zobacz film Empanadas z mielonym mięsem

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • stolnicę
  • wałek
  • okrągłą foremkę do wycinania ciasta – ok. 7-9 cm
  • ręcznik papierowy

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Do miski wsypujemy mąkę pszenną i dodajemy żółtka jajek, sól oraz kwaśną śmietanę 18%. Całość mieszamy. Posypujemy mąką stolnicę i ugniatamy dokładnie ciasto. Dodajemy kilka kropel octu spirytusowego. Ciasto wkładamy na 10-15 minut do lodówki.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ  

Mielone mięso smażymy na rozgrzanym oleju, co jakiś czas mieszając, przez ok. 10-15 minut. Następnie do mięsa dodajemy sól i pieprz, posiekany czosnek i papryczkę chili, a także trochę marynowanych zielonych papryczek jalapeño oraz odsączoną czerwoną fasolę. Następnie dorzucamy do całości pomidory pelati i kukurydzę z puszki. Wszystko mieszamy i nadal podsmażamy. Kolendrę drobno siekamy. Całość doprawiamy kolendrą, sokiem z limonki i jej startą skórką. Mieszamy na patelni. Gotowy farsz studzimy.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY PIEROŻKI EMPANADAS

Wyjmujemy ciasto z lodówki. Stolnicę obsypujemy mąką i wałkujemy ciasto. Z posypanego mąką ciasta za pomocą formy wycinamy koła. Skrapiamy je odrobiną wody, a na ich środek wykładamy farsz. Formujemy pierożki. W garnku rozgrzewamy olej. Empanadas smażymy w głębokim oleju mniej więcej 1,5-2 minuty, aż ciasto się zarumieni. Gotowe wyjmujemy z garnka i kładziemy na ręcznik papierowy, by odsączyć je z oleju.

WSKAZÓWKA: temperatura oleju nie może być za wysoka, po wrzuceniu do garnka pierożki muszą zacząć się od razu smażyć.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY GUACAMOLE

Rozcinamy awokado na pół, usuwamy pestkę i wyjmujemy miąższ widelcem na talerz. Siekamy drobno czosnek i dodajemy do awokado. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dorzucamy drobno posiekaną marynowaną zieloną papryczkę jalapeño. Skrapiamy sokiem z limonki. Całość ugniatamy i mieszamy. Przekładamy do miseczki.

KROK 5: PODAJEMY DANIE

Pierożki podajemy jeszcze gorące z dodatkiem guacamole.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!