Kuchnia polska - Burrito - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Burritos to kategoria potraw wywodzących się z Meksyku oraz Texasu, reprezentujących z dumą walory kuchni Tex-Mex. W największym skrócie burrito to zawijane tortille, w środku których znajduje się farsz składający się tradycyjnych składników. Burritos różnią się od siebie zarówno doborem składników, jak i wielkością czy technologią obróbki termicznej. Nieodzowna tortilla może być bowiem zarówno podgrzewana na parze, jak i podpiekana na grillu. Bogactwo smaków i różnorodność panującą w świecie burritos doskonale ukazuje kolekcja przepisów z Kuchni LIdla.
Zanim przejdziemy do poszczególnych przepisów na meksykańskie burrito, kilka słów o historii interesujących nas potraw. Dzieje burritos nierozerwalnie związane są z przełomowymi wydarzeniami w historii Meksyku, a w szczególności z rewolucją meksykańską. Ten burzliwy okres (lata 1910-1921), którego twarzami stali się Pancho Villa i Emiliano Zapata, doprowadził do szeregu zmian politycznych i społecznych, a finalnie do uchwalenia demokratycznej konstytucji.
No dobrze, ale gdzie w tej wielkiej historii miejsce na burritos? Otóż właśnie wtedy niejaki Juan Mendez opracował świetną metodę utrzymywania pożywienia ciepłym przez dłuższy czas. Obwoźny sprzedawca tacos odkrył, że fasolę, mięso i inne popularne pokarmy warto zawijać w tortillę. I tak właśnie powstały pierwsze burritos! Specjały Mendeza bardzo szybko zyskały na popularności i stały się kulinarną wizytówką Ciudad Juárez w stanie Chihuahua. Burrito błyskawicznie przejęły też inne miasta na północy kraju… i południu kraju sąsiedniego, czyli Stanów Zjednoczonych.
Burrito – przepisy Kuchni Lidla
Jeśli interesuje Cię przepis na burrito, w katalogu Kuchni Lidla znajdziesz kilka ciekawych propozycji. Przede wszystkim może zainteresować Cię przepis na domowe burrito śniadaniowe, które przygotujesz bez trudu już w 25 minut. Inny przepis na burrito, który warto poznać, to pomysł na los burritos, czyli tortillę z mięsno–warzywnym farszem. Jeszcze jeden sprawdzony przepis na domowe burrito to pochodzący wprost od naszego mistrza przepis na szybkie burrito według Karola Okrasy. To delikatne i pożywne danie może zagościć na Twoim talerzu już w 45 minut! Zaglądaj do Kuchni Lidla regularnie, bo kto wie – może właśnie pojawił się kolejny przepis na tradycyjne burrito?
Burrito w tortilli – w co zawija się burrito?
W naszym katalogu znajdziesz sporo podpowiedzi związanych z tym, jak zrobić domowe burrito. Jednym z podstawowych zadań każdego przepisu jest udzielenie odpowiedzi na pytanie, jakie placki do burrito wybrać. Zgodnie z tradycją meksykańską placki do burrito powinny być upieczone z mąki pszennej. W tej kwestii można dostrzec różnicę między burrito a tacos, które powstają z mąki kukurydzianej. To oczywiście niejedyna z Twoich możliwości. Możesz też wybrać ulubioną tortillę pełnoziarnistą. Jaka średnica tortilli do tradycyjnego burrito okaże się najlepsza? 25 lub 30 cm.
Burrito – przepis na farsz, który pokochasz
Farsz burrito może różnić się w zależności od przepisu czy tradycji kulinarnych danego kraju czy regionu. Co może Cię zdziwić, w kwestii farszu do burrito Meksykanie stawiają raczej na minimalizm. W farszu dominuje fasola, której najczęściej towarzyszą mięso i ryż. Zdecydowanie więcej dodatków wolą Amerykanie i to właśnie im zawdzięczamy światową popularność różnych wariantów burrito. Ku tej różnorodności skłania się też Kuchnia Lidla. W naszych przepisach w farszu goszczą zatem składniki takie jak fasola, cebula, awokado, kiełbasa, kukurydza, papryka, czosnek, mięso wieprzowo–wołowe, pomidory i kolendra. W każdym z przepisów przybliżonych przez naszych ekspertów szczegółowo opisujemy sposób przygotowania farszu. Dlatego też nie będziesz miał problemu z nadaniem mu pożądanego smaku!
Sos do burrito – wypróbuj różne pomysły!
