
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- ręczną wyciskarkę do cytrusów
- małe miseczki lub filiżanki
Krok 1: Wyciskamy sok z pomarańczy
Pomarańcze przecinamy na pół i wyciskamy z nich sok, tak by nie uszkodzić skórek. Skórki oczyszczamy z błonek i resztek miąższu za pomocą łyżki.
Krok 2: Gotujemy skórki pomarańczy
Do gotującej się wody dodajemy cukier i wydrążone skórki pomarańczy. Gotujemy na wolnym ogniu i pod przykryciem ok. 25-30 minut, aż skórki zrobią się miękkie.
Krok 3: Łączymy płynne składniki galaretki
Sok wyciśnięty z pomarańczy łączymy w rondelku z syropem z agawy, sokiem z cytryny i żelatyną. Jeżeli otrzymamy mniej niż 500 ml płynu, dolewamy sok pomarańczowy. Odstawiamy na kilka minut, by żelatyna napęczniała.
Krok 4: Przelewamy galaretkę do skórek
Ugotowane skórki pomarańczy przekładamy do miski z zimną wodą. Ponownie usuwamy łyżką resztki białych błonek i miąższu, tak by nie przedziurawić skórek. Skórki umieszczamy w małych miseczkach lub filiżankach.
Sok podgrzewamy w rondelku, aż żelatyna się rozpuści. Studzimy, a gdy masa zacznie się żelować, przelewamy ją do skórek pomarańczy. Wstawiamy do lodówki i czekamy, aż galaretki się zetną.
Krok 5: Dekorujemy i podajemy galaretki
Galaretki wyjmujemy z miseczek i kroimy w cząstki. Tuż przed podaniem obtaczamy w cukrze.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Śledzie po kaszubsku
- Pierniki
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Makówki śląskie
- Mini burgery
- Piernik świąteczny
- Makowiec japoński
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ciasto na pierogi
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Zupa grzybowa z makaronem
- Sałatka gyros
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Klasyczna sałatka grecka
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Świąteczne pierniczki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (5)
614 dni temu
Ciekawy pomysł na galaretki, ale te skórki mimo kandyzowania są dalej za gorzkie. Nie opłaca się ich kandyzować równie dobrze można wyjąć tylko miąższ a potem od razu takiej surowej skórki dodać galaretkę żeby ładnie wyglądało a dalej normalnie jeść bez skórki. Ja raczej skorzystam z tej części przepisu z galaretką.
Odpowiedz
1371 dni temu
Przepis na galaretki bardzo mi sie spodobał. Proszę napisać czym można zastąpić syrop z agawy. Jaką ilość żelatyny użyć do tego przepisu /widzialam,że dawał Pan 2 łyżki - wystarczy?/. proszę o odpowiedz bo chcę zrobić galaretki na dzięń babci .
Odpowiedz
1370 dni temu
Anno, syrop z agawy możesz zastąpić cukrem trzcinowym, syropem kukurydzianym, miodem lub chociażby syropem klonowym. Ilość żelatyny zdecydowanie wystarczy :)
2681 dni temu
Damy radę zrobić chałwę, baklavę i sezamki?
Odpowiedz
2679 dni temu
Drogi Gościu, latem nasi kucharze częściej sięgają po orzeźwiające desery, ale całkiem możliwe, że chałwa pojawi się kiedyś wśród przepisów! :) Tymczasem polecamy przepis na miodowe sezamki: https://kuchnialidla.pl/miodowe-sezamki-ze-slonecznikiem oraz baklawę grecką: https://kuchnialidla.pl/baklawa-grecka - oba desery w wykonaniu Pawła Małeckiego!