Królik w śmietanowo - musztardowym sosie z białego wina
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Królika trybujemy i dzielimy na części. Posypujemy solą i odstawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej.

Na patelni, na średnim ogniu, rozgrzewamy masło, wkładamy królika, tak by kawałki nie dotykały się wzajemnie. Smażymy do zrumienienia z dwóch stron i zdejmujemy z patelni.

Na tę samą patelnię dodajemy posiekane szalotki i smażymy, aż się mocno zezłocą. Dodajemy wino i zwiększamy ogień. Przy pomocy drewnianej łyżki mieszamy zawartość patelni, zeskrobując to, co przywarło do dna. Dodajemy musztardę, tymianek i wodę i całość mieszamy razem, a następnie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy sól do smaku.

Zmniejszamy ogień, wkładamy do sosu królika (dokładnie obtaczamy królika w sosie) i dusimy pod przykryciem około 40-50 minut.

Mięso wyjmujemy. Do sosu dodajemy śmietanę i część posiekanej natki pietruszki. Zdejmujemy z ognia, mieszamy do połączenia się składników i ponownie wkładamy mięso na patelnię, by pokryło się sosem.

Jak podawać

Nakładamy na talerze, posypując resztą posiekanej natki pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (33)

Avatar
  • Gość Gość
    37 dni temu
    Śmietana słodka czy kwaśna?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    37 dni temu
    W tym przepisie używamy słodkiej śmietanki.
  • Gość Gość
    1087 dni temu
    szkoda że tak często brakuje królika w sklepach Lidla :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2048 dni temu
    Czy królik koniecznie musi być wytrybowany?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2046 dni temu
    Można tylko podzielić na części :)
  • Kaka Kaka
    1904 dni temu
    A jak sobie inaczej go wyobrażasz młody?
  • Kinga Kinga
    2896 dni temu
    Uwielbiam ten przepis!!! Nigdy nie byłam fanką królika bo wiele razy jadłam go w sposób "tradycyjny", ale od momentu jak sama przyrządziłam królika w sosie śmietanowo-musztardowym na białym winie to zmieniłam zdanie. Rewelacja!!! Moje maleńkiej córci smakuje choć skończyła roczek, ale podobno dla dzieci rewelacyjne mięsko i zdrowe. Ja osobiście dodaję białe wino moscato- nie jestem fanka wytrawnych.

    odpowiedz

  • Bodzia Bodzia
    2960 dni temu
    Z czym najlepiej podać królika? Z ryżem, kaszą, a może ziemniakami? I nie mam pomysłu na warzywny dodatek ;) Jakąś sałatkę czy coś takiego... Pomocy ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2960 dni temu
    Świetnie się sprawdzą ziemniaki w każdej postaci :) A sałatkę najlepiej zrobić z rukoli, roszponki, pomidorków koktajlowych wraz z ulubionym dressingiem :)
  • Gość Gość
    2988 dni temu
    Czy wykorzystujemy też podroby z królika? Normalnie w tuszce jest też wątroba i nerki, ale wydaje mi się, że po tym czasie będą nie do przeżucia.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2987 dni temu
    Podroby wykorzystujemy w inny sposób :)
  • Gość Gość
    3217 dni temu
    zobaczymy co wyjdzie.

