Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg)
KROK 1: SMAŻYMY KRÓLIKA, WARZYWA I GRZYBY
Królika dzielimy na porcje (skoki, łapy, combry z kością). Solimy, doprawiamy pieprzem, smażymy na złoty kolor z każdej strony. Kroimy warzywa: cebule w ćwiartki, marchewkę i pietruszkę w plastry o szerokości ok. 1 cm, czosnek w plastry. Pokrojone warzywa obsmażamy na patelni, na której smażyliśmy królika, aż się zeszklą, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie kroimy prawdziwki na grube kawałki, smażymy i łączymy je z warzywami. Zalewamy winem i odparowujemy do ⅓ objętości.
KROK 2: DUSIMY MIĘSO Z KRÓLIKA
Zalewamy królika wodą, tak aby zakryła mięso, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Dusimy ok. 1,5 godziny na wolnym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Do królika dodajemy grzyby, warzywa i śmietankę, wszystko razem dusimy na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.
KROK 3: PIECZEMY TOPINAMBUR
Topinambur dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą, gotujemy ok. 30 minut, aż będzie miękki. Następnie kroimy na grube kawałki i marynujemy w oliwie, pieczemy w piekarniku ok. 15 minut w 180°C (termoobieg) lub obsmażamy na patelni.
Królika podajemy z topinamburem.
Zobacz podobne
przepisy
Królik w sosie śliwkowym
Danie dla wymagających - delikatny królik przygotowany w wytrawnej marynacie, podawany z wyjątkowym sosem śliwkowym.
Królik duszony w sosie z pieczarkami
Delikatne mięso królika duszone w piwie z dodatkiem sosu pieczarkowego – niezwykle pełne smaku danie na każda okazję!
Pikantna zupa z soczewicą i królikiem
Wyjątkowe połączenie delikatnego mięsa, pożywnej soczewicy i ostrych dodatków. Ta zupa z pewnością Cię zachwyci!
Pasztet z królika z suszonymi pomidorami i wątróbką
Królik, suszone pomidory i wątróbka. Obok takiej kompozycji nie można przejść obojętnie, dlatego koniecznie wypróbuj przepis Karola!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto marchewkowe
- Kompot z suszu z cytryną
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Zupa grzybowa z makaronem
- Sernik piernikowy
- Ryba po japońsku
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Wigilijny makowiec
- Golonka pieczona po bawarsku
- Śledzie po kaszubsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pistacjowy sernik baskijski
- Świąteczne pierniczki
- Dorsz w czosnku i cytrynie
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
550 dni temu
Mam wielką ochotę na ten przepis lecz mam problem z jednym krokiem. Czy mięso królika i warzywa dusi się osobno i łączy na końcu czy też mięso królika dusimy z warzywami?
odpowiedz
550 dni temu
Warzywa i grzyby dusimy chwilę w winie w pierwszym kroku. Natomiast królika dusimy przez ok. 1,5 godziny samego, następnie dodajemy warzywa i grzyby i dusimy wszystkie składniki razem przez ok. 30 minut. Także najpierw dusimy warzywa i królika osobno, a później razem :)
2360 dni temu
Przepis nieintuicyjny, pomijam fakt smażenia grzybów dwa razy. Czy nikt nie przeczytał tego przepisu przed wrzuceniem na stronę? Brak możliwości dodania komentarza z telefonu !! Proponuje poprosić kogoś z redakcji o ugotowane królika z wykorzystaniem tego przepisu i wszystko będzie jasne. Nie pozdrawiam
odpowiedz
2360 dni temu
Drogi Gościu, bardzo dziękujemy za czujność. :) W przepisie rzeczywiście zdarzyła się nam powtórka, którą już poprawiliśmy. Z naszej oceny sytuacji wynika też, że dodawanie komentarzy z telefonu działa bez zarzutu! :) Opcja ta dostępna jest tuż pod listą "Zobacz podobne przepisy", na samym dole strony.