
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- naczynie o wymiarach 18 x 12 cm
- folię spożywcza
- 3 miski
- wykałaczki lub patyczki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY GALARETKI
Do dwóch miseczek wsypujemy galaretkę agrestową, a do trzeciej truskawkową. Jedną z galaretek agrestowych zalewamy 200 ml ciepłej, przegotowanej wody (temp. ok. 60°C), drugą 300 ml, a galaretkę truskawkową 350 ml. Każdą dokładnie mieszamy. Do galaretki agrestowej z 200 ml wody dodajemy śmietankę, również dokładnie mieszamy. Wszystkie galaretki odstawiamy do przestygnięcia.
KROK 2: TWORZYMY WARSTWY Z GALARETEK
Szklane naczynie wykładamy folią spożywczą. Na dno wlewamy połowę lekko tężejącej galaretki agrestowej i wstawiamy do lodówki do stężenia. Na stężały spód wylewamy połowę galaretki agrestowej wymieszanej ze śmietanką i również przekładamy do lodówki. Po stężeniu tej warstwy wlewamy do naczynia całą galaretkę truskawkową, którą także schładzamy. Kolejno wlewamy drugą połowę galaretki agrestowej ze śmietanką, pozwalamy jej stężeć i na koniec do naczynia przelewamy pozostałą galaretkę agrestową.
WSKAZÓWKA! Gdyby w czasie wylewania warstw jedna z galaretek zaczęła tężeć, można rozmieszać ją z odrobiną ciepłej wody.
KROK 3: KROIMY MASĘ GALARETKOWĄ
Gotową galaretkę delikatnie wyjmujemy z naczynia i zdejmujemy folię. Kroimy w plastry o grubości ok. 4-5 cm, a następnie z każdego plastra wycinamy trójkąty przypominające kawałki arbuza. Każdy z trójkątów nadziewamy na wykałaczkę lub patyczek.
KROK 4: DEKORUJEMY I PODAJEMY
Czekoladę roztapiamy i rysujemy nią kropki imitujące pestki arbuza. Deser podajemy od razu.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ryba z piekarnika
- Sernik pistacjowy
- Piernik świąteczny
- Pistacjowy sernik baskijski
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Uszka z grzybami
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Nuggetsy z kurczaka
- Krokiety z mięsem
- Ryba po japońsku
- Makowiec japoński
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Zupa grzybowa z makaronem
- Domek z piernika
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Klasyczna sałatka grecka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)