Artykuły
Inspirujące artykuły o produktach i kuchniach z całego świata, które pozwolą Ci poznać sztukę kulinarną od zupełnie innej strony.
Szałwia
Czy szałwia faktycznie ma właściwości lecznicze, jak sądzono w starożytności? Jak używać jej w celach kulinarnych?
Historia czekolady
Czekolada obchodzi właśnie swoje święto. Dzisiaj możemy ją kupić w każdym sklepie, ale czy wiesz, jaka jest jej historia?
Oregano
Warto wiedzieć trochę więcej o historii, pochodzeniu i zastosowaniu jednego z najbardziej znanych kuchennych ziół.
Rozmaryn
Do jakich potraw może pasować rozmaryn? Skąd się wziął i za co był doceniany w dawnych czasach? Przeczytaj!
Melisa
Czy melisa to tylko dobry sposób na herbatę uspokajającą? A może da się ją wykorzystać w jakiś inny sposób?
Mięta
Pyszny, orzeźwiający dodatek do koktajli, soków oraz lemoniady. Do czego jeszcze pasuje mięta i jakie ma właściwości?
Majeranek
Znana kuchenna przyprawa o wyrazistym aromacie. Jakim potrawom nada smak i jak wpływa na nasze organizmy?
Lubczyk
Czy legendy o rzekomym działaniu miłosnym lubczyku kryją w sobie ziarno prawdy? A może ma zupełnie inne działanie?
Z chlebem dookoła świata
Chleb stanowi podstawę diety w wielu krajach świata. Znaczenie, forma i smak różnią się jednak w zależności od regionu.
Bazylia
Któż nie zna zapachu bazylii! Powszechnie stosowana, zarówno w wersji suszonej i świeżej, urozmaica smak potraw.
Kolendra
Kolendra znana jest nie tylko ze swych właściwości leczniczych – może stanowić świetny dodatek jako przyprawa do potraw.
Jak uprawiać zioła w domu?
Czy stworzenie własnego domowego ogródka pełnego ziół wymaga ciężkiej pracy, przestrzeni i wiedzy botanicznej?