Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Królika trybujemy i dzielimy na części. Posypujemy solą i odstawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej.
Na patelni, na średnim ogniu, rozgrzewamy masło, wkładamy królika, tak by kawałki nie dotykały się wzajemnie. Smażymy do zrumienienia z dwóch stron i zdejmujemy z patelni.
Na tę samą patelnię dodajemy posiekane szalotki i smażymy, aż się mocno zezłocą. Dodajemy wino i zwiększamy ogień. Przy pomocy drewnianej łyżki mieszamy zawartość patelni, zeskrobując to, co przywarło do dna. Dodajemy musztardę, tymianek i wodę i całość mieszamy razem, a następnie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy sól do smaku.
Zmniejszamy ogień, wkładamy do sosu królika (dokładnie obtaczamy królika w sosie) i dusimy pod przykryciem około 40-50 minut.
Mięso wyjmujemy. Do sosu dodajemy śmietanę i część posiekanej natki pietruszki. Zdejmujemy z ognia, mieszamy do połączenia się składników i ponownie wkładamy mięso na patelnię, by pokryło się sosem.
Jak podawać
Nakładamy na talerze, posypując resztą posiekanej natki pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Królik w sosie musztardowym z zapiekanką kukurydzianą
To danie z duszonego królika jest znane i cenione we Francji. Przekonaj się, czy Tobie także będzie smakować.
Królik duszony w marchewce i maśle
Polska kuchnia słynie z królika. W tym przepisie połączono jego delikatne mięso z marchewką, groszkiem i boczkiem.
Królik w sosie śliwkowym
Danie dla wymagających - delikatny królik przygotowany w wytrawnej marynacie, podawany z wyjątkowym sosem śliwkowym.
Królik w sosie paprykowym z miętowymi ziemniakami
Delikatne mięso królika i pachnące miętą ziemniaki. Doskonały pomysł na wykwintny obiad lub uroczystą kolację.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kompot z suszu z cytryną
- Wegańska ryba po grecku
- Piernik staropolski
- Zupa grzybowa z makaronem
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ryba po japońsku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto na pierogi
- Sernik krakowski
- Śledzie po kaszubsku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (33)
37 dni temu
Śmietana słodka czy kwaśna?
odpowiedz
37 dni temu
W tym przepisie używamy słodkiej śmietanki.
1087 dni temu
szkoda że tak często brakuje królika w sklepach Lidla :(
odpowiedz
2048 dni temu
Czy królik koniecznie musi być wytrybowany?
odpowiedz
2046 dni temu
Można tylko podzielić na części :)
1904 dni temu
A jak sobie inaczej go wyobrażasz młody?
2896 dni temu
Uwielbiam ten przepis!!! Nigdy nie byłam fanką królika bo wiele razy jadłam go w sposób "tradycyjny", ale od momentu jak sama przyrządziłam królika w sosie śmietanowo-musztardowym na białym winie to zmieniłam zdanie. Rewelacja!!! Moje maleńkiej córci smakuje choć skończyła roczek, ale podobno dla dzieci rewelacyjne mięsko i zdrowe. Ja osobiście dodaję białe wino moscato- nie jestem fanka wytrawnych.
odpowiedz
2960 dni temu
Z czym najlepiej podać królika? Z ryżem, kaszą, a może ziemniakami? I nie mam pomysłu na warzywny dodatek ;) Jakąś sałatkę czy coś takiego... Pomocy ;)
odpowiedz
2960 dni temu
Świetnie się sprawdzą ziemniaki w każdej postaci :) A sałatkę najlepiej zrobić z rukoli, roszponki, pomidorków koktajlowych wraz z ulubionym dressingiem :)
2988 dni temu
Czy wykorzystujemy też podroby z królika? Normalnie w tuszce jest też wątroba i nerki, ale wydaje mi się, że po tym czasie będą nie do przeżucia.
odpowiedz
2987 dni temu
Podroby wykorzystujemy w inny sposób :)
3217 dni temu
zobaczymy co wyjdzie.
odpowiedz
3276 dni temu
Mam 13 lat i kocham gotować zrobiłem wiele dań z książki LIDL'a ale pierwszy raz robię królika. ż komentarzy wyczytałem, ze idzie łatwo poza trybowaniem. Na szczęście umiem to robić wiec nie ma problemu.
odpowiedz
3276 dni temu
Kuba jak to ty jesteś 13-STO_LETNI-KUCHARZ? Jak tak to szacun!
