
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Pesto
Limonki parzymy, osuszamy, skórkę drobno ścieramy. Miąższ wyciskamy. Pistacje wyłuskujemy z łupinek. Pistacje razem z parmezanem pokrojonym w dużą kostkę miksujemy na gładką masę. Dymkę siekamy, dodajemy ją razem ze skórką z limonki i oliwą do zmiksowanych pistacji – mieszamy. Pesto doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną soku z limonki.
Ryba
Filety myjemy, osuszamy, doprawiamy pozostałym sokiem z limonki oraz solą.
Cykoria
Cykorię kroimy wzdłuż na pół i wycinamy głąb w taki sposób, aby liście trzymały się razem. Połówki cykorii podsmażamy na rozgrzanej oliwie przez 2 minuty z każdej strony. Dodajemy bulion i dusimy przez kolejne 2-3 minuty, aż cykoria będzie miękka.
Rybę obtaczamy w mące i smażymy na pozostałej rozgrzanej oliwie przez 3-4 minuty z każdej strony. Podajemy z osączoną cykorią i pesto.
Najlepiej smakuje z gnocchi lub pieczonymi ziemniakami.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Domek z piernika
- Nuggetsy z kurczaka
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Burek ze szpinakiem
- Sałatka gyros
- Przekąski sylwestrowe
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Jajka na miękko
- Boczek pieczony
- Klasyczna sałatka grecka
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ryba po japońsku
- Piernik świąteczny
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ciasto marchewkowe
- Pistacjowy sernik baskijski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
1614 dni temu
Czy miąższ z limonki również dodajemy do pesto?
Odpowiedz
1614 dni temu
Ruda, miąższ odciskamy z soku, który dodajemy do dania. Jeśli chcesz, aby danie miało wyższą kwasowość możesz jak najbardziej dodać również sam miąższ ;)
3846 dni temu
Mmmm, aż ślinka kapie! Bardzo lubię te Wasze przepisy i często z nich korzystam;) a przy okazji mam pytanie - czy w Lidlu można zakupić produkty firmy Develey? Czytałam ostatnio, że wiele nie ma konserwantów i glutenu więc jakiś fajny sosik byłby idealnym urozmaiceniem tej rybki, np.sos tzatziki albo czosnek..;)
Odpowiedz