WŁOSKIE TIRAMISU NA DWA SPOSOBY

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

TIRAMISU KLASYCZNE

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 55°C
  • mikser

PRZYGOTOWANIE

Krok 1: Pasteryzujemy jajka

Jajka pasteryzujemy wcześniej w piekarniku nagrzanym do temperatury 55°C przez 90 minut.

Krok 2: Przygotowujemy krem

Żółtka i cukier umieszczamy w rondelku lub misce i ubijamy je w kąpieli wodnej, aż będą białe i puszyste. Mascarpone zaczynamy ubijać w misie miksera jeszcze przed połączeniem z żółtkami. Cały czas ubijając mascarpone, cienkim strumieniem dolewamy ubite żółtka.

Krok 3: Przygotowujemy kolejne składniki

Do kawy dodajemy 2-3 łyżki cukru pudru i dolewamy likier amaretto. Próbujemy i w razie potrzeby dodajemy więcej cukru lub likieru. Kilka kostek czekolady siekamy w drobną kosteczkę, orzechy kruszymy nożem na mniejsze kawałki.

Krok 4: Układamy warstwy deseru

Deser układamy warstwowo w pucharku lub naczyniu. Na dno wykładamy krem, następnie biszkopty namoczone z obu stron w kawie, kolejną warstwę stanowi ponownie krem, a potem znów biszkopty i krem. Wierzch deseru dekorujemy kawałkami czekolady, orzechami i oprószamy kakao, używając drobnego sitka.

TIRAMISU TRUSKAWKOWE

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 55°C
  • mikser

PRZYGOTOWANIE:

Wersję truskawkową przygotowujemy z tych samych składników + truskawki.

Krok 1: Pasteryzujemy jajka

Jajka pasteryzujemy wcześniej w piekarniku rozgrzanym do temperatury 55°C przez 90 minut.

Krok 2: Przygotowujemy krem

Żółtka i cukier umieszczamy w rondelku lub misce i ubijamy je w kąpieli wodnej, aż będą białe i puszyste. Mascarpone zaczynamy ubijać w misie miksera jeszcze przed połączeniem z żółtkami. Cały czas ubijając mascarpone, cienkim strumieniem dolewamy ubite żółtka.

Krok 3: Przygotowujemy kolejne składniki

Większość truskawek blendujemy na gładki mus. Jeśli okaże się zbyt gęsty, dodajemy odrobinę wody – tak, aby można było w nim namoczyć biszkopty. Czekoladę drobno siekamy.

Kilka truskawek zostawiamy do dekoracji, pozostałe kroimy na mniejsze kawałki. Część przygotowanego musu łączymy z pokrojonymi truskawkami.

Krok 4: Układamy warstwy deseru

Na dno pucharków lub naczynia wykładamy mus z truskawkami. Następnie dodajemy warstwę kremu, biszkopty namoczone w truskawkowym musie, posiekaną czekoladę oraz pokrojone truskawki. Układanie powtarzamy: krem, namoczone biszkopty i ponownie krem. Wierzch deseru dekorujemy truskawkami pokrojonymi w cienkie plastry.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz
Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!