Kuchnia polska - przepisy i pomysły (str. 2):
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Boczek pieczony
Boczek pieczony to rewelacyjna propozycja na sycący obiad dla całej rodziny. Chrupiąca skórka i soczyste wnętrze - czego chcieć więcej? Przygotuj się na podróż po smakach i aromatach, które urzekają i zrób z nami pieczony boczek.
![Boczek pieczony](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/5e3ac90b361b-8fb04e032832-kuchnia-lidla-boczek-pieczony.webp)
Bitki wołowe
Bitki wołowe to prawdziwie królewska potrawa, którą bez trudu przyrządzisz w domowym zaciszu. Te soczyste i aromatyczne kawałki mięsa w połączeniu z sosem to doskonały sposób na wystawny obiad czy lunch dla całej rodziny. Odkryj wraz z nami najlepszy sposób na tradycyjne bitki wołowe!
![Bitki wołowe](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/d5f8b98be477-3c3dfefa3098-kuchnia-lidla-bitki-wolowe.webp)
Bigos staropolski
Bigos staropolski to tradycyjna potrawa, głęboko zakorzeniona w polskiej historii kulinarnej. Pierwotnie przygotowywano go z posiekanego mięsa, ryb i innych resztek z poprzednich obiadów, przyprawianych octem winnym i cytryną. Z czasem, w wyniku upowszechnienia wśród niższych klas, zaczęto używać tańszej kapusty, tworząc znany dziś bigos staropolski. Odkryj przepis na to pyszne danie!
![Bigos staropolski](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/71cdaf2f1692-2442debe9b5f-kuchnia-lidla-bigos-staropolski.webp)
Bitki wieprzowe
Bitki wieprzowe to klasyk kuchni, który znany jest i ceniony na całym świecie. Tę potrawę można przygotować na wiele różnych sposobów — duszone w sosie własnym, śmietanowym czy grzybowym. W każdej postaci smakują doskonale! Jak przyrządzić pyszne bitki wieprzowe? Sprawdź nasz przepis na to pyszne danie.
![Bitki wieprzowe](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/fc50bc9584af-5c83e5130000-kuchnia-lidla-bitki-wieprzowe.webp)
Łazanki
Łazanki to jedno z tych tradycyjnych dań, które serwowane jest na całym obszarze Polski — od morza aż po góry. To pyszne połączenie makaronu z różnymi składnikami (najczęściej kapustą, grzybami i kiełbasą), które od wieków zdobią polskie stoły, przywędrowało do Polski wraz z Boną Sforzą i jej włoskimi kucharzami. Drobne ucięte kawałki makaronu przyrządza się na wiele sposobów.
![Łazanki](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/0377f19e08d9-0107bc922e8c-kuchnia-lidla-lazanki.webp)
Żeberka w kapuście
Szukasz pomysłu na dobry obiad? Mało co może równać się smakowi tradycyjnych żeberek pieczonych w kapuście kiszonej. Ta potrawa to prawdziwy rarytas, a jej przygotowanie wcale nie jest tak trudne, jak może się wydawać. Istnieje wiele sposobów na przyrządzenie tego dania, każdy z nich pozwalający na wydobycie z tego połączenia wszystkiego, co najlepsze.
![Żeberka w kapuście](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/919fc1768462-ef55f8e51f6b-kuchnia-lidla-zeberka-w-kapuscie.webp)
Placek po węgiersku
Placek po węgiersku to tradycyjne danie, które wbrew nazwie, wcale nie pochodzi z Węgier. Ta potrawa to jeden z elementów kulinarnej mapy Podhala. Chrupiący i aromatyczny placek ziemniaczany pokryty gulaszem bez trudu przygotujesz w domowym zaciszu. Jak zrobić tę potrawę? Odkryj nasz sposób!
![Placek po węgiersku](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/6053f68d28a7-e2bd5dcd12c8-kuchnia-lidla-placek-po-wegiersku.webp)
Krokiety z mięsem
Krokiet z mięsem to jedna z tych klasycznych potraw, które kojarzą się z domowym ciepłem i dzieciństwem. Ta chrupiąca przekąska znana jest w wielu krajach — od tradycyjnych polskich krokietów aż po hiszpańskie croquetas. Wariacji na temat tego przysmaku jest wiele. Poznaj nasz sposób na klasyczne krokiety z mięsem!
