
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- malakser
- robot kuchenny
KROK 1: Przygotowujemy ciasto
Do miski przesiewamy mąkę ryżową i zalewamy ją wrzątkiem. Odstawiamy na pół godziny.
Do misy robota kuchennego przesiewamy mąkę pszenną z solą i łączymy z masą z mąki ryżowej. Ciasto wyrabiamy za pomocą końcówki z hakiem, aż będzie jednolite. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 20 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko i wykrawamy kwadraty wielkości 10 x 10 cm.
KROK 2: Przygotowujemy aromatyzowany olej
Olej zagotowujemy w rondelku. Do słoika wkładamy wszystkie pozostałe składniki i zalewamy gorącym olejem. Studzimy.
KROK 3: Robimy farsz
Pierś kurczaka rozdrabniamy w malakserze.
W misce łączymy wszystkie składniki marynaty (poza dymką). Marynatę wlewamy do kurczaka i całość miksujemy na pastę. Przekładamy do miski, dodajemy drobno posiekaną dymkę i mieszamy. Odstawiamy na 20 minut.
KROK 4: Lepimy wontony
Na środek każdego kwadratu z ciasta nakładamy przygotowany farsz. Ciasto składamy po przekątnej, tworząc trójkąt. Trójkąt układamy tak, by jego szpic znajdował się na dole – delikatnie zaginamy róg ku górze (tak, by szpic stykał się z podstawą trójkąta). Następnie sklejamy ze sobą dwa przeciwległe rogi trójkąta, by powstał tzw. kapelusz.
KROK 5: Gotujemy i podajemy
Wontony gotujemy w osolonej wodzie przez 2 minuty. Podajemy je z aromatyzowanym olejem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Nuggetsy z kurczaka
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Ryba z piekarnika
- Boczek pieczony
- Uszka z grzybami
- Zupa grzybowa z makaronem
- Piernik świąteczny
- Klasyczna sałatka grecka
- Krokiety z mięsem
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pieczona ryba po grecku
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto marchewkowe
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Śledzie po kaszubsku
- Jajka na miękko
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto na pierogi
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)