Królik w prawdziwkach z majerankiem i pieczonym topinamburem

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • blachę do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg)

KROK 1: SMAŻYMY KRÓLIKA, WARZYWA I GRZYBY

Królika dzielimy na porcje (skoki, łapy, combry z kością). Solimy, doprawiamy pieprzem, smażymy na złoty kolor z każdej strony. Kroimy warzywa: cebule w ćwiartki, marchewkę i pietruszkę w plastry o szerokości ok. 1 cm, czosnek w plastry. Pokrojone warzywa obsmażamy na patelni, na której smażyliśmy królika, aż się zeszklą, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie kroimy prawdziwki na grube kawałki, smażymy i łączymy je z warzywami. Zalewamy winem i odparowujemy do ⅓ objętości.

KROK 2: DUSIMY MIĘSO Z KRÓLIKA

Zalewamy królika wodą, tak aby zakryła mięso, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Dusimy ok. 1,5 godziny na wolnym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Do królika dodajemy grzyby, warzywa i śmietankę, wszystko razem dusimy na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.

KROK 3: PIECZEMY TOPINAMBUR

Topinambur dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą, gotujemy ok. 30 minut, aż będzie miękki. Następnie kroimy na grube kawałki i marynujemy w oliwie, pieczemy w piekarniku ok. 15 minut w 180°C (termoobieg) lub obsmażamy na patelni.

Królika podajemy z topinamburem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    528 dni temu
    Mam wielką ochotę na ten przepis lecz mam problem z jednym krokiem. Czy mięso królika i warzywa dusi się osobno i łączy na końcu czy też mięso królika dusimy z warzywami?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    528 dni temu
    Warzywa i grzyby dusimy chwilę w winie w pierwszym kroku. Natomiast królika dusimy przez ok. 1,5 godziny samego, następnie dodajemy warzywa i grzyby i dusimy wszystkie składniki razem przez ok. 30 minut. Także najpierw dusimy warzywa i królika osobno, a później razem :)
  • Nie szef kuchni Nie szef kuchni
    2337 dni temu
    Przepis nieintuicyjny, pomijam fakt smażenia grzybów dwa razy. Czy nikt nie przeczytał tego przepisu przed wrzuceniem na stronę? Brak możliwości dodania komentarza z telefonu !! Proponuje poprosić kogoś z redakcji o ugotowane królika z wykorzystaniem tego przepisu i wszystko będzie jasne. Nie pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2337 dni temu
    Drogi Gościu, bardzo dziękujemy za czujność. :) W przepisie rzeczywiście zdarzyła się nam powtórka, którą już poprawiliśmy. Z naszej oceny sytuacji wynika też, że dodawanie komentarzy z telefonu działa bez zarzutu! :) Opcja ta dostępna jest tuż pod listą "Zobacz podobne przepisy", na samym dole strony.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!