Bez laktozy
Produkty bez laktozy – co to znaczy?
Choć określenie „bez laktozy” staje się coraz bardziej powszechne, wielokrotnie zastanawiamy się, co to właściwie znaczy dla naszego organizmu. Laktoza to nic innego jak cukier mleczny, który występuje w mleku ssaków. W związku z tym każdy produkt spożywczy, który powstaje na bazie mleka zwierzęcego, będzie go zawierał. Jeśli zatem zależy Wam na zakupie produktów bez laktozy, powinniście unikać mleka i jego pochodnych albo sięgać po zamienniki mające w składzie mleko roślinne. Kluczem do sukcesu w przypadku diety bez laktozy jest uważne zapoznawanie się z etykietami widniejącymi na produktach.
Desery bez laktozy
Najtrudniejszą rzeczą dla osób będących na diecie eliminującej laktozę jest chyba odmówienie sobie słodkiego co nieco. Na szczęście w Kuchni Lidla nie brakuje pomysłów na desery bez laktozy, możecie więc czerpać z niej pełnymi garściami! Zwłaszcza że niejeden przepis na ciasto bez laktozy przypadnie do gustu także weganom, którzy również unikają jedzenia nabiału. Niech nie zdziwi Was zatem fakt, że propozycja sernika na zimno bez laktozy w Kuchni Lidla jest zarazem przepisem na sernik wegański. Ciekawą odmianą sernika bez laktozy jest także tofurnik z borówkami. Spróbujcie koniecznie! A jeśli poszukujecie przepisu na krem do ciasta, który można przygotować bez laktozy, to skorzystajcie z przepisu Kingi Paruzel na wegański tort marchewkowy. Krem na bazie tofu i masła orzechowego z powodzeniem zastąpi jego tradycyjną wersję, a z ciastem marchewkowym, które przyrządzicie bez laktozy, będzie smakował wybornie!
Poniżej więcej przepisów na ciasta bez laktozy:
- brownie z buraków
- panforte
- crumble bars z rabarbarem i wiśniami
- babka bananowa
- cynamonowe ciasto z jabłkami
Nie zapominajcie, że desery to także lody, a te również dostępne są w wersji bez laktozy. Najczęściej spotkacie się z wielosmakowymi sorbetami. W Kuchni Lidla znajdziecie przepisy na:
- sorbet arbuzowy
- sorbet kiwi na patyku
- sorbet malinowo-brzoskwiniowy
- sorbet z zielonej herbaty i limonki
- sorbet brzoskwiniowy z arbuzem
- sorbet z czarnej porzeczki z melisą cytrynową
Dieta bez laktozy – co jeść?
Przygotowanie potraw bez laktozy często rodzi dylematy. Biorąc pod uwagę zaopatrzenie sklepów – zupełnie niepotrzebnie. Wystarczy przecież zaopatrzyć się w mleko bez laktozy, które w sprzedaży jest już dostępne zarówno w wersji dla dorosłych, jak i dla dzieci. Wątpliwości nie budzi już nawet pozostała część nabiału, który coraz częściej dostępny jest bez laktozy – nikogo na przykład nie dziwi już twaróg czy mozzarella bez laktozy. A jeśli do tego dodacie przepisy na dania bez laktozy w Kuchni Lidla, to gotowanie będzie naprawdę proste i przyjemne! Sprawdźcie, jak będąc na diecie bez laktozy, dopasować przepisy w taki sposób, aby Wasz jadłospis składał się wyłącznie ze smacznych i wartościowych, a do tego zróżnicowanych potraw. Szukajcie inspiracji w Kuchni Lidla! A oto kilka z nich:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Marmolada cytrynowa z imbirem
Wystarczą trzy składniki, żeby przygotować aromatyczną marmoladę! Zachwyć się jej cytrusowym smakiem.

Guacamole
Przygotuj guacamole – najpopularniejszy dip w stylu meksykańskim! Doskonały do tortilli czy nachosów!

Kokosowy pudding chia z mango
Mleko kokosowe, nasiona chia, świeże mango i prażone płatki migdałów – łatwy sposób na pyszny deser!

2 sposoby na łososia - tradycyjny i nowoczesny
Łosoś tradycyjny czy gotowany na parze? Wypróbuj propozycje Darii i Karola i wybierz swoją ulubioną kompozycję smakową!


Grillowane tofu na bagietce z ziarnami
Tofu na bagietce to wyśmienite połączenie i smaczna przekąska. Spróbuj koniecznie!

Jaglany crème brûlée
Kinga Paruzel nawet crème brûlée potrafi odchudzić! Przygotowany z kaszy jaglanej na mleczku kokosowym z dodatkiem wanilii i orzeźwiającej pomarańczy!

Kompot z suszonych owoców
Wypróbuj sprawdzony przepis na świąteczny kompot z suszonych owoców i aromatycznych przypraw!

Napój marchewkowo-imbirowy z pomarańczą
Marchewka, imbir i pomarańcza to doskonała kompozycja na zimowe dni. Wypróbuj i zaserwuj swoim domownikom.

Burgery na sałacie
Burger bez bułki? Brzmi kontrowersyjnie, jednak DG udowadnia, że może smakować wyśmienicie! Z szynką parmeńską i smażonym jajkiem!

Tatar wołowy w omlecie sojowym
Tatar z jajkiem? Oczywiście! Ale w zupełnie nowy sposób! Spróbuj połączenia siekanego, tatara wołowego z omletem sojowym.

Limes z mango i limonki
Drink orzeźwiający, słodki i z nutą egzotyki? Tak! Przygotuj limes z dużą ilością limonki, cukru i zmiksowanego mango.

Grzybowe carpaccio ze śliwkami i boczkiem
Carpaccio możesz przygotować także z pieczarek i boczniaków. W połączeniu ze śliwkami i boczkiem będzie wyjątkową przekąską!
