
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tortownicę o średnicy ok. 18 cm i dość wysokim rancie
- tarkę o drobnych oczkach
- sitko o drobnych oczkach
- rękaw cukierniczy z karbowaną tylką
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD TORCIKA
Częścią biszkoptów savoiardi wykładamy dno tortownicy (najpierw układamy całe biszkopty, a następnie uzupełniamy luki mniejszymi kawałkami). Pozostałe wykorzystamy później.
KROK 2: UBIJAMY MASCARPONE ZE ŚMIETANKĄ
Mascarpone i ok. 560 ml śmietanki dajemy do misy miksera i dokładnie ubijamy. Ok. 250 g takiego kremu odkładamy do schłodzenia w lodówce – będzie służył do dekoracji. Pozostałą śmietanką zalewamy żelatynę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w mikrofalówce.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MUS Z MANGO
Do ubitej śmietanki z mascarpone dodajemy przecier z mango, delikatnie mieszamy i dosładzamy cukrem pudrem do smaku. Następnie 2-3 łyżki musu z mango oraz sok z limonki dodajemy do rozpuszczonej żelatyny i ponownie mieszamy. Tak przygotowaną żelatynę przelewamy do pozostałego musu z mango i dokładnie łączymy.
KROK 4: SKŁADAMY TORCIK
Ok. ⅓ gotowego musu wylewamy na dno tortownicy wyłożonej biszkoptami. Następnie pozostałe biszkopty układamy pionowo dookoła rantu, wlewamy kolejną ⅓ musu, układamy na niej poziomo dodatkową warstwę biszkoptów i zalewamy całość pozostałym musem z mango. Tak przygotowany torcik chłodzimy przez ok. 2 godziny w lodówce. Dobrze schłodzony torcik delikatnie wyjmujemy z tortownicy (biszkopty można odseparować od rantu nożem lub podgrzać palnikiem gazowym).
WSKAZÓWKA! Warstwę biszkoptów wewnątrz torcika można pominąć.
KROK 5: OBKŁADAMY TORCIK STARTYMI BISZKOPTAMI
Pozostałe biszkopty ścieramy na tarce o drobnych oczkach i przesiewamy przez sitko. Tak przygotowanym pyłem biszkoptowym obklejamy mus z mango, który wystaje spomiędzy biszkoptów.
KROK 6: DEKORUJEMY TORCIK KREMEM
Schłodzony wcześniej krem z mascarpone i śmietanki przekładamy do rękawa cukierniczego z karbowaną tylką i dekorujemy nim wierzch tortu – wzdłuż biszkoptów, pozostawiając środek wolny.
KROK 7: DEKORUJEMY TORCIK MANGO
Mango obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie wykładamy je w pozostawione wcześniej miejsce na środku tortu. Na koniec całość możemy udekorować kilkoma listkami mięty i plasterkami limonki.
Zobacz podobne
przepisy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)