    odpowiedz

  • 13-sto_letni_kucharz 13-sto_letni_kucharz
    3276 dni temu
    Mam 13 lat i kocham gotować zrobiłem wiele dań z książki LIDL'a ale pierwszy raz robię królika. ż komentarzy wyczytałem, ze idzie łatwo poza trybowaniem. Na szczęście umiem to robić wiec nie ma problemu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3276 dni temu
    Kuba jak to ty jesteś 13-STO_LETNI-KUCHARZ? Jak tak to szacun!
  • 13-STO_LETNI_KUCHARZ 13-STO_LETNI_KUCHARZ
    3276 dni temu
    No tak to ja. Na fb jestem Kuba Rzepka.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3276 dni temu
    Podziwiamy takie zaangażowanie i zdolności kulinarne w tak młodym wieku! I cieszymy się, że gotujesz razem z Kuchnią Lidla - życzymy powodzenia :) Pozdrawiamy!
  • Paweł Paweł
    3310 dni temu
    Świetny przepis! Miałem pewne obawy, ponieważ nigdy wcześniej nie przyrządzałem królika. W sieci łatwo znalazłem wskazówki odnośnie trybowania a reszta poszła gładko. Efekt końcowy - niesamowity! Mięso delikatne, soczyste a smak rewelacyjny! Zdaje się, że jeszcze nie raz wrócę do tego dania.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3309 dni temu
    Pawle, a może skusisz się na inny przepis z królikiem w roli głównej? :) https://kuchnialidla.pl/przepisy?searchQuery=kr%C3%B3lik
  • Gość Gość
    3349 dni temu
    Królik w sosie smietanowo musztardowym na winie... REWELACJA !! Przepyszny ! Co prawda włożyłam królika do białego wytrawnego wina na 2 godziny wcześniej, bo uwielbiam ten posmak, ale naprawdę jest to pyszny sposób na króliczka:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3348 dni temu
    Drogi Gościu, bardzo dziękujemy za miłe słowa. Mamy nadzieję, że w Kuchni Lidla znajdziesz wiele przepisów, które przypadną Ci do gustu.
  • Gość Gość
    3378 dni temu
    Najlepsze będzie wino wytrawne czy słodkie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3376 dni temu
    Drogi Gościu, sugerujemy wytrawne wino :)
  • Gość Gość
    3367 dni temu
    Wytrawne : ]
  • KMR KMR
    3474 dni temu
    Matko i córko, ale to dobre! I w sumie łatwe w przygotowaniu. Najtrudniej było wytrybować królika (pierwszy raz w życiu to robiłem), ale później było już z górki. A ten smak.... po prostu odlot. Dodałem przepis do ulubionych :)

    odpowiedz

  • E.J.-G. E.J.-G.
    3560 dni temu
    Po raz kolejny przygotowuje ten przepis i po raz kolejny jest po prostu znakomity z tym, ze ja smażąc cebulę przyprawiam ją przyprawą do ziemniaków. Wtedy jest bardziej aromatyczna. Polecam!

    odpowiedz

  • MonikaGość MonikaGość
    3561 dni temu
    Przepis znakomity, królik rozpływa się w ustach a sos niebiański

    odpowiedz

  • EWUCHA EWUCHA
    3567 dni temu
    Właśnie dzisiaj przetestowałam ten przepis - godny polecenia. Sos majster sztyk (y)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3592 dni temu
    Prosty przepis z małą ilością składników. Efekt, znakomity.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3614 dni temu
    Kasiu, Dom ma rację - tak niewielka ilość wina w daniu, po zagotowaniu nie będzie zawierała alkoholu i nie będzie szkodliwa. .

    odpowiedz

  • dom dom
    3616 dni temu
    Alkohol paruje w temperaturze ok. 80 stopni. Jeśli 100ml wina będzie grzane na patelni (w temperaturze na pewno wyższej od 100 stopni) przez 40-50 minut, danie na jego bazie można spokojnie podać kobiecie w ciąży i dziecku, bo alkoholu w nim będą homeopatyczne ilości. To nie tiramisu z moczonym w wódce biszkoptem.:-)

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    3624 dni temu
    Macie jakiś pomysł, czym mogę zastąpić wino? Jestem w ciąży, poza tym królika będzie też jadła moja czteroletnia córka, więc trochę się boję, żeby nam nie zaszkodziło;)

    odpowiedz

  • Ola Ola
    3863 dni temu
    Właśnie duszę królika.. zapach cudowny, sos też zapowiada się przesmacznie. Przepis jak dla mnie genialny ! ; )

    odpowiedz

  • M. M.
    3887 dni temu
    Najlepszy przepis jaki do tej pory zrobiłam!! Wyśmienite!!

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!