Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- 2 słoiki o pojemności 220 ml
- termorobota MC Smart
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Do pojemnika miksującego wsypać 50 g orzeszków i rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 8 sekund/prędkość 7. Przesypać do innego naczynia. Teraz wsypać do pojemnika cukier i ucierać (z zatkniętą miarką) na proszek 10 sekund/prędkość 10.
Do cukru dodać pozostałe orzeszki i miksować wszystko (z zatkniętą miarką) 30 sekund/prędkość 10. Łopatką zgarnąć masę ze ścianek na dno pojemnika, dodać olej arachidowy i mieszać wszystko 30 sekund/prędkość 7. Ponownie zgarnąć ją ze ścianek na dno pojemnika.
Na koniec dodać rozdrobnione orzeszki i mieszać wszystko, ustawiwszy obroty w lewo/20 sekund/prędkość 1. Gotowym masłem orzechowym napełnić zakręcane słoiki.
RADA
Jeśli wolisz masło o gładszej konsystencji, zmiksuj na raz wszystkie orzeszki, tak jak opisano w 3. kroku.
Masłem orzechowym zwykle smaruje się pieczywo. Jest ono też bazą wielu azjatyckich potraw, niekiedy używa się go także do pieczenia.
Zobacz podobne
przepisy
Masło żurawinowo-marcepanowe
Słodki dodatek do naleśników i gofrów? Masło z żurawiną i marcepanem sprawdzi się doskonale.
Masło z miechunką i orzechami pekan
Lekko słodkie masło z suszoną miechunką i orzechami pekan sprawdzi się jako dodatek do kanapek i grillowanych mięs.
Masło kasztanowe
Masło kasztanowe z dodatkiem orzechów i daktyli to moc jesiennych smaków zamknięta w słoiczku! Sprawdzi się na kanapkach, w tartach i jako nadzienie do naleśników!
Masło truskawkowe
Mocno truskawkowe, puszyste masło według przepisu Pawła to idealny dodatek do chałki, naleśników, tortów i kanapek na słodko! Zamknij je w słoiczku i użyj, kiedy masz ochotę!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sernik krakowski
- Wigilijny makowiec
- Świąteczne pierniczki
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Sernik piernikowy
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto na pierogi
- Sałatka gyros
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Śledzie po kaszubsku
- Kapusta z grochem
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)