Masło orzechowe
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • 2 słoiki o pojemności 220 ml

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Do pojemnika miksującego wsypać 50 g orzeszków i rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 8 sekund/prędkość 7. Przesypać do innego naczynia. Teraz wsypać do pojemnika cukier i ucierać (z zatkniętą miarką) na proszek 10 sekund/prędkość 10.

Do cukru dodać pozostałe orzeszki i miksować wszystko (z zatkniętą miarką) 30 sekund/prędkość 10. Łopatką zgarnąć masę ze ścianek na dno pojemnika, dodać olej arachidowy i mieszać wszystko 30 sekund/prędkość 7. Ponownie zgarnąć ją ze ścianek na dno pojemnika.

Na koniec dodać rozdrobnione orzeszki i mieszać wszystko, ustawiwszy obroty w lewo/20 sekund/prędkość 1. Gotowym masłem orzechowym napełnić zakręcane słoiki.

RADA

Jeśli wolisz masło o gładszej konsystencji, zmiksuj na raz wszystkie orzeszki, tak jak opisano w 3. kroku.
Masłem orzechowym zwykle smaruje się pieczywo. Jest ono też bazą wielu azjatyckich potraw, niekiedy używa się go także do pieczenia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!