Oczywiście na ustaleniu odpowiedniego towarzystwa dla mięsa się nie kończy. Tortilla jeszcze lepiej może smakować z sosem. Jedna z naszych sprawdzonych propozycji w tym temacie to sos pomidorowy z kwaśną śmietaną i odrobiną oliwy – taka w każdym razie jest propozycja Karola Okrasy. W bezmięsnych wersjach burrito smak potrawy często podkreślają wegańskie dipy. W związku z przyrządzaniem sosu do burrito ogranicza Cię tylko Twoja kreatywność. Możesz zdecydować się również na sos czosnkowy, sos jogurtowy, koperkowy, a nawet musztardowo-miodowy. Z pewnością zatem dostosujesz sos do przepisu na burrito, który postanowisz zrealizować.
Burrito wegetariańskie – poznaj alternatywę
Podstawowym składnikiem burrito, obok fasoli, jest mięso – wołowe lub wieprzowe. Czy wiesz jednak, że nowoczesną alternatywę dla klasyki stanowi wegetariańskie burrito? Możesz postawić na burrito warzywne, czyli po prostu zrezygnować z mięsa, czy też zastąpić je specjalnym mięsem wegańskim lub np. tofu. Zapewniamy, że wegetariańskie burrito jest propozycją, która może przypaść do gustu fanom tej meksykańskiej potrawy. To miła odmiana nawet dla tych, dla których w przepisie na burrito najważniejsze jest mięso! Poszukujesz konkretnych inspiracji? W takim razie czym prędzej rzuć okiem na wegańskie burrito z fasolą, awokado i szpinakiem, oprószone wegańskim serem i czarnuszką.
Jak zrobić burrito? Dodatki, które mogą wiele zmienić!
Jak już wiesz, każdy przepis na burrito, mimo licznych cech wspólnych z innymi, rządzi się swoimi prawami. Dlatego też znajdziesz wiele zróżnicowanych podpowiedzi związanych z tym, czym rozbudować smak burrito. Wspominaliśmy już o oliwie, serze, sosach i dipach czy czarnuszce. To oczywiście nie wszystko. A gdyby tak dodać nieco soku z limonki? Curry, słodkiej i wędzonej papryki? Miodu lub pieprzu cayenne? Tak się składa, że burrito pozwala na mnóstwo eksperymentów w tej kwestii! Możesz postawić na harmonię, łagodność… albo pokazać w kuchni pazur i uczynić burrito naprawdę pikantnym daniem!
Jak składać burrito? Poznaj swoje opcje!
Pochylając się nad kwestią, jak się robi burrito, musimy wspomnieć o tym, jak się je składa. A zatem po przygotowaniu farszu musisz podgrzać placki (na dużej patelni, bez tłuszczu – uważaj, żeby ich nie przypalić!). Następnie, po zdjęciu z ognia i przełożeniu na talerz, posmaruj placek podgrzanym i doprawionym farszem. Teraz przyszła pora na złożenie burrito – czynność ta nie powinna sprawić Ci trudności. Boki placka załóż do środka i zwiń całość. Możesz też po prostu zwinąć ją w rulon. Jeszcze inna wskazówka w temacie, jak się robi burrito, to wrap. Aby w ten sposób przygotować meksykański (lub inspirowany Meksykiem specjał), umieść farsz w centralnej części placka. Dół tortilli zagnij do góry, przykrywając farsz. Teraz złóż boki, zaciśnij je i potrzymaj chwilę. Jeśli chcesz, gotowe burrito możesz dodatkowo podgrzać na patelni. I w tym przypadku apelujemy jednak o uwagę – przypalenia to ostatnie, na czym powinno Ci zależeć!
Po przetestowaniu naszych przepisów na burrito wypróbuj też inne polecane przez naszych ekspertów dania inspirowane niepodrabialną kuchnią meksykańską lub hiszpańską. O jakich potrawach myślimy? Oczywiście o tych, których nie byłoby bez tortilli! Spójrz chociażby na przepisy na Tortille Junajtedillo (w dwóch wariantach – z kurczakiem i guacamole), miseczki z tortilli w stylu meksykańskim (ze smakowitym mięsem w stylu meksykańskim oraz guacamole), naładowaną tortillę z cukinii (z cukinią, serem goudą, filetem z kurczaka, jogurtem greckim i jajkiem), tortillę de patatas z chorizo i papryką piquillo (tortilla ziemniaczana z papryką piquillo i kiełbasą chorizo), czy też tortillę z salami i serem – pomysł na lunchbox, a więc idealny wybór na smaczny i pożywny posiłek dla naszej pociechy!
A jeśli nie ograniczasz się do dań z udziałem tortilli, sprawdź też inne pomysły Kuchni Lidla na dania rodem z Meksyku, takie jak np. nachos zapiekane z mięsem i serem, empanadas z mielonym mięsem lub domowe nachosy wg Lacha.
Poznaj przygotowane przez Kuchnię Lidla przepisy na burrito i przekonaj się, dlaczego kuchnia inspirowana smakami Meksyku znajduje tylu entuzjastów na całym świecie! A później daj też szansę innym ciekawym przepisom na dania z tortillą w roli głównej.