Kuchnia polska - przepisy i pomysły (str. 5):
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Jadalne zawieszki – kruche maślane ciasteczka
Dodaj do prezentów jadalne zawieszki! Zobacz, jak w prosty sposób zamienić kruche maślane ciasteczka w świąteczną ozdobę. Spróbuj i spraw bliskim smaczną niespodziankę, która z pewnością ich zaskoczy.
![Jadalne zawieszki – kruche maślane ciasteczka](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/4c641c457b63-93396dc7066d-kw49-2023-kinga-paruzel-jadalne-zawieszki-kruche-maslane-ciasteczka.webp)
Biała fasola z kurczakiem i marchewką w sosie pomidorowym
Biała fasola to nie tylko fasolka po bretońsku! Wypróbuj nasz przepis, w którym połączyliśmy ją z kurczakiem, marchewką i kukurydzą. To pomysł na prosty i pożywny obiad dla całej rodziny.
![Biała fasola z kurczakiem i marchewką w sosie pomidorowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/8eb2db0bb1a4-efc36962c036-kw48-2023-lidl-biala-fasola-z-kurczakiem-i-marchewka-w-sosie-pomidorowym.webp)
Sos z suszonych grzybów
Smak sosu grzybowego przywołuje na myśl wspomnienia przytulnych, jesiennych wieczorów i pysznych obiadów serwowanych w domu rodzinnym. Aromatyczny sos ma szerokie zastosowanie w kuchni polskiej, ale nie tylko. Grzybowy sos podaje się do mięs, makaronów, placków ziemniaczanych, risotto czy kaszotto, a w każdym z tych wydań smakuje równie smacznie. Jak zrobić domowy sos grzybowy? Poznaj nasz sposób!
![Sos z suszonych grzybów](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/833f0386193b-d82a732b8701-kw48-2023-lidl-sos-z-suszonych-grzybow.webp)
Grzyby marynowane
Grzyby marynowane to jeden z przysmaków, które można przyrządzić z łupów zebranych podczas rodzinnego spaceru do lasu. Idealnie doprawione i wyraziste grzyby z marynaty doskonale sprawdzają się jako dodatek do sałatki, kanapek, a także smażonych mięs i innych dań obiadowych. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak przyrządzić pyszne marynowane grzyby, to koniecznie sprawdź nasz przepis!
![Grzyby marynowane](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/3aa0f76277cb-7d78413d79c6-kw48-2023-lidl-grzyby-marynowane.webp)
Uszka z grzybami
Uszka z grzybami to danie, które przywołuje na myśl ciepło domu rodzinnego i wigilijne spotkania. Małe, zawijane pierożki w kształcie uszek stanowią nieodłączną część tradycji kulinarnej ludów słowiańskich. Jak przygotować apetyczne uszka z grzybowym farszem? Spróbuj zrobić to wraz z nami!
![Uszka z grzybami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/3ae3e83750a0-fc22701cdb71-kw48-2023-lidl-uszka-z-grzybami.webp)
Bezglutenowy keks świąteczny
Wilgotny i aromatyczny, a do tego bezglutenowy – keks w stylu angielskim będzie pysznym dodatkiem do świątecznej kawy. To ciasto z powodzeniem możesz przygotować wcześniej. Spróbuj!
![Bezglutenowy keks świąteczny](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/20595308ae30-a8f323048d81-kw48-2023-kinga-paruzel-bezglutenowy-keks-swiateczny.webp)
![sticker MCC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/57dc65ab7c45-mcc.webp)
Konfitura z żurawiny i mandarynek – jadalny prezent
Połączenie żurawin, mandarynek, jabłek i aromatycznych przypraw tworzy słodko-kwaśną konfiturę, która idealnie nadaje się do smarowania kanapek lub jako dodatek do mięs czy ciepłych napojów. To świetny pomysł na świąteczny prezent dla najbliższych!
![Konfitura z żurawiny i mandarynek – jadalny prezent](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/570933694540-70505198fb01-kw48-2023-kinga-paruzel-konfitura-z-zurawin-i-mandarynek-jadalny-prezent.webp)
Piernik staropolski przekładany domowym marcepanem i powidłami
Długo dojrzewający piernik staropolski z domową masą marcepanową i pysznymi, bardziej nowoczesnymi dodatkami to idealny pomysł na świąteczny deser! Podejmij wyzwanie i przygotuj to wyjątkowe ciasto.
![Piernik staropolski przekładany domowym marcepanem i powidłami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/3ebce277007f-678a5e3d9262-kw46-2023-kinga-paruzel-pawel-malecki-piernik-staropolski-przekladany-domowym-marcepanem-i-powidlami-1250x700.webp)
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
Paszteciki z delikatnego ciasta francuskiego w połączeniu z kapustą i grzybami to uwspółcześniona wersja klasycznych, drożdżowych pasztecików serwowanych w okresie świątecznym. Wykorzystanie do tej przekąski lekkiego ciasta francuskiego nadaje jej nowoczesnego charakteru. Jak zrobić tę pyszną przekąskę? Poznaj nasz sposób na paszteciki z ciasta francuskiego nadziane grzybami i kapustą.
![Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/2cdd2bf66b71-b910bef77a6b-kw46-2023-lidl-paszteciki-z-ciasta-francuskiego-z-kapusta-i-grzybami-przepis.webp)
Pieczona szynka z sosem cebulowym
Pachnąca cynamonem, anyżem i karmelizowaną cebulką szynka to świetny pomysł na świąteczny obiad. Przygotuj ją i sprawdź, jak smakuje!
![Pieczona szynka z sosem cebulowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/c3b27e5945a7-65be67b2c4d6-kw45-2023-karol-okrasa-pieczona-szynka-z-sosem-cebulowym-1250x700.webp)
Pierogi ze szpinakiem i serem
Pierogi to bez wątpienia jedno z najbardziej popularnych i najpyszniejszych dań kuchni polskiej i wschodniej. Elastyczne, delikatne ciasto nadziewane jest różnymi rodzajami nadzienia — od słodkich aż po wytrawne. Jednym z ciekawszych połączeń smakowych są pierogi ze szpinakiem i serem. W tym artykule zdradzimy Ci przepis na pyszne, aromatyczne pierogi szpinakowe z twarogiem i odrobiną sera feta.
![Pierogi ze szpinakiem i serem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/0943552b3be1-d0ff358073ec-kw46-2023-lidl-pierogi-ze-szpinakiem-i-serem-przepis.webp)
Grzybowy sos pieczeniowy
Aromatyczny wegański grzybowy sos pieczeniowy, który będzie idealnym dodatkiem do wielu dań. Sprawdź, jak prosto go przygotować, i odmień swoje obiady!
![Grzybowy sos pieczeniowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/cfa634e04b97-a88fe50790e8-kw45-2023-kinga-paruzel-grzybowy-sos-pieczeniowy.webp)
![sticker MCC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/57dc65ab7c45-mcc.webp)