Czekolada

Za co kochamy czekoladę?

Czy kiedykolwiek zadałeś sobie pytanie, dlaczego tak bardzo lubisz czekoladę? Winowajcą jest niezwykłe połączenie rozpływającej się w ustach masy, słodko-gorzkiego smaku, jak i wyjątkowego zapachu. Czekolada ma szereg zalet i nie bez przyczyny mówi się o niej, że jest „pokarmem bogów”. Poznaj fakty, o których z pewnością nie miałeś pojęcia!

Czekolada – co to właściwie jest?

Czekolada, którą wszyscy znamy i cenimy, to nic innego jak połączenie miazgi z nasion kakaowca, masła kakaowego, substancji słodzących i innych dodatków. Wyróżniamy trzy podstawowe rodzaje czekolady – gorzką, mleczną oraz białą. Do tego dochodzą dodatki w postaci orzechów, suszonych owoców, przypraw. Wyróżnia się również czekolady z nadzieniem o rozmaitych smakach. I tak jedni kochają czekoladę mleczną bez dodatków, inni zaś ubóstwiają gorzką z dodatkiem chili lub soli morskiej. Na szczęście możliwości jest naprawdę wiele!

Czekolada – jak powstaje?

Nasiona kakaowca muszą przejść szereg procesów. Ziarna kakaowca poddawane są fermentacji, suszeniu, prażeniu. Następnie przesiewa się uzyskany produkt i miele na miazgę kakaową. Z miazgi wytłacza się tłuszcz, czyli masło kakaowe. Z pozostałości uzyskuje się kakao. Połączenie miazgi kakaowej, tłuszczu wraz z cukrem pozwala na formowanie znanych i lubianych tabliczek czekoladowych. Czekolada o takim składzie jest najlepsza.

Krótka historia czekolady…

Zanim nasiona kakaowca przemieniły się w czekoladę, spożywane były w formie… napoju. Majowie i Aztekowie tworzyli aromatyczne napoje na bazie roztartych nasion kakaowca z dodatkiem wanilii, miodu, a nawet chili. Hiszpańscy konkwistadorzy sprowadzili nasiona kakaowca do Europy. W Hiszpanii zaczęto podawać napój z cynamonem, anyżem, orzechami. Napój również dosładzano cukrem trzcinowym. Warto zaznaczyć, że jeszcze w XVIII wieku czekolada była produktem ekskluzywnym, spotykanym jedynie na wielkich europejskich dworach.

Kiedy powstała czekolada w tabliczkach?

Nie od razu jednak wynaleziono czekoladę w formie, jaką znamy dziś. W roku 1847 firma Fry and Sons opracowała metodę łączenia proszku kakaowego z cukrem i roztopionym masłem kakaowym. W ten sposób uzyskaną masę wlewano do form i uzyskiwano twarde czekoladowe tabliczki, wygodne do spożywania w każdej okoliczności.

Czekolada mleczna czy gorzka?

Bez dwóch zdań: gorzka! Jest to najcenniejszy rodzaj czekolady, choć jednocześnie ten, który lubimy najmniej. Zawiera ona najwięcej, bo przynajmniej 70% miazgi kakaowej, która korzystnie wpływa na nasz organizm ze względu na zawartość antyoksydantów. Taka czekolada dobrze wpływa na pamięć, dzięki zawartości magnezu, dlatego powinny po nią sięgać osoby uczące się. Czekolada zwiększa poziom serotoniny i endorfin – hormonów szczęścia, które przyczyniają się do poprawy naszego nastroju oraz samopoczucia. Kostka takiej czekolady może być spożywana codziennie!

A co z innymi rodzajami czekolady?

  • czekolada gorzka – zawiera w swoim składzie min. 70% miazgi kakaowej,
  • czekolada deserowa – zawiera 30-70% miazgi kakaowej,
  • czekolada mleczna – zawiera ok. 50% kakao, cukier oraz mleko,
  • czekolada biała – nie zawiera proszku kakaowego, ma w swoim składzie masło kakaowe – do 33%.

Ile kalorii ma czekolada?

Czy czekolada może być zdrowa? Tak! Ale w odpowiednich ilościach! Niezależnie od ilości miazgi kakaowej, czekolada zawiera około 500-550 kcal na 100 g.

Kiedy jest dzień czekolady?

Czekolada jest tak popularna, że ma nawet swój dzień! Międzynarodowy Dzień Czekolady obchodzony jest 12 kwietnia. Nie zapomnij świętować!

Jak rozpuścić czekoladę?

Roztopiona czekolada to składnik wielu deserów, ciastek i ciast. Sama roztopiona czekolada jest składnikiem czekoladowego fondue. Ale jak to zrobić? Na początek ważna zasada – czekolady nie roztapiamy w rondelku postawionym bezpośrednio na palniku – w ten sposób możemy ją łatwo przypalić. Najbezpieczniejszym sposobem rozpuszczania czekolady jest kąpiel wodna.

Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej?

Pokruszoną czekoladę wkładamy do miski, którą umieszczamy na garnku z wrzącą wodą. Parująca woda ogrzewa dno miski i rozpuszcza wówczas czekoladę.

Jak roztopić czekoladę w mikrofalówce?

Czekoladę można roztapiać w mikrofalówce. Nie należy jednak ustawiać wysokiej mocy ani długiego czasu, gdyż czekolada może się przypalić. Najlepiej korzystać ze średniej mocy przez około 1 minutę.

Przeczytaj więcej

Przepisy

zobacz więcej przepisów

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram