
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- 2 słoiki o pojemności 220 ml
- termorobota MC Smart
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Do pojemnika miksującego wsypać 50 g orzeszków i rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 8 sekund/prędkość 7. Przesypać do innego naczynia. Teraz wsypać do pojemnika cukier i ucierać (z zatkniętą miarką) na proszek 10 sekund/prędkość 10.
Do cukru dodać pozostałe orzeszki i miksować wszystko (z zatkniętą miarką) 30 sekund/prędkość 10. Łopatką zgarnąć masę ze ścianek na dno pojemnika, dodać olej arachidowy i mieszać wszystko 30 sekund/prędkość 7. Ponownie zgarnąć ją ze ścianek na dno pojemnika.
Na koniec dodać rozdrobnione orzeszki i mieszać wszystko, ustawiwszy obroty w lewo/20 sekund/prędkość 1. Gotowym masłem orzechowym napełnić zakręcane słoiki.
RADA
Jeśli wolisz masło o gładszej konsystencji, zmiksuj na raz wszystkie orzeszki, tak jak opisano w 3. kroku.
Masłem orzechowym zwykle smaruje się pieczywo. Jest ono też bazą wielu azjatyckich potraw, niekiedy używa się go także do pieczenia.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Spaghetti carbonara
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Corn dog
- Butter chicken
- Ziemniaki z grilla
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Klasyczna sałatka grecka
- Camembert z grilla
- Młode ziemniaki z grilla w boczku
- Papryka faszerowana z oliwkami
- Dressing musztardowo-miodowy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)