Kuchnia alpejska
Klasyczne dania kuchni alpejskiej – sprawdź nasze przepisy!
Kiedyś karmiła wyłącznie pasterzy i miejscowych górali, dziś napełnia również żołądki wędrowców, turystów i narciarzy odwiedzających regiony Alp. Właśnie z tego powodu kuchnia alpejska od wieków wyróżnia się spośród innych kilkoma cechami: jest sycąca, prosta, dość ciężka (na co warto przymknąć oko, zwłaszcza po długiej wędrówce, ze względu na bogactwo jej smaków!), oparta na mięsie, serze i ziemniakach.
Wśród potraw kuchni alpejskiej nie brakuje jednak również dań i dodatków przygotowywanych na bazie warzyw, np. pożywnych zup (wśród których królują te z warzyw korzeniowych), apetycznych kanapek ze świeżo wypieczonego pieczywa (bułki, bajgle, precle) czy przystawek takich, jak ziołowe pesto.
Odkryj dla siebie bogactwo alpejskiej kuchni, sięgając po przepisy na potrawy takie jak:
- zrazy alpejskie z serem i szynką szwarcwaldzką
- tyrolski gröstl z ziemniakami i wieprzowiną
- raclette z porami i boczkiem
- saltimbocca z kurczaka
- schab z racuchami
Królestwo alpejskich wędlin i serów – czego warto spróbować?
Wśród wędlin i serów powiązanych z kuchnią alpejską jest kilka perełek, których smak świetnie definiuje specyfikę i kulinarne bogactwo tego regionu. Poznaj je i zainspiruj się do gotowania w alpejskim stylu!
- Ser gruyère – to łagodny i lekko orzechowo-owocowy w smaku szwajcarski ser dojrzewający, pochodzący z miasta o tej samej nazwie. To na jego bazie przyrządzamy klasyczne, serowe fondue, nietrudno więc zgadnąć, ze gruyère świetnie się topi i warto wykorzystywać go do potraw, w których zależy nam na takich właściwościach. Może dojrzewać od 5 do 15 miesięcy. Jest produkowany z mleka krowiego.
- Ser Roter Teufel – szwajcarski ser dojrzewający, który swoją nazwę zawdzięcza diabłowi ze starej, ludowej legendy popularnej w okolicach Toggenburga. W smaku lekko pikantny i wyrazisty, dość aromatyczny. Powstaje z mleka krowiego. Ten twardy, ale aksamitny ser świetnie sprawdzi się jako jeden ze składników na alpejskiej desce rozmaitości oraz jako dodatek do dań, w których wykorzystujemy łatwo topiące się sery (takich, jak zapiekanki, makarony, sosy, zupy, tosty).
- Bawarska obazda (Bayrischer Obatzter) – wyjątkowo popularna w Bawarii śniadaniowa pasta do pieczywa (ponoć najlepiej smakuje z preclami!) przygotowywana na bazie sera camembert i cebuli. Wśród dodatków wykorzystywanych do przyrządzenia obazdy pojawiają się również takie składniki, jak mielona papryka czy kminek.
- Szynka szwarcwaldzka – wieprzowa szynka dojrzewająca, która od swoich włoskich i hiszpańskich kuzynek (parmeńskiej i serrano) różni się charakterystycznym, dymnym smakiem. Pasuje do sałatek, zup, kanapek i przekąsek, ale równie często wykorzystuje się ją jako dodatek do dań głównych takich, jak zapiekanki, mięsne roladki lub grillowane przekąski, ponieważ świetnie smakuje po zapieczeniu.
- Boczek tyrolski – produkt ściśle powiązany z miejscem powstawania dzięki Chronionemu Oznaczeniu Geograficznemu (ChOG). Niebywale aromatyczny, wędzony na zimno, a następnie odpowiednio suszony boczek z Tyrolu jest świetnym dodatkiem do knedli, zup, zapiekanek i makaronów.
Alpejskie desery – słodkie bogactwo prosto z gór!
Po sycącym obiedzie zawsze musi znaleźć się miejsce na deser! Kuchnia alpejska zdecydowanie wtóruje tej zasadzie, a bogactwo słodkości związanych z tym rejonem z pewnością odpowie na oczekiwania nawet najbardziej wymagających łasuchów. Alpejskie desery z pewnością nie należą do najmniej kalorycznych, za to z powodzeniem walczą o miano tych najsmaczniejszych ze słodkościami z całego świata.
Wśród składników, na bazie których powstaje większość alpejskich przysmaków, królują oczywiście mleko i śmietanka, owoce (jabłka, żurawiny, wiśnie), jajka oraz mąka i cukier.
Przenieś się do alpejskiej bacówki, dzięki naszym słodkim przepisom na:
- omlet cesarski
- suflet Salzburger Nockerl z konfiturą żurawinową
- strudel jabłkowy z lodami śmietankowymi
Jak przygotować suflet salzburski (Salzburger Nockerl)?
Proste składniki, które odpowiednio połączone tworzą bardzo elegancki i pełen kontrastów deser, zachwycający swą delikatnością. Popularny w kuchni alpejskiej suflet salzburski to słodka beza (chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku) połączona z kwaśną konfiturą z owoców (najczęściej wiśniową, żurawinową lub malinową).
Kształtem ma przypominać wierzchołki gór, a jego receptura powinna być prosta – ten suflet tradycyjnie przygotowywano zimą, na przednówku (gdy tęskniono już za świeżymi owocami), z tego, co dostępne pod ręką. Jak zrobić Salzburger Nockerl?
Sekret tego deseru tkwi w warstwach i kontrastowym połączeniu smaków i tekstur. Spód sufletu Salzburger Nockerl przygotowujemy, łącząc i zapiekając śmietankę z cukrem w dość dużym, owalnym naczyniu żaroodpornym. Kolejny ważny etap to ubijanie białek jaj z cukrem – powinniśmy uzyskać sztywną pianę o perłowym odcieniu, do której następnie trafiają oddzielone wcześniej żółtka, mąka i cukier puder.
Z tak przygotowanej masy, na zapieczonej warstwie śmietanki i cukru, formujemy to, za co wszyscy podziwiają suflet salzburski – trzy wierzchołki gór. Pieczemy na złoty kolor. Podajemy deser oprószony cukrem pudrem, z ciepłą domową konfiturą z kwaśnych owoców.
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Saltimbocca w sosie kaparowym z grillowaną marchewką
Popularne danie w stylu włoskim, przyrządzone z plastrów mięsa, szynki parmeńskiej i aromatycznej szałwii, a do tego pyszne dodatki.

