Marcepan

Marcepan jeszcze do niedawna kojarzył się nam jedynie ze świętami. W sklepach pojawiały się pakowane w ozdobne sreberka marcepanowe batony w czekoladzie czy małe marcepanowe kartofelki. Dzisiaj jednak przysmak ten jest także powszechnie stosowany w cukiernictwie, a mistrzowie z masy marcepanowej tworzą nie tylko zwykłe torty, ale prawdziwe arcydzieła!

Gdzie wynaleziono marcepan?

Marcepan stworzyli Persowie. Potwierdzenie tego faktu znaleźć możemy choćby w zapiskach jednego z perskich lekarzy z IX w. Zawarł w nich opis zdrowotnych właściwości masy marcepanowej. Do Europy dotarła ona prawdopodobnie z krajów arabskich.

Co to jest marcepan?

Marcepan to niezwykle słodka masa migdałowa wykorzystywana głównie w cukiernictwie.

Uzyskujemy ją z prażonych, obranych ze skórki migdałów (kalifornijskich lub śródziemnomorskich), zmielonych i utartych z cukrem. Niektórzy do masy dodają olejek migdałowy lub wodę różaną.

Jak zrobić marcepan?

Gotowy marcepan kupimy w Lidlu, jednak możemy pokusić się o przygotowanie własnego marcepana! Wbrew pozorom nie jest to takie trudne. Masę marcepanową wyrabia się na zimno lub na ciepło. W obu przypadkach potrzebne będą obrane z ciemnej skórki migdały. Jeśli sparzymy je gorącą wodą, łatwiej będzie je obrać. Tak przygotowane dokładnie mielemy.

Masa marcepanowa na zimno

Ucieramy zmielone migdały z cukrem pudrem, można dodać olejek migdałowy lub wodę różaną.

Masa marcepanowa na ciepło

Zmielone migdały prażymy z cukrem i dodatkami według uznania, aż powstanie jednolita masa.

Samodzielnie zrobiony marcepan możemy zabarwić, używając barwników spożywczych. Można też oblać go czekoladą albo uformować z niego kuleczki i obtoczyć w kakao. Tak powstaną pyszne marcepanowe kartofelki. Co ciekawe, istnieją także przepisy na marcepan z ziemniaków. Robi się go z ugotowanych ziemniaków, cukru, masła, kaszy manny i aromatu migdałowego.

Jaki smak ma marcepan?

Jeśli lubisz bardzo słodkie produkty, marcepan nie zawiedzie Cię w tym względzie. Pewnie jesteś już nawet w gronie jego miłośników! Marcepan ma bowiem słodki, migdałowy smak.

Ile kalorii ma marcepan?

Byłoby świetnie, gdyby słodycze były niskokaloryczne, ale niestety zwykle jest na odwrót. W 100 g masy marcepanowej jest 449 kalorii. 100 g kartofelków marcepanowych to 426 kalorii. 100-gramowy batonik marcepanowy w gorzkiej czekoladzie ma 454 kalorie. Jednak marcepan to doskonałe źródło wapnia!

Do czego używa się dobrego marcepana?

Cukiernicy prześcigają się w tworzeniu słodyczy. Dzięki marcepanowi mają pole do popisu, jeśli chodzi o dekorowanie. To już nie tylko masa, którą kładzie się na torcie. To materiał do tworzenia napisów i figurek. Dzięki niemu powstają naprawdę wyjątkowe słodycze.

Wypróbuj także nasze niestandardowe przepisy na:

Jak używać marcepana?

Masa marcepanowa jest bardzo elastyczna. Świetnie nadaje się do nałożenia na tort. Z resztek można zrobić najróżniejsze ozdoby. Prawdziwe łasuchy jedzą marcepan w kawałkach. A może uformujesz z niego małe kuleczki i posypiesz je kakao, tworząc marcepanowe kartofelki?

Jak rozwałkować marcepan?

Przed położeniem masy marcepanowej na torcie, trzeba dość cienko ją rozwałkować. Najwygodniej zrobić to na papierze do pieczenia. Jeśli robisz to bezpośrednio na blacie, podsyp masę cukrem pudrem, by do niego nie przywarła.

Jak zabarwić marcepan?

Nasz tort będzie wyglądał naprawdę wyjątkowo, jeśli zabarwimy masę marcepanową. Na rynku są dostępne barwniki spożywcze w wielu kolorach. Mają postać proszku, płynu lub żelu. Możesz zastosować także barwniki naturalne, np. maliny, wiśnie, jagody, miętę czy szpinak.

Jak nałożyć marcepan na tort?

Rozwałkowaną zabarwioną masę marcepanową przenosimy delikatnie rękoma i nakładamy na mocno schłodzony tort. Unosimy ją i delikatnie pędzelkiem zamoczonym w wodzie smarujemy boki ciasta. Wody nie może być za dużo, by masa się nie rozpuściła. Powinna jedynie przywrzeć do ciasta. Następnie przyklejamy masę na bokach, a jej nadmiar odcinamy nożem.

Ile masy marcepanowej na tort?

Przy pieczeniu tortu ważne są proporcje. Jeśli masy migdałowej będzie za dużo, zawsze można ją wykorzystać na dodatkowe ozdoby. Zbyt mało masy może już jednak stanowić spory problem. Na standardowy wypiek powinno wystarczyć 500 g masy marcepanowej.

Zwłaszcza w czasie świąt warto zaopatrzyć się w marcepan. A jeśli masz więcej czasu i energii – spożytkuj ją w kuchni i zrób swój własny – domowy. Na pewno będzie najlepszy!

 

Przeczytaj więcej

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram