Bez glutenu
Bezglutenowe wypieki – sprawdź nasze przepisy
Do ciast bezglutenowych wystarczy użyć odpowiedniego miksu mąki migdałowej, ryżowej czy kukurydzianej, aby uniknąć pszenicy w składzie. Wypróbuj sernik z rabarbarem na spodzie z mąki migdałowej, ryżowej i kukurydzianej. To tylko jeden z wielu przepisów Kuchni Lidla na ciasto bezglutenowe, które w sezonie letnim warto upiec z owocami, albo chociaż wykorzystać je jako dekorację, jak w przypadku tarty kokosowej. Można też sięgnąć po inne dodatki w postaci kakao czy czekolady, gdy dodamy jeszcze wiśnie – powstanie pyszny bezglutenowy tort „Czarny las”. Jeśli nie czujecie się na siłach, aby podjąć się od razu wypieku tortu, to godnym polecenia ciastem czekoladowym o bezglutenowym składzie będzie również brownie z malinami. Łatwiejsze w wykonaniu będą już tylko bezglutenowe ciasteczka, a tych na pewno trzeba spróbować z co najmniej dwóch przepisów Kuchni Lidla. Jak zrobić ciastka bezglutenowe, a konkretnie ciasteczka migdałowe pokaże wam Daria Ładocha, zaś Paweł Małecki powie, jak upiec florentynki migdałowe. Wypróbujcie również inne przepisy Kuchni Lidla na słodkie przekąski bezglutenowe:
- bezowy tort cytrynowy
- kokosowy sernik na bezglutenowym spodzie
- jogurtowiec z karambolą i migdałami
- makaroniki nadziewane czekoladą
Sprawdzony przepis na pyszny bezglutenowy chleb
Chleb bezglutenowy to spore wyzwanie kulinarne, ale z pomocą Kuchni Lidla samodzielne upieczenie takiego chleba jest jak najbardziej możliwe. Zanim podejmiecie się wypieku chleba bez glutenu, pamiętajcie o kilku kwestiach, które znacznie ułatwią wam zadanie i będą jednocześnie pełnić funkcję wskazówek. Przede wszystkim chleb bezglutenowy może powstać tak jak tradycyjny, na zakwasie. Wystarczy zamiast mąki pszennej użyć odmiany, która jest naturalnie pozbawiona glutenu. Do takich należą np. mąka ryżowa, kokosowa czy też gryczana. W składzie ciasta na chleb bezglutenowy warto uwzględnić sporą ilość wody oraz dodatków, takich jak pestki dyni, słonecznika, siemię lniane czy migdały. Taki zabieg stosuje m.in. Kinga Paruzel, która w przepisie na chleb bezglutenowy zachęca do wykorzystania jak największej porcji nasion. W ten oto sposób możecie upiec chleb bezglutenowy z przepisu Kuchni Lidla na chleb z samych ziaren. Zaufajcie sprawdzonej recepturze!
Bezglutenowe przepisy kulinarne – nasze propozycje
Przepisy na dania bezglutenowe przydadzą się w każdej kuchni, bo to doskonałe przykłady obiadów i kolacji na każdy dzień, zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Bezglutenowe naleśniki, które w Kuchni Lidla znajdziecie pod postacią bezglutenowych pancakes z musem jabłkowym, są nie tylko łatwe i szybkie w wykonaniu, ale przede wszystkim pyszne! Jeśli więc poszukujecie przepisów bez glutenu, które mogą wypełnić wasz tygodniowy jadłospis, trafiliście idealnie. Z Lidlem przygotujecie m.in. bezglutenowe ciasto na pizzę, bezglutenowe tortille, a nawet dania makaronowe, które nie będą zawierać ani grama glutenu. Jak to zrobić? Spójrzcie na bezglutenowe przepisy i podążajcie za wskazówkami kucharzy Kuchni Lidla, którzy podpowiedzą wam, jak przyrządzić dania z:
- makaronu bezglutenowego:
- tortilli bezglutenowych:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Lekkie ciasteczka z komosą ryżową
Pyszne ciasteczka bez glutenu, bez laktozy i… bez pieczenia! Zobacz, jak przygotować ciasteczka z komosy ryżowej!

Lekki deser wiśniowy
Idealny deser dla seniora? Paweł Małecki podpowiada, jak to zrobić, by było pysznie i odżywczo!

Pieczona gęś z jabłkami i czerwoną kapustą
Klasyka polskiej kuchni, czyli gęś faszerowana jabłkami w miodzie i świeżych ziołach! Upiecz ją i podaj na wyjątkową okazję z czerwoną kapustą o wyjątkowym smaku!

Chipsy z warzyw
By zdrowo sobie pochrupać, przygotuj domowe, kolorowe chipsy z warzyw bez dodatku soli! Pieczone w oliwie i ziołach będą pyszną przekąską, której nikt się nie oprze!

Najlepszy rosół
Szukasz przepisu na najlepszy rosół? Przygotuj go na bazie drobiowego mięsa i pieczonych warzyw, korzystając z receptury Karola Okrasy!

Bezglutenowe pyzy ze śliwkami
W zależności od regionu Polski – pyzy lub pampuchy! Bezglutenowe, na mące gryczanej z pysznym sosem śliwkowym!

Bezglutenowa tarta migdałowa
Proste ciasto bezglutenowe dla fanów kuchni w stylu hiszpańskim? Tarta migdałowa, zwana ciastem pielgrzyma, na pewno sprawdzi się w tej roli. Upiecz ją według przepisu Pawła.

Zapiekanka z mięsem i ziemniakami
Sycąca, smaczna, pełna warzywnych i mięsnych smaków – zapiekanka farmerska Karola zaspokoi Twój apetyt na pełnowartościowe, proste danie dla całej rodziny!

Tort „Pavlova”
Na ważne okazje i bez okazji! Tort „Pavlova” wypełniony kremem i owocami! Koniecznie wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!

Ajwar
Ajwar – pasta warzywna, wyśmienita zarówno do kanapek, jak i mięs. Przygotuj ją w domu według świetnego przepisu Darii!

Crème brûlée piña colada
Poczuj się jak na wakacjach z pysznym i delikatnym crème brûlée piña colada! Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!

Konfitura pomarańczowo-marchewkowa z imbirem
Pomarańcza i marchewka idą ze sobą w parze! Zwłaszcza, gdy wylądują razem zamknięte w słoiczku pod postacią pysznej konfitury!
