
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- 2 słoiki o pojemności 220 ml
- termorobota MC Smart
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Do pojemnika miksującego wsypać 50 g orzeszków i rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 8 sekund/prędkość 7. Przesypać do innego naczynia. Teraz wsypać do pojemnika cukier i ucierać (z zatkniętą miarką) na proszek 10 sekund/prędkość 10.
Do cukru dodać pozostałe orzeszki i miksować wszystko (z zatkniętą miarką) 30 sekund/prędkość 10. Łopatką zgarnąć masę ze ścianek na dno pojemnika, dodać olej arachidowy i mieszać wszystko 30 sekund/prędkość 7. Ponownie zgarnąć ją ze ścianek na dno pojemnika.
Na koniec dodać rozdrobnione orzeszki i mieszać wszystko, ustawiwszy obroty w lewo/20 sekund/prędkość 1. Gotowym masłem orzechowym napełnić zakręcane słoiki.
RADA
Jeśli wolisz masło o gładszej konsystencji, zmiksuj na raz wszystkie orzeszki, tak jak opisano w 3. kroku.
Masłem orzechowym zwykle smaruje się pieczywo. Jest ono też bazą wielu azjatyckich potraw, niekiedy używa się go także do pieczenia.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Śledzie po kaszubsku
- Kutia
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pieczona ryba po grecku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Jajka na miękko
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Makówki śląskie
- Nuggetsy z kurczaka
- Ryba po japońsku
- Łazanki
- Golonka pieczona po bawarsku
- Śledź w oleju
- Spaghetti carbonara
- Ryba z piekarnika
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)