Polędwiczki

Polędwiczki wieprzowe – jaka to część?

Polędwiczki wieprzowe to mięso szlachetne i niezwykle delikatne. Są najlepszą częścią półtuszy wieprzowej – jest to mięsień biegnący wzdłuż grzbietu zwierzęcia.

Kupując polędwicę, zwróć uwagę na jej kolor. Świeża będzie miała ciemnoróżową barwę. Gdy przekroimy kawałek, włókna powinny się rozchodzić. Mięso można mrozić.

Jak przyrządzić polędwiczki wieprzowe?

Sposobów na przyrządzenie polędwiczek wieprzowych jest wiele. Można je dusić, smażyć lub grillować. Podawać z ziemniakami, sosami, grzybami, surówkami, warzywami duszonymi czy nawet owocami – jabłkami, pomarańczami albo śliwkami. Można dodawać je do świeżych sałatek, upiec w cieście francuskim, faszerować czy zrobić z nich roladki.

Delikatne mięso nie wymaga specjalnego przygotowania przed przyrządzeniem. Nie trzeba go też ubijać. Najprościej usmażyć polędwiczki na niewielkiej ilości tłuszczu.

Sprawdź nasze oryginalne przepisy na:

Jak smażyć polędwiczki wieprzowe?

Polędwiczki wieprzowe przed smażeniem solimy i pieprzymy. Na patelnię kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy z każdej strony 3-4 minuty.

Jak piec polędwiczki wieprzowe?

Polędwiczkę wieprzową przed pieczeniem możemy zamarynować. Tak przygotowaną wkładamy na jakiś czas do lodówki. Po wyjęciu smażymy 1-2 minuty z każdej strony, a potem pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C ok. 30-40 minut.

Jak długo dusić polędwiczki wieprzowe?

Duszenie polędwiczki wieprzowej jest dość czasochłonne. Należy ją dusić tak długo na małym ogniu, aż mięso będzie całkowicie miękkie.

Polędwiczki z kurczaka – jaka to część?

Polędwiczka z kurczaka to część znajdująca się pod piersią. Jest znacznie mniejsza od piersi, a jej mięso delikatniejsze. Wartości odżywcze ma jednak takie same co pierś.

Jak przyrządzić polędwiczkę z kurczaka?

Polędwiczkę odkrawamy od piersi kurczaka. W Lidlu możesz je kupić osobno. Polędwiczki z kurczaka wystarczy usmażyć w panierce lub z samymi przyprawami. Pokrojone można dodać do dań z ryżem lub wszelkiego rodzaju makaronów czy tart lub upiec w cieście francuskim.

Wypróbuj przepis na polędwiczki kurczaka w sosie paprykowym!

Jak przyrządzić polędwiczki z indyka?

Polędwiczki z indyka można usmażyć, upiec lub zgrillować. Są świetnym daniem głównym, ale i doskonałym dodatkiem do sałatek czy kanapek. Można je przyrządzić z makaronem lub ryżem.

Wypróbuj przepis na tosty żytnie z indykiem i dipem z awokado!

Jak długo piec polędwiczki z indyka?

Zamarynowaną polędwiczkę z indyka pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.

Przeczytaj więcejUkryj tekst

Przepisy

zobacz więcej przepisów

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!