
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- duży garnek z grubym dnem
- słoiki z zakrętkami
- materiałową ściereczkę
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY TRUSKAWKI
Truskawki myjemy przed szypułkowaniem, obieramy z szypułek i przekładamy do dużego, szerokiego garnka z grubym dnem. Zasypujemy cukrem. Dodajemy skórkę otartą z cytryny lub pomarańczy.
Krok 2: GOTUJEMY DŻEM
Garnek ustawiamy na gazie i, cały czas mieszając, zagotowujemy truskawki z cukrem. Gotujemy ok. 3-4 godzin, aż truskawki rozpadną się, a sok częściowo odparuje.
WSKAZÓWKA! Jeśli chcemy mieć pewność, że dżem jest gotowy, przekładamy odrobinę owocowej masy na schłodzony w lodówce talerzyk. Jeśli dżem tężeje i nie spływa, możemy zakończyć gotowanie. Gotowanie dżemu możemy rozłożyć na 3 dni.
Krok 3: PRZEKŁADAMY DŻEM DO SŁOICZKÓW
Gotowy dżem przekładamy do dokładnie umytych, wyparzonych i osuszonych słoików. Słoiki szczelnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem na materiałowej ściereczce. Studzimy.
WSKAZÓWKA! Liczba porcji odpowiada orientacyjnej ilości kanapek, które można przygotować z dżemem.
Zobacz podobne
przepisy
Tradycyjne powidła śliwkowo-czekoladowe
By sezon na śliwki trwał dłużej, zamknij je w słoiku! Najlepiej w towarzystwie czekolady. Powidła Pawła to pyszny, domowy dodatek do ciepłych bułeczek lub naleśników.

Konfitura z cukinii i pomidorów
Zachowaj smak sezonowych warzyw, by powrócić do niego w jesienne dni! Konfitura z cukinii i pomidorów będzie świetnym dodatkiem do ryb i naleśników!

Ekspresowe konfitury: malinowa i borówkowa
Świeże, sezonowe owoce świetnie sprawdzą się jako baza prostej i szybkiej domowej konfitury! Przygotuj ją w 10 minut dzięki przepisowi Pawła – z malin lub borówek.

Komentarze (0)