Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- blender
- łopatkę silikonową
- keksówkę
- folię spożywczą
- paterę do ciasta
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
Maliny zblenduj i przełóż do miski. Przetrzyj po zmiksowaniu, aby pozbawić je większości pestek.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: GOTUJEMY MALINY
Maliny wrzucamy do rondelka i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż zaczną mocno wrzeć. Od czasu do czasu mieszamy.
KROK 2: NAMACZAMY AGAR-AGAR
Agar-agar zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut.
KROK 3: DODAJEMY AGAR-AGAR DO MALIN
Agar-agar dodajemy do malin, zmniejszamy ogień i cały czas mieszamy do momentu zagotowania. Od tej chwili gotujemy jeszcze ok. 3 minuty.
KROK 4: WYPEŁNIAMY FORMĘ MASĄ MALINOWĄ
Formę keksową wykładamy folią spożywczą. Na dno wylewamy masę malinową i wstawiamy do lodówki na ok. godzinę.
KROK 5: KROIMY GALARETKI
Folię z galaretką wyjmujemy z formy. Galaretkę roimy wzdłuż na 3 paski, a następnie w kostkę.
KROK 6: PODAJEMY GALARETKI
Cukier przesypujemy na dno patery i rozprowadzamy po całej powierzchni. Galaretki układamy na cukrze.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Sałatka gyros
- Makowiec japoński
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Domek z piernika
- Burek ze szpinakiem
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Ciasto marchewkowe
- Jajka na miękko
- Ryba z piekarnika
- Śledź w oleju
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ciasto na pierogi
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Boczek pieczony
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
1527 dni temu
W jakiej wodzie namaczamy agar? Zimnej, ciepłej czy gorącej?
Odpowiedz
1525 dni temu
Agar namaczamy kilka minut (ok. 10) w zimnej wodzie, a następnie dodajemy do gotujących się owoców.