Por

Por ma wiele właściwości leczniczych, dzięki czemu z powodzeniem jest wykorzystywany nie tylko w kuchni, ale również w medycynie naturalnej, w której stosuje się go do leczenia artretyzmu i reumatyzmu. Jego właściwości lecznicze zostały docenione już w czasach starożytnych przez cesarza Nerona, który wierzył, że por wpływa pozytywnie na jego struny głosowe. Do Polski por został sprowadzony przez królową Bonę.

Jak wygląda por?

Por to roślina warzywna z rodziny czosnkowatych, o podłużnym kształcie i charakterystycznej biało-zielonej łodydze. Jej nasycenie kolorami jest zależne od zawartości olejków eterycznych. Biała część charakteryzuje się delikatniejszym smakiem, zielona natomiast jest nieco ostrzejsza. Jadalnymi częściami pora są cebula oraz liście. Jego pęd kwiatostanowy może osiągnąć nawet do 200 cm wysokości.

Ile kalorii ma por?

Por jest warzywem niskokalorycznym. 100 g tego warzywa to zaledwie 24 kcal. Dodatkowo jest on warzywem lekkostrawnym. Dzięki swoim właściwościom jest uznawany za produkt dietetyczny i w związku z tym bardzo często wykorzystuje się go w dietach leczniczych i odchudzających. Por to także warzywo o niskim indeksie glikemicznym (IG = 15), co oznacza, że jego spożycie nie powoduje znacznego podniesienia poziomu cukru we krwi. W związku z tym może on być spożywany przez cukrzyków.

Jakie witaminy ma por?

Por zawiera witaminę A (w 100 g znajduje się 148 µg witaminy A), która bierze udział w procesie widzenia, wpływa pozytywnie na system odpornościowy organizmu, przeciwdziała zakażeniom układu oddechowego, pokarmowego, moczowego oraz skóry. Bierze również udział w procesie wytwarzania szkliwa zębów i nie dopuszcza do nadmiernego rogowacenia się naskórka. W warzywie tym znajdziemy również witaminę C, która reguluje ciśnienie tętnicze, uczestniczy w obronie antyoksydacyjnej organizmu i syntezie kolagenu. Wpływa także na procesy odpornościowe organizmu. W 100 g pora znajduje się 12 mg witaminy C. Por to także doskonałe źródło kwasu foliowego – 100 g warzywa zawiera 56 µg kwasu foliowego. Jest on niezbędny w rozwoju cewy nerwowej dziecka w pierwszych tygodniach ciąży oraz w zapobieganiu niedokrwistości megaloblastycznej. Jego niedobór może doprowadzić do nowotworu płuc, szyjki macicy, jajników i jelita grubego.

Jak sparzyć por?

Jeśli chcemy sparzyć por, musimy pokroić go na mniejsze kawałki. Tak przygotowane warzywo przekładamy na sitko lub durszlak i przelewamy wrzątkiem. Czekamy ok. 5 sekund i tym razem przelewamy por zimną wodą, aby zatrzymać procesy parzenia. Następnie odcedzamy i dodajemy np. do sałatki.

Jak pokroić por?

Krojenie pora rozpoczynamy od odcięcia znajdującego się na końcu warzywa korzenia. Następnie odcinamy zielone liście pora, czyli twardą część znajdującą się z drugiej strony. Pozostałą białą część możemy pokroić w plastry. Jeśli chcemy jednak pokroić por nieco drobniej, najpierw należy przekroić go na pół, a następnie posiekać w półksiężyce. Można również pokroić por w podłużne paski.

Jak gotować por?

Sposób gotowania pora zależy od potrawy, którą przygotowujemy. Jeśli chcemy, aby smak i aromat pora uwolnił się w zupie, włóżmy go do garnka z zimną wodą. Jeśli natomiast por ma być osobnym daniem, wrzućmy go do wrzącej wody i gotujmy pod przykryciem ok. 10 minut. W ten sposób warzywo zatrzyma więcej soków i cennych witamin. Pamiętajmy również, aby wodę, w której gotuje się por, lekko posolić i osłodzić. Jeśli chcemy sprawdzić, czy por jest już ugotowany, wbijamy w niego widelec – jeśli możemy to zrobić z łatwością, oznacza to, że warzywo jest wystarczająco miękkie.

Co można zrobić z pora?

Por można podawać na wiele sposobów. W zupach i zapiekankach, a także razem z mięsem lub rybami. Wypróbuj kilka naszych przepisów na dania z porem:

Jak przechowywać por zimą?

Zimą warzywo to przechowujemy w suchych i ciemnych pomieszczeniach, np. w piwnicy. Pamiętajmy jednak, że rośliny warzywne, które chcemy przechować, nie powinny być chore czy też zaatakowane przez szkodniki, ponieważ przeniosą choroby na te zdrowe. Przygotowując pory do przechowania, powinniśmy je dobrze oczyścić i wysuszyć, aby nie pleśniały. Pamiętajmy również o odpowiedniej temperaturze w pomieszczeniu – nie powinna ona być zbyt niska – poniżej 0°C, aby warzywa nie przemarzły, ani zbyt wysoka, aby nie zaczęły kwitnąć. Zimą pory można również zadołować, czyli umieścić w ogródku w dole pod przykryciem w celu przechowania. Warzywa ustawiamy ukosem i bardzo blisko siebie, a następnie obsypujemy je wilgotnym piaskiem i przykrywamy grubą warstwą suchych liści lub trocin.

W Polsce znany jest głównie jako składnik włoszczyzny wykorzystywanej do przygotowania rosołu. Jednak por doskonale nadaje się również do przygotowania innych potraw. Dzięki zawartości wielu witamin i minerałów pozytywnie wpływa na nasz organizm. Nie wszyscy jednak wiedzą, że warzywo to możemy stosować również zewnętrznie – w postaci okładów na podrażnioną skórę.

Przeczytaj więcej

Przepisy

zobacz więcej przepisów

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram