Mango

Owoc bogów – w taki sposób mango określane jest przez Hindusów. Uznają je oni bowiem za wyjątkowy owoc o cudownych właściwościach, który potrafi postawić na nogi nawet ciężko chore osoby. Przeciętny mangowiec osiąga nawet 40 m wysokości, a rosnące na nim owoce ważą od 0,3 do nawet 1 kg! Obecnie mango ma ponad 1000 odmian.

Gdzie rośnie mango?

Mango pochodzi z Indii. To właśnie tam wszystkie zalety jego spożywania zostały docenione już ponad 4 tys. lat temu. Obecnie uprawiane są także w innych regionach świata: Afryce, Australii i Oceanii, tropikalnych regionach Ameryki oraz w Europie, do której dotarło dopiero na początku XVI w.

Czy mango jest zdrowe?

Mango to doskonałe źródło cennych składników, które wspierają zdrowie i pozytywnie wpływają na wygląd. Zawiera związki, które łagodzą stany zapalne i chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV. Dodatkowo bogate jest w witaminy A i C, dzięki czemu jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy – z tego powodu też bardzo często nazywane jest „owocem młodości”. Mango chroni również przed rozwojem niektórych nowotworów: płuc, szyjki macicy, jajników i jelita grubego. Ze względu na swoje właściwości odżywcze polecane jest przede wszystkim osobom osłabionym i w trakcie rekonwalescencji.

Jakie witaminy ma mango?

Mango zawiera witaminę A, która wpływa na system odpornościowy, przeciwdziała zakażeniom skóry, a także układu oddechowego, pokarmowego i moczowego. Witamina A bierze także udział w procesie widzenia oraz w wytwarzaniu szkliwa na zębach, nie dopuszcza również do nadmiernego rogowacenia naskórka. W 100 g mango znajdują się 392 µg witaminy A. Owoc ten jest także doskonałym źródłem witaminy C, która reguluje ciśnienie tętnicze, bierze udział w syntezie kolagenu, a także zwiększa odporność organizmu. 100 g mango  zawiera 28 mg tej witaminy. Dodatkowo mango jest także świetnym źródłem kwasu foliowego, który wspomaga rozwój płodu w pierwszych tygodniach ciąży, chroni przed nowotworami płuc, szyjki macicy, jajników i jelita grubego. Zapobiega również rozwinięciu się niedokrwistości megaloblastycznej. W 100 g owocu znajduje się 36 µg kwasu foliowego.

Jak smakuje mango?

Dojrzałe mango jest bardzo soczyste, aromatyczne i słodkie. Jego miąższ jest pomarańczowożółty, bardzo delikatny i kremowy – praktycznie rozpływa się w ustach.

Kiedy mango jest dojrzałe?

Dojrzały owoc można rozpoznać po jego skórce, która z barwy ciemnozielonej przechodzi w brązową, złotą i czerwoną. Jego miąższ jest bardzo włóknisty.

Jak rozpoznać dojrzałe mango?

O tym, kiedy mango jest dojrzałe, decyduje nie tylko kolor jego skóry. Jeśli zastanawiasz się, jak wybrać w sklepie dojrzałe mango, delikatnie naciśnij jego skórę palcem – jeśli owoc będzie dojrzały, skóra lekko się ugnie. Powinna ona być również jędrna i nielepiąca.

Jak jeść mango?

Ze względu na swój orzeźwiający smak mango idealnie nadaje się do sałatek, koktajli, owsianek i ciast, np. serników. Świetnie sprawdza się również jako dodatek do przystawek z łososia, raków lub mięsa. Bardzo często przygotowuje się z niego również konfitury, budynie i galaretki. Sposobów jedzenia mango jest wiele. Hindusi posypują je solą lub pieprzem. Filipińczycy natomiast jedzą mango polane sosem sojowym. Z powodzeniem jednak owoc ten można zajadać bez żadnych dodatków. Na świecie przyjął się również sposób podawania mango w postaci „żółtych jeży”, czyli miąższu pokrojonego w kratkę, która tworzy małe kosteczki.

Czy mango można jeść ze skórką?

Skóra mango jest jadalna. Niestety, pomimo że jest cienka, jest także bardzo twarda, dlatego usuwa się ją przed spożyciem.

Jak obrać mango?

Do obierania mango można wykorzystać np. szklankę. Owoc dzielimy na dwie części – ponieważ w środku znajduje się twarda pestka, nóż przykładamy w odległości około 1 cm od linii dzielącej mango i kroimy wzdłuż. Tak otrzymane połówki przykładamy kolejno do krawędzi szerokiej szklanki i delikatnie zsuwamy po niej owoc, oddzielając miąższ od skóry. Innym sposobem obierania mango jest wykorzystanie do tego celu obieraczki do warzyw lub po prostu ostrego noża, który z łatwością usunie twardą skórę.

Jak pokroić mango?

Mango można pokroić na dwa sposoby. Pierwszy z nich polega na obraniu skórki i pokrojeniu owocu na cienkie paski, przypominające swoim kształtem frytki. Drugi na odcięciu z dwóch stron pestki plastrów o grubości około 1/3 owocu i delikatnym nacięciu miąższu wzdłuż i w poprzek, tworząc coś na kształt kratki. Po nacięciu miąższ wyginamy w taki sposób, aby wszystkie kosteczki uniosły się do góry, tworząc tzw. jeża. Teraz wystarczy odciąć pojedyncze kosteczki jak najbliżej skórki i zajadać się pysznym owocem.

Tak wyjątkowy owoc jak mango powinien pojawić się w menu każdego z nas. Korzystajmy z jego niezwykłych właściwości i zajadajmy się nim jako składnikiem sałatki, koktajlu, deseru lub po prostu spożywajmy mango bez żadnych dodatków. A jeśli potrzebujecie inspiracji, koniecznie zajrzyjcie na naszą podstronę z przepisami z mango.

Przeczytaj więcej

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram