Kuchnia polska
Tradycyjne polskie dania – sprawdź nasze przepisy
Na obiad kotlet schabowy albo mielony, najlepiej z kapustą i ziemniakami. Kolacja nie obędzie się z kolei bez bigosu i gołąbków. To tylko niektóre dania typowe dla polskiej kuchni, które obowiązkowo powinno się podać zagranicznym gościom podczas odwiedzin. Kuchnia Lidla podpowie wam, w jakich kompozycjach smakują najlepiej:
- kotlet schabowy z miodową kapustą
- schab w sosie paprykowym
- kotlety mielone z purée
- bigos z młodej kapusty ze schabem i kiełbasą
- gołąbki z kiszonej kapusty
- pieczone gołąbki z sosem musztardowym
Wizytówką polskiej kuchni w wersji bezmięsnej są natomiast pierogi albo różnego rodzaju kluski, wśród których prym wiodą kluski śląskie, leniwe oraz lane. Oczywiście, jak przystało na dania mączne, wymagają one odpowiedniej okrasy, o którą zadbał sam Karol:
- kluski śląskie z jarmużem i wędzonym pstrągiem
- pierogi z serem, kaszą gryczaną i miętą
- pierogi z grzybami i kapustą
- gulasz z sarny z kluskami śląskimi
A jeśli szukacie pomysłów na przygotowanie polskiego tradycyjnego pierwszego dania, to koniecznie sięgnijcie po przepisy na żurek, kapuśniak oraz zupę ogórkową, która podczas upalnych dni przybiera postać orzeźwiającego chłodnika ogórkowego.
Przepisy na pyszny bigos
Bigos to jedno z tych tradycyjnych polskich dań, które wymaga czasu. I choć jego przygotowanie jest tak bardzo pracochłonne, to efekt jest wart każdego poświęcenia. Jeśli jednak nie przepadacie za bigosem z kiszonej kapusty i wolicie mniej oczywiste wersje tej potrawy, np. bigos z cukinii, to koniecznie zapoznajcie się z przepisami Kuchni Lidla. Wśród nich, oprócz standardowych receptur znajdziecie również pomysły na nietypowy bigos, m.in. wegetariański. Tylko spójrzcie!
- bigos z młodej kapusty ze schabem i kiełbasą
- bigos świąteczny na gęsiej piersi
- wegański bigos ze smażonym tofu i sezamem
- lekki bigos z suszonymi morelami
- bigos na kaczce z suszonymi śliwkami
- bigos rybny
Pierogi – polska tradycja w wielu wydaniach
Polska kuchnia słynie z licznych odmian pierogów. Wśród najpopularniejszych rodzajów wymienić trzeba pierogi przyrządzane na słodko z serem oraz wytrawne z mięsem. Sekretem każdych jest ciasto, które wymaga precyzji i zachowania odpowiednich proporcji mąki i wody. Idealne ciasto na pierogi nie może być zbyt twarde i powinno zachować swój kształt podczas gotowania. Jak je przygotować? Zajrzyjcie do Kuchni Lidla, w której obok pomysłów na pierogi znajdziecie także cenne wskazówki dotyczące ich przyrządzenia:
- orkiszowe pierogi ruskie
- pierogi z kapustą i grzybami
- pierogi z krewetkami i szpinakiem
- pierogi leniwe z orzechową okrasą
- pierogi z jagodami
- pierogi z truskawkami i śliwkami
- pierogi z karpiem i sosem korzenno-pomarańczowym
Polskie zupy – sprawdź nasze przepisy
Prawdziwy polski obiad nie może obyć się bez pysznej zupy. Nic przecież nie smakuje o tej porze tak dobrze jak żurek babci czy zupa ogórkowa mamy. Każdy, kto choć raz skosztował tych specjałów rodzimej kuchni, doskonale zdaje sobie sprawę z wagi ich smaku. Docenia ją także Kuchnia Lidla, która obok receptur na żurek czy kapuśniak podaje również sprawdzony przepis na rosół z makaronem, zupę pomidorową i krupnik. Polskie klasyki w najlepszym wydaniu!
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
Poznaj przepis na marynowane w klasycznej zalewie octowej kurki. Świetne jako dodatek do dań!

Kiszona sałatka z warzyw na ostro
Kiszone warzywa to doskonały dodatek do obiadów i przekąsek. Przygotowane q wersji na ostro z dodatkiem kolendry nabierają azjatyckiego charakteru. Spróbuj koniecznie!

KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
Jeśli karnawałowe kreacje już są, warto sięgnąć po sprawdzone przepisy! Przygotuj pyszne ciastka – karnawałowe całuski z ciasta twarogowego według przepisu Pawła Małeckiego!

Kulebiak z kapustą i grzybami
Kulebiak, czyli drożdżowe ciasto wytrawne, nadziewane kapuścianym farszem, które dzięki użyciu robota kuchennego Monsieur Cuisine Smart przygotujesz praktycznie bez wysiłku! Idealne na kolację wigilijną i nie tylko.

EKSPRESOWY BIGOS
Bigos w 25 minut? Tak! To możliwe! Wypróbuj ekspresowy przepis Karola Okrasy na ten kulinarny klasyk!

Cukinia w koperkowej marynacie
Nie tylko ogórki lubią koperek! Sprawdź, jak jego smak komponuje się z cukinią. Dzięki temu przepisowi w długie zimowe dni chętnie wrócisz do słoików pełnych letnich smaków.

Buraczki z chili
Buraczki w ostrej marynacie świetnie sprawdzą się w roli dodatku do klasycznego obiadu. Zobacz, jak łatwo je przygotować – niech Twoja spiżarnia zapełni się samym dobrem!

BIGOS W 25 MINUT
Ekspresowa wariacja na temat bigosu według pomysłu Tomka Strzelczyka, gościa Karola Okrasy. Wypróbuj przepis i rozsmakuj się w tym szybkim daniu!

Łosoś spalony sianem z salsą z papryki
Łosoś spalony sianem? Poznaj tradycyjny przepis na rybę z dodatkiem salsy paprykowej. Aromatyczny i smakowity. Musisz tego spróbować!

Tradycyjne pączki z kremem budyniowym
Jesteś miłośnikiem tradycyjnych pączków? Wypróbuj przepis Pawła i przygotuj je samodzielnie w domu! Krem budyniowy i cukier trzcinowy dodają im słodkości.

Pierś kaczki z purée pietruszkowym i sosem mandarynkowym
Kaczka z mandarynką? Takie nietypowe połączenie przygotował Karol! Wypróbuj przepis na pierś kaczki z sosem mandarynkowym i delikatnym purée. Tym daniem zaimponujesz swoim gościom.

Pierś kaczki z purée pietruszkowym i salsą mandarynkową
Smakowity pomysł na kaczkę, którą możesz przygotować na romantyczną kolację we dwoje. Spróbuj tego połączenia i zachwyć swoją drugą połówkę.
