 
                
                     
                
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- stolnicę
- wałek
- okrągłą foremkę do wycinania ciasta – ok. 7-9 cm
- ręcznik papierowy
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Do miski wsypujemy mąkę pszenną i dodajemy żółtka jajek, sól oraz kwaśną śmietanę 18%. Całość mieszamy. Posypujemy mąką stolnicę i ugniatamy dokładnie ciasto. Dodajemy kilka kropel octu spirytusowego. Ciasto wkładamy na 10-15 minut do lodówki.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Mielone mięso smażymy na rozgrzanym oleju, co jakiś czas mieszając, przez ok. 10-15 minut. Następnie do mięsa dodajemy sól i pieprz, posiekany czosnek i papryczkę chili, a także trochę marynowanych zielonych papryczek jalapeño oraz odsączoną czerwoną fasolę. Następnie dorzucamy do całości pomidory pelati i kukurydzę z puszki. Wszystko mieszamy i nadal podsmażamy. Kolendrę drobno siekamy. Całość doprawiamy kolendrą, sokiem z limonki i jej startą skórką. Mieszamy na patelni. Gotowy farsz studzimy.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY PIEROŻKI EMPANADAS
Wyjmujemy ciasto z lodówki. Stolnicę obsypujemy mąką i wałkujemy ciasto. Z posypanego mąką ciasta za pomocą formy wycinamy koła. Skrapiamy je odrobiną wody, a na ich środek wykładamy farsz. Formujemy pierożki. W garnku rozgrzewamy olej. Empanadas smażymy w głębokim oleju mniej więcej 1,5-2 minuty, aż ciasto się zarumieni. Gotowe wyjmujemy z garnka i kładziemy na ręcznik papierowy, by odsączyć je z oleju.
WSKAZÓWKA: temperatura oleju nie może być za wysoka, po wrzuceniu do garnka pierożki muszą zacząć się od razu smażyć.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY GUACAMOLE
Rozcinamy awokado na pół, usuwamy pestkę i wyjmujemy miąższ widelcem na talerz. Siekamy drobno czosnek i dodajemy do awokado. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dorzucamy drobno posiekaną marynowaną zieloną papryczkę jalapeño. Skrapiamy sokiem z limonki. Całość ugniatamy i mieszamy. Przekładamy do miseczki.
KROK 5: PODAJEMY DANIE
Pierożki podajemy jeszcze gorące z dodatkiem guacamole.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Śledzie po kaszubsku
- Klasyczna sałatka grecka
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Boczek pieczony
- Burek ze szpinakiem
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Śledź w oleju
- Piernik świąteczny
- Kutia
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pierniki
- Mini burgery
- Świąteczne pierniczki
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Sałatka gyros
- Zupa grzybowa z makaronem
- Uszka z grzybami
- Łazanki
                Przepisy według 
                składników
            
            
        Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania 
  
				
				 
				
				 
				
				 
				
				 
    
Komentarze (0)