Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie:
Krok 1: Przygotowujemy ciasto
Zioła kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy blenderem. Przekładamy do miski.
Do drugiej miski dodajemy mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, sól, zmiksowane zioła, jajko i maślankę. Składniki mieszamy łyżką, następnie przekładamy masę na oprószoną mąką deskę i wyrabiamy na gładkie, luźne ciasto.
Krok 2: Przygotowujemy proziaki
Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5-1 cm. Szklanką wykrawamy równe placki. Resztę ciasta ponownie formujemy w kulę, wałkujemy i wykrawamy kolejną porcję proziaków.
Krok 3: Smażymy proziaki
Proziaki smażymy na suchej, niezbyt rozgrzanej patelni. Uważamy, żeby ich nie spalić – muszą być upieczone w środku i zarumienione z zewnątrz.
Krok 4: Smażymy proziaki z czosnkiem
Ząbki czosnku rozgniatamy i siekamy na grube kawałki. Na patelnię wkładamy proziaki, dodajemy posiekany czosnek i masło – podsmażamy.
Krok 5: Przygotowujemy humus
Do blendera wkładamy ciecierzycę wraz z zalewą, buraki, olej z orzechów laskowych, wyciskamy sok z cytryny, dodajemy 3-4 łyżeczki tahini, sól oraz ząbek czosnku. Miksujemy.
Krok 6: Podajemy danie
Humus przekładamy do miski, polewamy oliwą i podajemy z proziakami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)