Dorsz z pesto limonkowym i pieczoną cykorią
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Pesto

Limonki parzymy, osuszamy, skórkę drobno ścieramy. Miąższ wyciskamy. Pistacje wyłuskujemy z łupinek. Pistacje razem z parmezanem pokrojonym w dużą kostkę miksujemy na gładką masę. Dymkę siekamy, dodajemy ją razem ze skórką z limonki i oliwą do zmiksowanych pistacji – mieszamy. Pesto doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną soku z limonki.

Ryba

Filety myjemy, osuszamy, doprawiamy pozostałym sokiem z limonki oraz solą.

Cykoria

Cykorię kroimy wzdłuż na pół i wycinamy głąb w taki sposób, aby liście trzymały się razem. Połówki cykorii podsmażamy na rozgrzanej oliwie przez 2 minuty z każdej strony. Dodajemy bulion i dusimy przez kolejne 2-3 minuty, aż cykoria będzie miękka.

Rybę obtaczamy w mące i smażymy na pozostałej rozgrzanej oliwie przez 3-4 minuty z każdej strony. Podajemy z osączoną cykorią i pesto.

Najlepiej smakuje z gnocchi lub pieczonymi ziemniakami.

 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Ruda Ruda
    65 dni temu
    Czy miąższ z limonki również dodajemy do pesto?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    65 dni temu
    Ruda, miąższ odciskamy z soku, który dodajemy do dania. Jeśli chcesz, aby danie miało wyższą kwasowość możesz jak najbardziej dodać również sam miąższ ;)
  • miłośniczka_ryb miłośniczka_ryb
    2297 dni temu
    Mmmm, aż ślinka kapie! Bardzo lubię te Wasze przepisy i często z nich korzystam;) a przy okazji mam pytanie - czy w Lidlu można zakupić produkty firmy Develey? Czytałam ostatnio, że wiele nie ma konserwantów i glutenu więc jakiś fajny sosik byłby idealnym urozmaiceniem tej rybki, np.sos tzatziki albo czosnek..;)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram