zobacz film Galaretki pomarańczowe w skórce

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • ręczną wyciskarkę do cytrusów
  • małe miseczki lub filiżanki

Krok 1: Wyciskamy sok z pomarańczy

Pomarańcze przecinamy na pół i wyciskamy z nich sok, tak by nie uszkodzić skórek. Skórki oczyszczamy z błonek i resztek miąższu za pomocą łyżki.

Krok 2: Gotujemy skórki pomarańczy

Do gotującej się wody dodajemy cukier i wydrążone skórki pomarańczy. Gotujemy na wolnym ogniu i pod przykryciem ok. 25-30 minut, aż skórki zrobią się miękkie.

Krok 3: Łączymy płynne składniki galaretki

Sok wyciśnięty z pomarańczy łączymy w rondelku z syropem z agawy, sokiem z cytryny i żelatyną. Jeżeli otrzymamy mniej niż 500 ml płynu, dolewamy sok pomarańczowy. Odstawiamy na kilka minut, by żelatyna napęczniała.

Krok 4: Przelewamy galaretkę do skórek

Ugotowane skórki pomarańczy przekładamy do miski z zimną wodą. Ponownie usuwamy łyżką resztki białych błonek i miąższu, tak by nie przedziurawić skórek. Skórki umieszczamy w małych miseczkach lub filiżankach.

Sok podgrzewamy w rondelku, aż żelatyna się rozpuści. Studzimy, a gdy masa zacznie się żelować, przelewamy ją do skórek pomarańczy. Wstawiamy do lodówki i czekamy, aż galaretki się zetną.

Krok 5: Dekorujemy i podajemy galaretki

Galaretki wyjmujemy z miseczek i kroimy w cząstki. Tuż przed podaniem obtaczamy w cukrze.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • jane jane
    75 dni temu
    Ciekawy pomysł na galaretki, ale te skórki mimo kandyzowania są dalej za gorzkie. Nie opłaca się ich kandyzować równie dobrze można wyjąć tylko miąższ a potem od razu takiej surowej skórki dodać galaretkę żeby ładnie wyglądało a dalej normalnie jeść bez skórki. Ja raczej skorzystam z tej części przepisu z galaretką.

    odpowiedz

  • Anna Anna
    832 dni temu
    Przepis na galaretki bardzo mi sie spodobał. Proszę napisać czym można zastąpić syrop z agawy. Jaką ilość żelatyny użyć do tego przepisu /widzialam,że dawał Pan 2 łyżki - wystarczy?/. proszę o odpowiedz bo chcę zrobić galaretki na dzięń babci .

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    831 dni temu
    Anno, syrop z agawy możesz zastąpić cukrem trzcinowym, syropem kukurydzianym, miodem lub chociażby syropem klonowym. Ilość żelatyny zdecydowanie wystarczy :)
  • Gość Gość
    2142 dni temu
    Damy radę zrobić chałwę, baklavę i sezamki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2140 dni temu
    Drogi Gościu, latem nasi kucharze częściej sięgają po orzeźwiające desery, ale całkiem możliwe, że chałwa pojawi się kiedyś wśród przepisów! :) Tymczasem polecamy przepis na miodowe sezamki: https://kuchnialidla.pl/miodowe-sezamki-ze-slonecznikiem oraz baklawę grecką: https://kuchnialidla.pl/baklawa-grecka - oba desery w wykonaniu Pawła Małeckiego!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!