zobacz film Agarowe galaretki malinowe

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • blender
  • łopatkę silikonową
  • keksówkę
  • folię spożywczą
  • paterę do ciasta

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ

Maliny zblenduj i przełóż do miski. Przetrzyj po zmiksowaniu, aby pozbawić je większości pestek.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: GOTUJEMY MALINY

Maliny wrzucamy do rondelka i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż zaczną mocno wrzeć. Od czasu do czasu mieszamy.

KROK 2: NAMACZAMY AGAR-AGAR

Agar-agar zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut.

KROK 3: DODAJEMY AGAR-AGAR DO MALIN

Agar-agar dodajemy do malin, zmniejszamy ogień i cały czas mieszamy do momentu zagotowania. Od tej chwili gotujemy jeszcze ok. 3 minuty.

KROK 4: WYPEŁNIAMY FORMĘ MASĄ MALINOWĄ

Formę keksową wykładamy folią spożywczą. Na dno wylewamy masę malinową i wstawiamy do lodówki na ok. godzinę.

KROK 5: KROIMY GALARETKI

Folię z galaretką wyjmujemy z formy. Galaretkę roimy wzdłuż na 3 paski, a następnie w kostkę.

KROK 6: PODAJEMY GALARETKI

Cukier przesypujemy na dno patery i rozprowadzamy po całej powierzchni. Galaretki układamy na cukrze.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    969 dni temu
    W jakiej wodzie namaczamy agar? Zimnej, ciepłej czy gorącej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    968 dni temu
    Agar namaczamy kilka minut (ok. 10) w zimnej wodzie, a następnie dodajemy do gotujących się owoców.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!