Wiosenny dżem truskawkowy
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • duży garnek z grubym dnem
  • słoiki z zakrętkami
  • materiałową ściereczkę

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY TRUSKAWKI

Truskawki myjemy przed szypułkowaniem, obieramy z szypułek i przekładamy do dużego, szerokiego garnka z grubym dnem. Zasypujemy cukrem. Dodajemy skórkę otartą z cytryny lub pomarańczy.

Krok 2: GOTUJEMY DŻEM

Garnek ustawiamy na gazie i, cały czas mieszając, zagotowujemy truskawki z cukrem. Gotujemy ok. 3-4 godzin, aż truskawki rozpadną się, a sok częściowo odparuje.

WSKAZÓWKA! Jeśli chcemy mieć pewność, że dżem jest gotowy, przekładamy odrobinę owocowej masy na schłodzony w lodówce talerzyk. Jeśli dżem tężeje i nie spływa, możemy zakończyć gotowanie. Gotowanie dżemu możemy rozłożyć na 3 dni.

Krok 3: PRZEKŁADAMY DŻEM DO SŁOICZKÓW

Gotowy dżem przekładamy do dokładnie umytych, wyparzonych i osuszonych słoików. Słoiki szczelnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem na materiałowej ściereczce. Studzimy.

WSKAZÓWKA! Liczba porcji odpowiada orientacyjnej ilości kanapek, które można przygotować z dżemem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!