Proziaki z hummusem buraczanym

Karol Okrasa


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie:

Krok 1: Przygotowujemy ciasto

Zioła kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy blenderem. Przekładamy do miski.

Do drugiej miski dodajemy mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, sól, zmiksowane zioła, jajko i maślankę. Składniki mieszamy łyżką, następnie przekładamy masę na oprószoną mąką deskę i wyrabiamy na gładkie, luźne ciasto.

Krok 2: Przygotowujemy proziaki

Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5-1 cm. Szklanką wykrawamy równe placki. Resztę ciasta ponownie formujemy w kulę, wałkujemy i wykrawamy kolejną porcję proziaków.  

Krok 3: Smażymy proziaki

Proziaki smażymy na suchej, niezbyt rozgrzanej patelni. Uważamy, żeby ich nie spalić – muszą być upieczone w środku i zarumienione z zewnątrz.

Krok 4: Smażymy proziaki z czosnkiem

Ząbki czosnku rozgniatamy i siekamy na grube kawałki. Na patelnię wkładamy proziaki, dodajemy posiekany czosnek i masło – podsmażamy.  

Krok 5: Przygotowujemy humus

Do blendera wkładamy ciecierzycę wraz z zalewą, buraki, olej z orzechów laskowych, wyciskamy sok z cytryny, dodajemy 3-4 łyżeczki tahini, sól oraz ząbek czosnku. Miksujemy.

Krok 6: Podajemy danie

Humus przekładamy do miski, polewamy oliwą i podajemy z proziakami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne przepisy

zobacz więcej

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz
Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl