Wartości odżywcze chleba

Chleb od setek lat jest podstawowym składnikiem diety ludzi na całym świecie. Obecnie uznaje się chleb za bardzo tuczący, zapychający oraz niezdrowy. Niektórzy zupełnie wykluczają go ze swego menu. Czy słusznie?

Chleb, jak zresztą każdy rodzaj pokarmu, należy spożywać z umiarem. Ważne jest również to, w towarzystwie jakich produktów trafia on do naszych żołądków. Niejednokrotnie dodatki do naszych kanapek przewyższają kalorycznością samo pieczywo. Dlatego spoglądanie na chleb, jak na głównego winowajcę naszych dodatkowych kilogramów, jest błędem.

W jakie składniki odżywcze bogaty jest chleb?

Ważny jest wybór pieczywa. Czym kierujemy się, idąc do sklepu czy piekarni? Wartość odżywcza chleba zależy od tego, z jakiej mąki został on wypieczony. Za najzdrowsze uważa się pieczywo pieczone na zakwasie. Dzięki cennym składnikom wzmacnia ono nasz układ odpornościowy. Doskonale wpływa na pracę układu pokarmowego – zakwasza jelita, zapobiega zaparciom.

Im wyższy typ mąki używany jest do wypieku, tym więcej zawartego w pieczywie białka, witamin czy błonnika. Błonnik pomaga usunąć toksyczne produkty przemiany materii, a więc działa oczyszczająco. Reguluje również florę bakteryjną jelit. Chleb ciemny zawiera średnio dwa razy więcej błonnika niż chleb jasny.

Istotnym składnikiem pieczywa żytniego jest również kwas mlekowy, który reguluje procesy trawienne. Wykazuje działanie probiotyczne – dzięki niemu rozwijają się pożądane przez organizm szczepy bakterii. Kwas mlekowy hamuje również rozwój bakterii chorobotwórczych.

Pieczywo w chorobie?

Pieczywo żytnie na zakwasie posiada niższy indeks glikemiczny niż pieczywo jasne, dlatego zalecane jest w diecie osób chorych na cukrzycę oraz tym, którym zależy na utracie wagi. Po spożyciu żywności z niższym indeksem glikemicznym skok glukozy we krwi nie jest tak gwałtowny.

Osoby, które cierpią na wysoki poziom cholesterolu, powinny sięgać po pieczywo wypieczone z mąki orkiszowej.

Jakie zalety ma chleb pszenny? Przede wszystkim jest lekkostrawny. Osoby cierpiące na nadkwasotę, z chorobą wrzodową powinny wyłącznie spożywać chleb jasny. Ze względu na to, że nie obciąża żołądka, poleca się, by włączać go do diety w trakcie wszelkich chorób oraz w okresie rekonwalescencji po przebytych operacjach. Chleb pszenny powinien znaleźć się również w menu małych dzieci.

Każdy rodzaj pieczywa zawiera cenny kwas foliowy, cynk oraz żelazo.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram