
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg)
KROK 1: SMAŻYMY KRÓLIKA, WARZYWA I GRZYBY
Królika dzielimy na porcje (skoki, łapy, combry z kością). Solimy, doprawiamy pieprzem, smażymy na złoty kolor z każdej strony. Kroimy warzywa: cebule w ćwiartki, marchewkę i pietruszkę w plastry o szerokości ok. 1 cm, czosnek w plastry. Pokrojone warzywa obsmażamy na patelni, na której smażyliśmy królika, aż się zeszklą, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie kroimy prawdziwki na grube kawałki, smażymy i łączymy je z warzywami. Zalewamy winem i odparowujemy do ⅓ objętości.
KROK 2: DUSIMY MIĘSO Z KRÓLIKA
Zalewamy królika wodą, tak aby zakryła mięso, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Dusimy ok. 1,5 godziny na wolnym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Do królika dodajemy grzyby, warzywa i śmietankę, wszystko razem dusimy na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.
KROK 3: PIECZEMY TOPINAMBUR
Topinambur dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą, gotujemy ok. 30 minut, aż będzie miękki. Następnie kroimy na grube kawałki i marynujemy w oliwie, pieczemy w piekarniku ok. 15 minut w 180°C (termoobieg) lub obsmażamy na patelni.
Królika podajemy z topinamburem.
Zobacz podobne
przepisy
Królik w sosie śliwkowym
Danie dla wymagających - delikatny królik przygotowany w wytrawnej marynacie, podawany z wyjątkowym sosem śliwkowym.

Królik duszony w sosie z pieczarkami
Delikatne mięso królika duszone w piwie z dodatkiem sosu pieczarkowego – niezwykle pełne smaku danie na każda okazję!

Pikantna zupa z soczewicą i królikiem
Wyjątkowe połączenie delikatnego mięsa, pożywnej soczewicy i ostrych dodatków. Ta zupa z pewnością Cię zachwyci!

Pasztet z królika z suszonymi pomidorami i wątróbką
Królik, suszone pomidory i wątróbka. Obok takiej kompozycji nie można przejść obojętnie, dlatego koniecznie wypróbuj przepis Karola!

Komentarze (2)
1801 dni temu
Przepis nieintuicyjny, pomijam fakt smażenia grzybów dwa razy. Czy nikt nie przeczytał tego przepisu przed wrzuceniem na stronę? Brak możliwości dodania komentarza z telefonu !! Proponuje poprosić kogoś z redakcji o ugotowane królika z wykorzystaniem tego przepisu i wszystko będzie jasne. Nie pozdrawiam
odpowiedz
1801 dni temu
Drogi Gościu, bardzo dziękujemy za czujność. :) W przepisie rzeczywiście zdarzyła się nam powtórka, którą już poprawiliśmy. Z naszej oceny sytuacji wynika też, że dodawanie komentarzy z telefonu działa bez zarzutu! :) Opcja ta dostępna jest tuż pod listą "Zobacz podobne przepisy", na samym dole strony.
zobacz wszystkie