![Królik w prawdziwkach z majerankiem i pieczonym topinamburem Królik w prawdziwkach z majerankiem i pieczonym topinamburem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/03e0b9507806-09c8d7607b08-GRZYBY_Krolik_w_prawdziwkach_z_majerankiem_i_topinamburem_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg)
KROK 1: SMAŻYMY KRÓLIKA, WARZYWA I GRZYBY
Królika dzielimy na porcje (skoki, łapy, combry z kością). Solimy, doprawiamy pieprzem, smażymy na złoty kolor z każdej strony. Kroimy warzywa: cebule w ćwiartki, marchewkę i pietruszkę w plastry o szerokości ok. 1 cm, czosnek w plastry. Pokrojone warzywa obsmażamy na patelni, na której smażyliśmy królika, aż się zeszklą, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie kroimy prawdziwki na grube kawałki, smażymy i łączymy je z warzywami. Zalewamy winem i odparowujemy do ⅓ objętości.
KROK 2: DUSIMY MIĘSO Z KRÓLIKA
Zalewamy królika wodą, tak aby zakryła mięso, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Dusimy ok. 1,5 godziny na wolnym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Do królika dodajemy grzyby, warzywa i śmietankę, wszystko razem dusimy na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.
KROK 3: PIECZEMY TOPINAMBUR
Topinambur dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą, gotujemy ok. 30 minut, aż będzie miękki. Następnie kroimy na grube kawałki i marynujemy w oliwie, pieczemy w piekarniku ok. 15 minut w 180°C (termoobieg) lub obsmażamy na patelni.
Królika podajemy z topinamburem.
Zobacz podobne
przepisy
Królik w sosie śliwkowym
Danie dla wymagających - delikatny królik przygotowany w wytrawnej marynacie, podawany z wyjątkowym sosem śliwkowym.
![Królik w sosie śliwkowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/d1f6abf6369d-4b5fa9edce-kw_41_pascal_krolik_960x540.webp)
Królik duszony w sosie z pieczarkami
Delikatne mięso królika duszone w piwie z dodatkiem sosu pieczarkowego – niezwykle pełne smaku danie na każda okazję!
![Królik duszony w sosie z pieczarkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/3e0ff8363436-e712ab6e22-PASCAL_KW_11_krolik_duszony_z_pieczarkami_16942295721_960x540.webp)
Pikantna zupa z soczewicą i królikiem
Wyjątkowe połączenie delikatnego mięsa, pożywnej soczewicy i ostrych dodatków. Ta zupa z pewnością Cię zachwyci!
![Pikantna zupa z soczewicą i królikiem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/3ec850f461fe-999728e009-Kw_20_Karol_Zupa_z-soczewicy_z_krolikiem_1733130218_960x540.webp)
Pasztet z królika z suszonymi pomidorami i wątróbką
Królik, suszone pomidory i wątróbka. Obok takiej kompozycji nie można przejść obojętnie, dlatego koniecznie wypróbuj przepis Karola!
![Pasztet z królika z suszonymi pomidorami i wątróbką](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/ca0fd942a7ad-9aaa660954d4-MIESO_pasztet_z_krolika_1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Królik duszony w marchewce i maśle
- Makaron ze szpinakiem i kurczakiem – najczęstsze pytania do tego prostego dania
- Indyk w sosie czekoladowym
- Jajka po rosyjsku
- Królik z musztardą pieczony w rękawie
- Gołąbki z kiszonej kapusty
- Pikantne chipsy z buraka z musem z fasoli
- Mintaj z sosem bordelaise
- Makowe ślimaczki
- Pulpety z królika na parze w sosie pomidorowym
- Tiramisu z jabłkami
- Spaghetti z królikiem
- Stek wołowy w sosie serowo-tymiankowym
- Risotto z szynką i grzybami
- Sałatka z makaronu soba
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Kanapeczki z pastą z pieczonej flądry, suszonych pomidorów i papryki
- Tiramisu ze śliwkami
- Okoń morski w sosie cytrusowym
- Panini z grillowanymi warzywami
- Dorsz z kuskusem brokułowo-kalafiorowym
- Dutch baby z gruszkami i śliwkami
- Stromboli z salami, pieczarkami i serem
- Zapiekanki w stylu włoskim
- Pieczony łosoś z komosą ryżową i świeżymi warzywami
- Humus z tahiną i płatkami chili
- Babka marmurkowa
- Pasztet z karpia z suszonymi owocami
- Klopsiki zapiekane z serem provolone
- Kawa z imbirem
Komentarze (4)
410 dni temu
Mam wielką ochotę na ten przepis lecz mam problem z jednym krokiem. Czy mięso królika i warzywa dusi się osobno i łączy na końcu czy też mięso królika dusimy z warzywami?
odpowiedz
410 dni temu
Warzywa i grzyby dusimy chwilę w winie w pierwszym kroku. Natomiast królika dusimy przez ok. 1,5 godziny samego, następnie dodajemy warzywa i grzyby i dusimy wszystkie składniki razem przez ok. 30 minut. Także najpierw dusimy warzywa i królika osobno, a później razem :)
2220 dni temu
Przepis nieintuicyjny, pomijam fakt smażenia grzybów dwa razy. Czy nikt nie przeczytał tego przepisu przed wrzuceniem na stronę? Brak możliwości dodania komentarza z telefonu !! Proponuje poprosić kogoś z redakcji o ugotowane królika z wykorzystaniem tego przepisu i wszystko będzie jasne. Nie pozdrawiam
odpowiedz
2220 dni temu
Drogi Gościu, bardzo dziękujemy za czujność. :) W przepisie rzeczywiście zdarzyła się nam powtórka, którą już poprawiliśmy. Z naszej oceny sytuacji wynika też, że dodawanie komentarzy z telefonu działa bez zarzutu! :) Opcja ta dostępna jest tuż pod listą "Zobacz podobne przepisy", na samym dole strony.