
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- ręczną wyciskarkę do cytrusów
- małe miseczki lub filiżanki
Krok 1: Wyciskamy sok z pomarańczy
Pomarańcze przecinamy na pół i wyciskamy z nich sok, tak by nie uszkodzić skórek. Skórki oczyszczamy z błonek i resztek miąższu za pomocą łyżki.
Krok 2: Gotujemy skórki pomarańczy
Do gotującej się wody dodajemy cukier i wydrążone skórki pomarańczy. Gotujemy na wolnym ogniu i pod przykryciem ok. 25-30 minut, aż skórki zrobią się miękkie.
Krok 3: Łączymy płynne składniki galaretki
Sok wyciśnięty z pomarańczy łączymy w rondelku z syropem z agawy, sokiem z cytryny i żelatyną. Jeżeli otrzymamy mniej niż 500 ml płynu, dolewamy sok pomarańczowy. Odstawiamy na kilka minut, by żelatyna napęczniała.
Krok 4: Przelewamy galaretkę do skórek
Ugotowane skórki pomarańczy przekładamy do miski z zimną wodą. Ponownie usuwamy łyżką resztki białych błonek i miąższu, tak by nie przedziurawić skórek. Skórki umieszczamy w małych miseczkach lub filiżankach.
Sok podgrzewamy w rondelku, aż żelatyna się rozpuści. Studzimy, a gdy masa zacznie się żelować, przelewamy ją do skórek pomarańczy. Wstawiamy do lodówki i czekamy, aż galaretki się zetną.
Krok 5: Dekorujemy i podajemy galaretki
Galaretki wyjmujemy z miseczek i kroimy w cząstki. Tuż przed podaniem obtaczamy w cukrze.
Zobacz podobne
przepisy
Arbuzowe szaleństwo
Pyszny deser dla wszystkich fanów arbuza! Orzeźwiający, z dodatkiem borówek, rumu i chrupiących ciasteczek.

Świąteczne galaretki
Ciekawy sposób na kolorowy deser nie tylko dla najmłodszych – połączenie delikatnej j śmietanki z galaretką.

Deser gruszkowo-malinowy
Przygotuj deser doskonały na upały – z orzeźwiającą owocową galaretką i musem gruszkowym!

Dwuwarstwowa galaretka z mango i mleczka kokosowego
Słodki podwieczorek lub dodatek do lodów? Przygotuj galaretkę z mango i mleczka kokosowego!

Komentarze (4)
683 dni temu
Przepis na galaretki bardzo mi sie spodobał. Proszę napisać czym można zastąpić syrop z agawy. Jaką ilość żelatyny użyć do tego przepisu /widzialam,że dawał Pan 2 łyżki - wystarczy?/. proszę o odpowiedz bo chcę zrobić galaretki na dzięń babci .
odpowiedz
683 dni temu
Anno, syrop z agawy możesz zastąpić cukrem trzcinowym, syropem kukurydzianym, miodem lub chociażby syropem klonowym. Ilość żelatyny zdecydowanie wystarczy :)
1993 dni temu
Damy radę zrobić chałwę, baklavę i sezamki?
odpowiedz
1992 dni temu
Drogi Gościu, latem nasi kucharze częściej sięgają po orzeźwiające desery, ale całkiem możliwe, że chałwa pojawi się kiedyś wśród przepisów! :) Tymczasem polecamy przepis na miodowe sezamki: https://kuchnialidla.pl/miodowe-sezamki-ze-slonecznikiem oraz baklawę grecką: https://kuchnialidla.pl/baklawa-grecka - oba desery w wykonaniu Pawła Małeckiego!
zobacz wszystkie