Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- ręczną wyciskarkę do cytrusów
- małe miseczki lub filiżanki
Krok 1: Wyciskamy sok z pomarańczy
Pomarańcze przecinamy na pół i wyciskamy z nich sok, tak by nie uszkodzić skórek. Skórki oczyszczamy z błonek i resztek miąższu za pomocą łyżki.
Krok 2: Gotujemy skórki pomarańczy
Do gotującej się wody dodajemy cukier i wydrążone skórki pomarańczy. Gotujemy na wolnym ogniu i pod przykryciem ok. 25-30 minut, aż skórki zrobią się miękkie.
Krok 3: Łączymy płynne składniki galaretki
Sok wyciśnięty z pomarańczy łączymy w rondelku z syropem z agawy, sokiem z cytryny i żelatyną. Jeżeli otrzymamy mniej niż 500 ml płynu, dolewamy sok pomarańczowy. Odstawiamy na kilka minut, by żelatyna napęczniała.
Krok 4: Przelewamy galaretkę do skórek
Ugotowane skórki pomarańczy przekładamy do miski z zimną wodą. Ponownie usuwamy łyżką resztki białych błonek i miąższu, tak by nie przedziurawić skórek. Skórki umieszczamy w małych miseczkach lub filiżankach.
Sok podgrzewamy w rondelku, aż żelatyna się rozpuści. Studzimy, a gdy masa zacznie się żelować, przelewamy ją do skórek pomarańczy. Wstawiamy do lodówki i czekamy, aż galaretki się zetną.
Krok 5: Dekorujemy i podajemy galaretki
Galaretki wyjmujemy z miseczek i kroimy w cząstki. Tuż przed podaniem obtaczamy w cukrze.
Zobacz podobne
przepisy
Arbuzowe szaleństwo
Pyszny deser dla wszystkich fanów arbuza! Orzeźwiający, z dodatkiem borówek, rumu i chrupiących ciasteczek.
Świąteczne galaretki
Ciekawy sposób na kolorowy deser nie tylko dla najmłodszych – połączenie delikatnej j śmietanki z galaretką.
Deser gruszkowo-malinowy
Przygotuj deser doskonały na upały – z orzeźwiającą owocową galaretką i musem gruszkowym!
Dwuwarstwowa galaretka z mango i mleczka kokosowego
Słodki podwieczorek lub dodatek do lodów? Przygotuj galaretkę z mango i mleczka kokosowego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Babka bananowa
- Ciasto z morelami i suszoną żurawiną
- Hiszpańskie ciasto drożdżowe z konfiturą z pomarańczy
- Sernik czekoladowy
- Racuchy z jabłkami
- Przecier z marchewki
- Kaszotto ze szparagami
- Domowe jeżyki czekoladowo-bakaliowe
- Wegańskie ciasteczka imbirowe
- Ciasto bostońskie
- Dyniowe pancakes z karmelizowanymi bananami
- Guacamole z pomidorami
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Szneka z glancem, twarogiem i truskawkami
- Odwrócone ciasto pomarańczowe
- Odwrócone ciasto z truskawkami
- Makaron orecchiette ammollicate
- KLASYCZNA DALGONA COFFEE
- Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym
- Bajgle z różowym serkiem, łososiem i awokado
- Dip z ciecierzycy
- Wigilijne pierogi buraczane na słodko
- Wigilijne pierogi buraczane na słono
- Ciasto marchewkowe
- Duet nalewkowy
- Śniadaniowe tacos z jajecznicą
- Wielkanocna babka z pomelo
- Dorsz owinięty w szynkę
- Nogi gęsi w piwie z pieczoną kapustą
- Ciasteczka bezglutenowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
282 dni temu
Ciekawy pomysł na galaretki, ale te skórki mimo kandyzowania są dalej za gorzkie. Nie opłaca się ich kandyzować równie dobrze można wyjąć tylko miąższ a potem od razu takiej surowej skórki dodać galaretkę żeby ładnie wyglądało a dalej normalnie jeść bez skórki. Ja raczej skorzystam z tej części przepisu z galaretką.
odpowiedz
1039 dni temu
Przepis na galaretki bardzo mi sie spodobał. Proszę napisać czym można zastąpić syrop z agawy. Jaką ilość żelatyny użyć do tego przepisu /widzialam,że dawał Pan 2 łyżki - wystarczy?/. proszę o odpowiedz bo chcę zrobić galaretki na dzięń babci .
odpowiedz
1039 dni temu
Anno, syrop z agawy możesz zastąpić cukrem trzcinowym, syropem kukurydzianym, miodem lub chociażby syropem klonowym. Ilość żelatyny zdecydowanie wystarczy :)
2349 dni temu
Damy radę zrobić chałwę, baklavę i sezamki?
odpowiedz
2348 dni temu
Drogi Gościu, latem nasi kucharze częściej sięgają po orzeźwiające desery, ale całkiem możliwe, że chałwa pojawi się kiedyś wśród przepisów! :) Tymczasem polecamy przepis na miodowe sezamki: https://kuchnialidla.pl/miodowe-sezamki-ze-slonecznikiem oraz baklawę grecką: https://kuchnialidla.pl/baklawa-grecka - oba desery w wykonaniu Pawła Małeckiego!