Kuchnia polska
Tradycyjne polskie dania – sprawdź nasze przepisy
Na obiad kotlet schabowy albo mielony, najlepiej z kapustą i ziemniakami. Kolacja nie obędzie się z kolei bez bigosu i gołąbków. To tylko niektóre dania typowe dla polskiej kuchni, które obowiązkowo powinno się podać zagranicznym gościom podczas odwiedzin. Kuchnia Lidla podpowie wam, w jakich kompozycjach smakują najlepiej:
- kotlet schabowy z miodową kapustą
- schab w sosie paprykowym
- kotlety mielone z purée
- bigos z młodej kapusty ze schabem i kiełbasą
- gołąbki z kiszonej kapusty
- pieczone gołąbki z sosem musztardowym
Wizytówką polskiej kuchni w wersji bezmięsnej są natomiast pierogi albo różnego rodzaju kluski, wśród których prym wiodą kluski śląskie, leniwe oraz lane. Oczywiście, jak przystało na dania mączne, wymagają one odpowiedniej okrasy, o którą zadbał sam Karol:
- kluski śląskie z jarmużem i wędzonym pstrągiem
- pierogi z serem, kaszą gryczaną i miętą
- pierogi z grzybami i kapustą
- gulasz z sarny z kluskami śląskimi
A jeśli szukacie pomysłów na przygotowanie polskiego tradycyjnego pierwszego dania, to koniecznie sięgnijcie po przepisy na żurek, kapuśniak oraz zupę ogórkową, która podczas upalnych dni przybiera postać orzeźwiającego chłodnika ogórkowego.
Przepisy na pyszny bigos
Bigos to jedno z tych tradycyjnych polskich dań, które wymaga czasu. I choć jego przygotowanie jest tak bardzo pracochłonne, to efekt jest wart każdego poświęcenia. Jeśli jednak nie przepadacie za bigosem z kiszonej kapusty i wolicie mniej oczywiste wersje tej potrawy, np. bigos z cukinii, to koniecznie zapoznajcie się z przepisami Kuchni Lidla. Wśród nich, oprócz standardowych receptur znajdziecie również pomysły na nietypowy bigos, m.in. wegetariański. Tylko spójrzcie!
- bigos z młodej kapusty ze schabem i kiełbasą
- bigos świąteczny na gęsiej piersi
- wegański bigos ze smażonym tofu i sezamem
- lekki bigos z suszonymi morelami
- bigos na kaczce z suszonymi śliwkami
- bigos rybny
Pierogi – polska tradycja w wielu wydaniach
Polska kuchnia słynie z licznych odmian pierogów. Wśród najpopularniejszych rodzajów wymienić trzeba pierogi przyrządzane na słodko z serem oraz wytrawne z mięsem. Sekretem każdych jest ciasto, które wymaga precyzji i zachowania odpowiednich proporcji mąki i wody. Idealne ciasto na pierogi nie może być zbyt twarde i powinno zachować swój kształt podczas gotowania. Jak je przygotować? Zajrzyjcie do Kuchni Lidla, w której obok pomysłów na pierogi znajdziecie także cenne wskazówki dotyczące ich przyrządzenia:
- orkiszowe pierogi ruskie
- pierogi z kapustą i grzybami
- pierogi z krewetkami i szpinakiem
- pierogi leniwe z orzechową okrasą
- pierogi z jagodami
- pierogi z truskawkami i śliwkami
- pierogi z karpiem i sosem korzenno-pomarańczowym
Polskie zupy – sprawdź nasze przepisy
Prawdziwy polski obiad nie może obyć się bez pysznej zupy. Nic przecież nie smakuje o tej porze tak dobrze jak żurek babci czy zupa ogórkowa mamy. Każdy, kto choć raz skosztował tych specjałów rodzimej kuchni, doskonale zdaje sobie sprawę z wagi ich smaku. Docenia ją także Kuchnia Lidla, która obok receptur na żurek czy kapuśniak podaje również sprawdzony przepis na rosół z makaronem, zupę pomidorową i krupnik. Polskie klasyki w najlepszym wydaniu!
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Uniwersalny i domowy sos pieczeniowy
Do mięsa, do makaronów, do pyz i kopytek… ten pyszny i domowy sos pieczeniowy otwiera mnóstwo możliwości! Przygotuj go raz, zawekuj i planuj posiłki, by oszczędzić mnóstwo czasu.

Mrowisko z makiem, rodzynkami i miodem
Niezwykle delikatny i chrupiący przysmak z Podlasia! Ułóż chrusty w kształt mrowiska, posyp rodzynkami i makiem i polej miodem. Goście będą zaskoczeni!

Ciasto poduszkowiec
Miękkie jak poduszeczka i doskonale serowe! To ciasto zachwyca jednak nie tylko wyjątkowym smakiem, ale też wyglądem. Przygotuj je i wywołaj uśmiech na twarzach bliskich!

Zielone krokiety z farszem ruskim
Zaskakujące, nieoczywiste i pyszne! Krokiety z farszem z pierogów ruskich, w których kasza jaglana zastępuje ziemniaki, nie tylko zasmakują wszystkim, ale będą powracać do obiadowego menu wyjątkowo często. Spróbuj!

Prosta zupa z kaszą gryczaną
Bogata w warzywa domowa zupa z kaszą gryczaną jest niesamowicie prosta w przygotowaniu! Przepis na nią zawsze warto mieć pod ręką, by przygotować szybki i pożywny obiad.

Wytrawna babka z groszkiem i prosciutto cotto
Jeszcze nigdy przygotowanie babki nie było tak proste i szybkie! Idealna babka w wersji wytrawnej z groszkiem i prosciutto cotto podbije Wasze stoły i serca!

Wegańskie kotlety mielone z fasoli i pieczarek
Klasyczna forma, nowoczesne wykonanie! Wykorzystaj przepis Karola i przygotuj roślinne kotlety mielone z fasoli i pieczarek na przepyszny obiad dla całej rodziny.

Ciasto tulipan
Efektowne i od lat zdobywające uznanie gości. Ciasto tulipan warto przygotować na szczególną okazję, na przykład na sylwestra. Z przepisem Pawła na pewno Ci się uda!

Tłuczeńce - staropolskie ciastka wigilijne
Sięgnij do prawdziwych polskich tradycji i przygotuj ciasteczka, które niegdyś często robiono na święta. Niech słodkości z dawnej książki kucharskiej zagoszczą na Twoim stole w ten szczególny czas!

Kisiel gryczany z boczkiem
Sięgnij do zapomnianych tradycji prawdziwie polskiej kuchni! Niech wśród świątecznych potraw pojawi się kresowy kisiel gryczany z boczkiem i cebulą.

Kisiel gryczany z sosem miodowo-cytrynowym
Sięgnij do zapomnianych tradycji prawdziwie polskiej kuchni! Niech wśród świątecznych potraw pojawi się kresowy kisiel gryczany z miodowo-cytrynowym sosem.

Bulion warzywny
Oto baza wielu zup i dań – bulion! Sprawdź, jakie warzywa połączyć ze sobą, aby otrzymać z nich niezwykle smaczną esencję.