3276 dni temu
No tak to ja. Na fb jestem Kuba Rzepka.
3276 dni temu
Podziwiamy takie zaangażowanie i zdolności kulinarne w tak młodym wieku! I cieszymy się, że gotujesz razem z Kuchnią Lidla - życzymy powodzenia :) Pozdrawiamy!
3310 dni temu
Świetny przepis! Miałem pewne obawy, ponieważ nigdy wcześniej nie przyrządzałem królika. W sieci łatwo znalazłem wskazówki odnośnie trybowania a reszta poszła gładko. Efekt końcowy - niesamowity! Mięso delikatne, soczyste a smak rewelacyjny! Zdaje się, że jeszcze nie raz wrócę do tego dania.
odpowiedz
3309 dni temu
Pawle, a może skusisz się na inny przepis z królikiem w roli głównej? :) https://kuchnialidla.pl/przepisy?searchQuery=kr%C3%B3lik
3349 dni temu
Królik w sosie smietanowo musztardowym na winie... REWELACJA !! Przepyszny ! Co prawda włożyłam królika do białego wytrawnego wina na 2 godziny wcześniej, bo uwielbiam ten posmak, ale naprawdę jest to pyszny sposób na króliczka:)
odpowiedz
3348 dni temu
Drogi Gościu, bardzo dziękujemy za miłe słowa. Mamy nadzieję, że w Kuchni Lidla znajdziesz wiele przepisów, które przypadną Ci do gustu.
3378 dni temu
Najlepsze będzie wino wytrawne czy słodkie?
odpowiedz
3376 dni temu
Drogi Gościu, sugerujemy wytrawne wino :)
3367 dni temu
Wytrawne : ]
3474 dni temu
Matko i córko, ale to dobre! I w sumie łatwe w przygotowaniu. Najtrudniej było wytrybować królika (pierwszy raz w życiu to robiłem), ale później było już z górki. A ten smak.... po prostu odlot. Dodałem przepis do ulubionych :)
odpowiedz
3560 dni temu
Po raz kolejny przygotowuje ten przepis i po raz kolejny jest po prostu znakomity z tym, ze ja smażąc cebulę przyprawiam ją przyprawą do ziemniaków. Wtedy jest bardziej aromatyczna. Polecam!
odpowiedz
3561 dni temu
Przepis znakomity, królik rozpływa się w ustach a sos niebiański
odpowiedz
3567 dni temu
Właśnie dzisiaj przetestowałam ten przepis - godny polecenia. Sos majster sztyk (y)
odpowiedz
3592 dni temu
Prosty przepis z małą ilością składników. Efekt, znakomity.
odpowiedz
3614 dni temu
Kasiu, Dom ma rację - tak niewielka ilość wina w daniu, po zagotowaniu nie będzie zawierała alkoholu i nie będzie szkodliwa. .
odpowiedz
3616 dni temu
Alkohol paruje w temperaturze ok. 80 stopni. Jeśli 100ml wina będzie grzane na patelni (w temperaturze na pewno wyższej od 100 stopni) przez 40-50 minut, danie na jego bazie można spokojnie podać kobiecie w ciąży i dziecku, bo alkoholu w nim będą homeopatyczne ilości. To nie tiramisu z moczonym w wódce biszkoptem.:-)
odpowiedz
3624 dni temu
Macie jakiś pomysł, czym mogę zastąpić wino? Jestem w ciąży, poza tym królika będzie też jadła moja czteroletnia córka, więc trochę się boję, żeby nam nie zaszkodziło;)
odpowiedz
3863 dni temu
Właśnie duszę królika.. zapach cudowny, sos też zapowiada się przesmacznie. Przepis jak dla mnie genialny ! ; )
odpowiedz
3887 dni temu
Najlepszy przepis jaki do tej pory zrobiłam!! Wyśmienite!!
odpowiedz
zobacz wszystkie