na suchej patelni.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram