Oliwki

Chcesz żyć dłużej – jedz oliwki! Podobno wystarczy zjadać 7 oliwek dziennie, by cieszyć się dobrym zdrowiem przez długie lata. Zobacz, jakie jeszcze właściwości mają te małe, niepozorne owoce drzewek oliwnych.

Skąd pochodzą oliwki?

Oliwka europejska uprawiana jest w basenie Morza Śródziemnego od kilku tysięcy lat. Roślina ta pochodzi z Azji Mniejszej. Kraje, które dzisiaj są największymi eksporterami oliwek, to m.in.: Hiszpania, Grecja czy Włochy.

Które oliwki są lepsze – czarne czy zielone?

Na naszym rynku dostępne są zarówno zielone oliwki, jak i czarne. Zielone są zbierane wcześniej, czarne to owoce bardzo już dojrzałe. Jedne i drugie mają podobne właściwości. Zielone są jednak ostrzejsze w smaku i bardziej twarde, ciemne łagodniejsze, słodkawe, bardziej miękkie.

Czy oliwki są zdrowe?

W kuchni śródziemnomorskiej spożywa się duże ilości warzyw i owoców. Wśród nich wielką rolę odgrywają oliwki. Zawierają bardzo dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspomagają pracę serca i układu krążenia. Pomagają ujędrnić brzuch – dzięki nim łatwiej spalić tkankę tłuszczową w tych najbardziej kłopotliwych partiach ciała. Oliwki dostarczają cennego błonnika, który ułatwia przemianę materii i wpływa na pracę jelit. Zawierają związki polifenolowe, które walczą z wolnymi rodnikami, a także związki mineralne, jak: potas, wapń czy magnez. Oliwki zapobiegają nowotworom, np. rakowi piersi. Zawierają kwas foliowy i jod.

Jakie witaminy mają oliwki?

Jedzenie oliwek sprawia, że jesteśmy piękni i młodzi. Można się śmiać, ale rzeczywiście mają takie działanie. Wszystko za sprawą witaminy A, zwanej witaminą młodości. To ona poprawia stan włosów, cery i paznokci, dba też o nasz wzrok. Oliwki zawierają także witaminę E, która zwalcza wolne rodniki. Witamina B z kolei poprawia nasz nastrój i dba o układ nerwowy.

Czy oliwki tuczą?

Oliwki zaleca się stosować we wszelkiego rodzaju dietach. Zawierają bardzo zdrowe tłuszcze. To one powodują spalanie tkanki tłuszczowej w naszym organizmie, zwłaszcza w okolicach brzucha. Jeśli nie przesadzisz z ich ilością, możesz odczuć jedynie pozytywne skutki takiego sposobu odżywiania.

Ile kalorii mają oliwki?

Oliwki są chętnie włączane do diety ze względu na swoje właściwości zdrowotne i zawartość potrzebnych organizmowi tłuszczów. Same oliwki, bez farszu, nie mają tak dużo kalorii. Zielone oliwki to ok. 125 kcal w 100 g. Jedna zielona oliwka ma 4 kcal.

Z czym jeść oliwki?

Bogata w warzywa kuchnia śródziemnomorska wykorzystuje oliwki niemal wszędzie. Głównie jednak są one składnikiem świeżych sałatek. Oliwki wraz z serami są idealnym dodatkiem do wina. Można podawać je w formie koreczków. Z powodzeniem dodasz je także do wszelkiego rodzaju makaronów czy zapiekanek oraz do pizzy. Z oliwek zrobisz tzw. tapenadę, czyli pastę z oliwek, idealną np. do bagietki.

Kiedy dodać oliwki do pizzy?

Oliwki to doskonały składnik pizzy. Jeśli jednak mają pestki, przed dodaniem trzeba je wydrylować. Najlepiej kłaść je na gotowej, upieczonej już pizzy, podobnie jak rukolę czy szynkę parmeńską. Pizza będzie świeża i pyszna, a oliwki pozostaną soczyste i nie stracą swoich wartości.

Jakie oliwki są najlepsze do koreczków?

Planujesz imprezę w domu? Idealnym daniem będą koreczki z oliwek, serów, np. fety, i kabanosów. Oliwki niezależnie od rodzaju czy koloru trzeba najpierw wydrylować, chyba że są bez pestek. Następnie śmiało można nabijać je wraz z innymi składnikami na wykałaczki. Zielone są zwykle nieco twardsze, ale i z czarnymi nie powinno być problemu.

Po co oliwka w martini?

A jaki popularny drink nie może się obejść bez oliwki? Mowa oczywiście o wytrawnym martini. Podawane jest ono z jedną lub kilkoma oliwkami na wykałaczce. Ma to związek z tradycją. Oliwki podkreślają też smak tego drinka, spopularyzowanego przez niezapomnianego agenta 007.

Jak przechowywać oliwki?

Oliwki kupujemy zwykle w słoikach w zalewie. Mogą stać w zacienionym, chłodnym miejscu. Jednak po otwarciu należy trzymać je już tylko w lodówce. Zanurzone w solance wytrzymają ok. 2-3 tygodni, czasem dłużej. Trzeba pamiętać, żeby wyciągać je ze słoika zawsze czystym widelcem.

Przeczytaj więcej

Przepisy

zobacz więcej przepisów

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram