Królik

Mięso królika jest białe, delikatne i lekkostrawne. Ma łagodny, lekko orzechowy smak. Jest mięsem dietetycznym, ma bardzo mało cholesterolu i niewiele tłuszczu.

Jest bardzo zdrowe i właściwie nie uczula. Z tego też względu mogą je jeść dzieci, które ukończyły pół roku. Polecane jest także osobom starszym oraz tym cierpiącym na dolegliwości układu pokarmowego.

Ile kalorii ma królik?

Mięso królika nie jest tłuste, ma jedynie 114 kalorii (w 100 g). Cała królicza tuszka waży średnio 800 g. To 1248 kalorii. 100 g pieczonego królika zawiera 197 kalorii.

Jak przyrządzić królika?

Polacy królicze mięso jedzą stosunkowo rzadko, głównie od święta. Na co dzień częściej sięgają po drób lub mięso czerwone, jak wieprzowina czy wołowina. A przecież królik w kuchni to cała masa kulinarnych możliwości!

Królika możesz upiec lub usmażyć. Królik lubi być podlany winem albo duszony w śmietanie. Ma zastosowanie także w przemyśle wędliniarskim. Podczas świąt popularne są pieczone pasztety z królika z różnymi dodatkami, np. suszonymi pomidorami i wątróbką.

Jak przygotować mięso królika?

Jeśli nie chcesz gotować lub piec królika w całości, musisz tuszkę podzielić na kawałki. Należy odciąć mięśnie jamy brzusznej od combra, czyli części lędźwiowej grzbietu. Tę część z kolei trzeba oddzielić od ud.

Jak przyprawić mięso królika?

Królik ma bardzo delikatne mięso. Trzeba więc uważać, żeby przyprawy nie były zbyt ostre i nie przyćmiły jego smaku. Do króliczego mięsa pasują zioła i słodka papryka. Często piecze się je w musztardzie.

Jak piec królika?

Aby królicze mięso po upieczeniu było kruche i delikatne, na całą noc powinno zostać zanurzone np. w maślance.

Jak długo piec królika?

Czas pieczenia zależy od wielkości królika i od tego, czy pieczony jest w całości czy w kawałkach (od 60 do 90 minut). Temperatura piekarnika powinna wynosić ok. 200°C. Królika możesz upiec, korzystając z rękawa do pieczenia. Jeśli jednak chcesz, by się zarumienił, po mniej więcej godzinie należy go z niego wyciągnąć i piec jeszcze chwilę bez rękawa.

Jak długo gotować królika?

Są osoby, które nie jedzą pieczonych potraw. Królik idealnie nadaje się także do gotowania. W zależności od tego, czy gotujemy go w całości czy w kawałkach, zajmie nam to określoną ilość czasu. Cały potrzebuje nawet do 2 godzin. W kawałkach ok. 40 minut.

Bez wątpienia warto jeść królicze mięso. Nasz organizm przyswaja aż 90% znajdującego się w nim białka. Zawiera ono także cenne nienasycone kwasy tłuszczowe. Dzięki zawartości kwasu linolenowego, niskiemu poziomowi cholesterolu i tłuszczu mięso to stosuje się w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. Są to m.in.: miażdżyca, arytmia serca, zawał czy cukrzyca, a nawet niektóre nowotwory. Mięso królicze zaleca się w diecie dzieci już od 6 miesiąca życia.

Przeczytaj więcej

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram