Kakao

Napój bogów – tak nazywali kakao Majowie i Aztekowie. Do Europy przywiózł je Krzysztof Kolumb. Jako pierwsi rozsmakowali się w nim Hiszpanie. Później jednak pojawiło się także w innych krajach. Jaka pyszna tajemnica skrywa się w ziarnach kakaowca?

Co to jest kakao?

Kakao to zmielone na proszek nasiona z owoców kakaowca.

Gdzie rośnie kakao?

Kakaowce rosną w lasach tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej. Dzisiaj uprawia się je na gorących i wilgotnych terenach podrównikowych, głównie na Wybrzeżu Kości Słoniowej, w Ghanie czy Indonezji.

Jakie właściwości ma kakao?

Nie pijesz kakao? To błąd. Ma ono bowiem dużo wartości odżywczych.    Zawiera przeciwutleniacze, głównie polifenole zapobiegające wielu chorobom. Dzięki częstemu piciu kakao można sobie także zapewnić długowieczność – wpływa na to flawonoid epikatechina.

Kakao poprawia nastrój, gdyż zawarty w nim tryptofan przyczynia się do produkcji serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Jest też bogate w magnez, bardzo potrzebny w sytuacjach stresowych. Dzięki niemu zachowamy spokój.

Jakie witaminy i mikroelementy zawiera kakao?

Kakao jest bogate w witaminę B2, żelazo, magnez, fosfor oraz cynk.

Ile magnezu jest w kakao?

Brakuje Ci magnezu, co poznajesz np. po tym, że nie możesz zapanować nad własną mrugającą powieką? Spożywaj kakao! W 100 g jest aż 499 mg magnezu. Nieźle, co?

Ile kalorii ma kakao?

100 g kakao to 227 kalorii. Szklanka kakao z mlekiem 1,5% ma ok. 134 kalorii. Przy okazji pamiętajmy, że dane te dotyczą naturalnego kakao, a nie napoju kakaowego, który jest dosładzany!

Jak zrobić przygotować kakao do picia?

Do zrobienia pysznego rozgrzewającego kakao na jesienny lub zimowy wieczór najlepiej użyć prawdziwego gorzkiego kakao. Ma ono mniej kalorii niż słodzone kakao granulowane, a przede wszystkim jest zdrowsze. Można je oczywiście dosłodzić według uznania, najlepiej naturalnym miodem. No to do dzieła: proszek wymieszaj w małej ilości mleka, dodaj cukier, słodzik lub miód. Wlej roztwór do przegotowanego mleka i zagotuj całość. A potem nalej do kubków i ciesz się kakaowym smakiem z całą rodziną.

Co słodkiego można zrobić z kakao?

Mówisz kakao, myślisz czekolada! Bez tego produktu trudno byłoby ją zrobić, zwłaszcza tę najzdrowszą – gorzką. Ta najlepsza zawiera nawet 100% kakao. Kakao to przede wszystkim składnik ciast. Czym byłyby brownie, murzynek, babka, tiramisu czy sernik czekoladowy bez kakao? Oprócz tego dodajemy je do deserów lodów czy napojów mlecznych.

Kakao jednak pasuje również do dań wytrawnych! Przekonaj się i wypróbuj przepisy na polędwiczkę wieprzową w czerwonym winie w kakaowym sosie z krokietami ziemniaczanymi. Brzmi pysznie, prawda?

Jak zrobić polewę czekoladową z kakao?

Jeśli masz w domu kakao, w łatwy sposób samodzielnie wyczarujesz polewę do ciasta czy lodów. Do 6 łyżek cukru pudru dodaj 1 łyżeczkę kakao oraz 2 łyżeczki gorącej wody. Dodawaj wszystko po kolei, mieszając, nie gotuj.

Co można zrobić z kakao?

Kakao wykorzystuje  się nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce. Z masła kakaowego robi się maski, kremy czy peelingi. Regenerującą maseczkę na twarz z dodatkiem kakao można też zrobić samemu w domu, na przykład mieszając kakao z awokado, miodem i cynamonem lub z miodem i jogurtem. Wystarczy kilka minut, by cera była odżywiona i świeża.

Od kiedy podawać kakao niemowlakowi?

Jeśli dziecko nie ma alergii, można podawać mu kakao od pierwszego roku życia. Jednak nie za często, gdyż kakao zawiera szczawiany, które ograniczają wchłanianie żelaza. 

 

Przeczytaj więcej

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram