Kuchnia polska
Tradycyjne polskie dania – sprawdź nasze przepisy
Na obiad kotlet schabowy albo mielony, najlepiej z kapustą i ziemniakami. Kolacja nie obędzie się z kolei bez bigosu i gołąbków. To tylko niektóre dania typowe dla polskiej kuchni, które obowiązkowo powinno się podać zagranicznym gościom podczas odwiedzin. Kuchnia Lidla podpowie wam, w jakich kompozycjach smakują najlepiej:
- kotlet schabowy z miodową kapustą
- schab w sosie paprykowym
- kotlety mielone z purée
- bigos z młodej kapusty ze schabem i kiełbasą
- gołąbki z kiszonej kapusty
- pieczone gołąbki z sosem musztardowym
Wizytówką polskiej kuchni w wersji bezmięsnej są natomiast pierogi albo różnego rodzaju kluski, wśród których prym wiodą kluski śląskie, leniwe oraz lane. Oczywiście, jak przystało na dania mączne, wymagają one odpowiedniej okrasy, o którą zadbał sam Karol:
- kluski śląskie z jarmużem i wędzonym pstrągiem
- pierogi z serem, kaszą gryczaną i miętą
- pierogi z grzybami i kapustą
- gulasz z sarny z kluskami śląskimi
A jeśli szukacie pomysłów na przygotowanie polskiego tradycyjnego pierwszego dania, to koniecznie sięgnijcie po przepisy na żurek, kapuśniak oraz zupę ogórkową, która podczas upalnych dni przybiera postać orzeźwiającego chłodnika ogórkowego.
Przepisy na pyszny bigos
Bigos to jedno z tych tradycyjnych polskich dań, które wymaga czasu. I choć jego przygotowanie jest tak bardzo pracochłonne, to efekt jest wart każdego poświęcenia. Jeśli jednak nie przepadacie za bigosem z kiszonej kapusty i wolicie mniej oczywiste wersje tej potrawy, np. bigos z cukinii, to koniecznie zapoznajcie się z przepisami Kuchni Lidla. Wśród nich, oprócz standardowych receptur znajdziecie również pomysły na nietypowy bigos, m.in. wegetariański. Tylko spójrzcie!
- bigos z młodej kapusty ze schabem i kiełbasą
- bigos świąteczny na gęsiej piersi
- wegański bigos ze smażonym tofu i sezamem
- lekki bigos z suszonymi morelami
- bigos na kaczce z suszonymi śliwkami
- bigos rybny
Pierogi – polska tradycja w wielu wydaniach
Polska kuchnia słynie z licznych odmian pierogów. Wśród najpopularniejszych rodzajów wymienić trzeba pierogi przyrządzane na słodko z serem oraz wytrawne z mięsem. Sekretem każdych jest ciasto, które wymaga precyzji i zachowania odpowiednich proporcji mąki i wody. Idealne ciasto na pierogi nie może być zbyt twarde i powinno zachować swój kształt podczas gotowania. Jak je przygotować? Zajrzyjcie do Kuchni Lidla, w której obok pomysłów na pierogi znajdziecie także cenne wskazówki dotyczące ich przyrządzenia:
- orkiszowe pierogi ruskie
- pierogi z kapustą i grzybami
- pierogi z krewetkami i szpinakiem
- pierogi leniwe z orzechową okrasą
- pierogi z jagodami
- pierogi z truskawkami i śliwkami
- pierogi z karpiem i sosem korzenno-pomarańczowym
Polskie zupy – sprawdź nasze przepisy
Prawdziwy polski obiad nie może obyć się bez pysznej zupy. Nic przecież nie smakuje o tej porze tak dobrze jak żurek babci czy zupa ogórkowa mamy. Każdy, kto choć raz skosztował tych specjałów rodzimej kuchni, doskonale zdaje sobie sprawę z wagi ich smaku. Docenia ją także Kuchnia Lidla, która obok receptur na żurek czy kapuśniak podaje również sprawdzony przepis na rosół z makaronem, zupę pomidorową i krupnik. Polskie klasyki w najlepszym wydaniu!
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Tłuczeńce - staropolskie ciastka wigilijne
Sięgnij do prawdziwych polskich tradycji i przygotuj ciasteczka, które niegdyś często robiono na święta. Niech słodkości z dawnej książki kucharskiej zagoszczą na Twoim stole w ten szczególny czas!

Kisiel gryczany z boczkiem
Sięgnij do zapomnianych tradycji prawdziwie polskiej kuchni! Niech wśród świątecznych potraw pojawi się kresowy kisiel gryczany z boczkiem i cebulą.

Kisiel gryczany z sosem miodowo-cytrynowym
Sięgnij do zapomnianych tradycji prawdziwie polskiej kuchni! Niech wśród świątecznych potraw pojawi się kresowy kisiel gryczany z miodowo-cytrynowym sosem.

Bulion warzywny
Oto baza wielu zup i dań – bulion! Sprawdź, jakie warzywa połączyć ze sobą, aby otrzymać z nich niezwykle smaczną esencję.

Bulion wołowy
Głęboki w smaku, niezwykle aromatyczny bulion wołowy. Wybierz do niego kawałki mięsa z kością, by stworzyć wyjątkową bazę wielu potraw!

Bulion rybny
Głęboki, rybny smak bulionu nasycony aromatem warzyw i przypraw. Przygotuj go, wykorzystując sprawdzony przepis Kingi!

Potrawka z kurczaka
To danie jest ponadczasowe. Wykorzystaj składniki z bulionu, by przygotować delikatnego kurczaka z warzywami w aksamitnym sosie. Nic się nie marnuje, a całość smakuje obłędnie!

Bulion drobiowy
Bogaty w smak, tradycyjny bulion drobiowy jest bazą wielu klasycznych potraw. Może być stosowany w zapiekankach, daniach z ryżu i innych potrawach, które wymagają wykorzystania rosołu.

Makowiec z jabłkami
Makowiec w nieco innej odsłonie? To musi być makowiec z jabłkami! Doskonale wilgotne ciasto, które przygotujesz w bardzo prosty sposób. Koniecznie wypróbuj ten przepis na święta!

Boczniaki po kaszubsku
Musimy ostrzec – od tego słoika nie sposób się oderwać! Boczniaki po kaszubsku w wegańskiej wersji to propozycja nie do odrzucenia. Aromatyczna i niezwykle smaczna. Przypadnie do gustu nie tylko osobom na diecie roślinnej!

Ciasto wiewiórka
Ciasto wiewiórka jest idealne z dwóch powodów: ma wspaniały smak i łatwo się je przygotowuje! Wypróbuj je, a na pewno trafi na listę Twoich ulubionych ciast!

Knedle ze śliwkami w polewie miodowo-migdałowej
Śliwkowe serce z cynamonową nutą otoczone delikatnym ziemniaczanym ciastem: to muszą być knedle na słodko! Podane z polewą z migdałów zyskują na charakterze i smaku.