Zapiekanka makaronowa z mięsem, pomidorami i bakłażanem
Wypróbuj niezwykle łatwy przepis na przepyszną zapiekankę z "kokardkami" czyli makaronem farfalle.

Grillowany pstrąg łososiowy w szynce szwarcwaldzkiej
Smakowity pstrąg przesiąknięty nutą cytrynową oraz aromatem świeżej szałwii, owinięty w delikatne plastry szynki.

Pierś kurczaka faszerowana serem Pont-L’Evêque z zapiekanką z serem i warzywami
Istotnym składnikiem tej potrawy jest francuski ser deserowy pont l’eveque, nadający całości niepowtarzalny smak.

Miodowe szaszłyki z kurczaka i wątróbki
Danie nawiązujące do kuchni staropolskiej, w którym mocno korzenny smak łączy się z miodową słodyczą…

Schab z bazylią i szynką szwarcwaldzką na peperonacie
Plastry mięsa smażone z szynką szwarcwaldzką i bazylią, a do tego warzywny sos – przepis na schab w zupełnie nowej odsłonie.

Warkocz z szynką schwarzwaldzką i kwaśną śmietaną
Wytrawne ciasto drożdżowe z nadzieniem z sera, śmietany i wędzonej szynki. Pięknie pachnie, a smakuje... doskonale!

Piersi z kurczaka z szynką schwarzwaldzką
Przepis, dzięki któremu z kilku składników stworzysz wyjątkowy obiad. Kurczak, szynka i warzywa to pyszna kompozycja.

Bażant w limonkach
Smak w najlepszym stylu – mięso z bażanta w marynacie limonkowej, owinięte w cienkie plastry szynki szwarcwaldzkiej.

Zupa piwna z bekonem
Propozycja przeznaczona nie tylko dla fanów złocistego trunku – pyszna zupa na bazie kurczaka podawana z grzankami.

Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
Pyszne danie we włoskim stylu! Ser mascarpone doskonale łączy się z pozostałymi składnikami i tworzy idealną kompozycję.

Chlebek mięsny
Wypróbowaliście już chlebek mięsny? Jeśli nie, to koniecznie powinien on zagościć w Waszej kuchni.
