Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- 2 słoiki o pojemności 220 ml
- termorobota MC Smart
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Do pojemnika miksującego wsypać 50 g orzeszków i rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 8 sekund/prędkość 7. Przesypać do innego naczynia. Teraz wsypać do pojemnika cukier i ucierać (z zatkniętą miarką) na proszek 10 sekund/prędkość 10.
Do cukru dodać pozostałe orzeszki i miksować wszystko (z zatkniętą miarką) 30 sekund/prędkość 10. Łopatką zgarnąć masę ze ścianek na dno pojemnika, dodać olej arachidowy i mieszać wszystko 30 sekund/prędkość 7. Ponownie zgarnąć ją ze ścianek na dno pojemnika.
Na koniec dodać rozdrobnione orzeszki i mieszać wszystko, ustawiwszy obroty w lewo/20 sekund/prędkość 1. Gotowym masłem orzechowym napełnić zakręcane słoiki.
RADA
Jeśli wolisz masło o gładszej konsystencji, zmiksuj na raz wszystkie orzeszki, tak jak opisano w 3. kroku.
Masłem orzechowym zwykle smaruje się pieczywo. Jest ono też bazą wielu azjatyckich potraw, niekiedy używa się go także do pieczenia.
Zobacz podobne
przepisy
Masło żurawinowo-marcepanowe
Słodki dodatek do naleśników i gofrów? Masło z żurawiną i marcepanem sprawdzi się doskonale.
Masło z miechunką i orzechami pekan
Lekko słodkie masło z suszoną miechunką i orzechami pekan sprawdzi się jako dodatek do kanapek i grillowanych mięs.
Masło kasztanowe
Masło kasztanowe z dodatkiem orzechów i daktyli to moc jesiennych smaków zamknięta w słoiczku! Sprawdzi się na kanapkach, w tartach i jako nadzienie do naleśników!
Masło truskawkowe
Mocno truskawkowe, puszyste masło według przepisu Pawła to idealny dodatek do chałki, naleśników, tortów i kanapek na słodko! Zamknij je w słoiczku i użyj, kiedy masz ochotę!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Grzanki z czarną i zieloną tapenadą - pastą z oliwek
- Sosnowy pstrąg z grilla
- Curry z kurczaka z jabłkiem, mango i mlekiem kokosowym
- Deser Barcelona - mus cytrynowy z galaretką pomarańczową
- Faszerowany bakłażan po włosku
- Tostowana kanapka z masłem orzechowym i owocami
- 3 sposoby na omlet
- Marmolada cytrynowa z imbirem
- Tort z babeczek
- Grillowe wypieki na słodko i wytrawnie
- Relisz śliwkowy z przyprawami
- Kokosowa konfitura z mango
- Sałatka z makaronu sojowego podawana z ostrymi klopsikami z mięsa mielonego
- Warzywne curry z kiszoną cytryną
- Tradycyjne powidła śliwkowo-czekoladowe
- Kompot agrestowy
- Szynka wieprzowa z szynkowaru
- Ekspresowe bułeczki śniadaniowe
- Sernik na zimno z masłem orzechowym i kajmakiem
- Lody rabarbarowo-jogurtowe
- Truflowe tagliolini z boczniakami
- Potrawka z kurczaka
- Ciasto poduszkowiec
- Ciasto bananowe – szybki przepis
- Makaron udon z kurczakiem hoisin
- Kanapki z pulled porkiem
- Shake jagodowo-bananowy z nasionami chia
- BLT, czyli kanapka w stylu amerykańskim z bekonem, sałatą i pomidorem
- Fettuccine Alfredo – przepis na kultowy makaron
- Koktajl proteinowy z masłem orzechowym
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)