![Krokiety z mięsem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/6a380af3c4b0-eae402881751-kuchnia-lidla-krokiety-z-miesem.webp)
Kapuśniak z młodej kapusty
Pomysłów na wykorzystanie młodej kapusty jest wiele, ale jednym z najbardziej tradycyjnych przepisów jest niewątpliwie kapuśniak. Ta zupa jest zupełnie inna niż zimowy kapuśniak z kapusty kiszonej - jest lekka, delikatna, świetna na ciepłą kolację lub pierwsze danie obiadowe. Masz do dyspozycji główkę młodej kapusty? Spójrz, jak wykorzystać ją do wiosenno-letniego kapuśniaczka!
![Kapuśniak z młodej kapusty](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/eff618578dd4-300865c74728-kuchnia-lidla-kapusniak-1250x700.webp)
Gzik
Gzik to tradycyjny polski przysmak. Choć największą popularnością cieszy się w Wielkopolsce i na Kujawach, to w ostatnich latach zdobywa serca miłośników regionalnej kuchni z całej Polski, a także spoza jej granic. To niezwykle smaczne danie, które odznacza się prostotą wykonania, można z łatwością przygotować w domu. Zrób pyszny gzik wraz z nami!
![Gzik](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/9936c693982e-d901fe739d2f-kuchnia-lidla-gzik-1250x700.webp)
Gołąbki z młodej kapusty
Gołąbków nikomu chyba nie trzeba przedstawiać! Chętnie robimy je o każdej porze roku, jednak te wiosenne, z liści młodej kapusty, są szczególnie pyszne. Dlaczego? Może dlatego, że młoda kapusta to warzywo dostępne tylko w określonym czasie w ciągu roku, jedno z tych, na które tak czekamy po zimie. Jak się robi gołąbki z młodej kapusty? Oto nasza propozycja tego obiadowego klasyka!
![Gołąbki z młodej kapusty](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/c820fbd8d7d1-7a78555bb8f3-kuchnia-lidla-golabki-z-mlodej-kapusty-1250x700.webp)
Kiszka ziemniaczana
Kiszka ziemniaczana, znana również jako kaszanka ziemniaczana, to jedno z tych tradycyjnych dań, które przywołują na myśl smaki i aromaty domowej kuchni. To popularna potrawa w wielu regionach świata, zwłaszcza w Europie Środkowej i Wschodniej. W jaki sposób przygotować to pyszne danie? Poznaj nasz przepis na aromatyczną kiszkę ziemniaczaną, czyli kiełbasę z ziemniaków, boczku i innych dodatków!
![Kiszka ziemniaczana](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/4cb70dbb0d93-e588dd39adb4-kuchnia-lidla-kiszka-ziemniaczana.webp)
Naleśniki z truskawkami
Naleśniki z truskawkami to jedno z tych dań, które kojarzą się latem. Delikatne, lekko puszyste ciasto w połączeniu z soczystymi truskawkami tworzy niezapomniany festiwal smaków. W czym tkwi sekret przygotowywania najlepszych, cieniutkich, lekkich jak chmurka, a jednak puszystych naleśników z soczystymi truskawkami? Odkryj z nami przepis na ten smak lata!
![Naleśniki z truskawkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/03e23659a215-9995d3ec9b1f-kuchnia-lidla-nalesniki-z-truskawkami.webp)
Sałata ze śmietaną
Sałata masłowa ze śmietaną to klasyczny dodatek do obiadu, który wzbogaca jego smak i dodaje mu świeżości. Ta prosta i smaczna sałatka często towarzyszy nam w sezonie letnim, gdyż genialnie komponuje się z wszelkimi nowalijkami i typowo letnimi, lekkimi potrawami. W jaki sposób połączyć ze sobą te dwa składniki i jak je doprawić? Poznaj nasz sposób na sałatę ze śmietaną!
![Sałata ze śmietaną](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/18f403251074-abe1190650e4-kuchnia-lidla-salata-ze-smietana.webp)