Wontony z kurczakiem i pikantnym aromatyzowanym olejem

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • malakser
  • robot kuchenny

KROK 1: Przygotowujemy ciasto

Do miski przesiewamy mąkę ryżową i zalewamy ją wrzątkiem. Odstawiamy na pół godziny.

Do misy robota kuchennego przesiewamy mąkę pszenną z solą i łączymy z masą z mąki ryżowej. Ciasto wyrabiamy za pomocą końcówki z hakiem, aż będzie jednolite. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 20 minut.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko i wykrawamy kwadraty wielkości 10 x 10 cm.

KROK 2: Przygotowujemy aromatyzowany olej

Olej zagotowujemy w rondelku. Do słoika wkładamy wszystkie pozostałe składniki i zalewamy gorącym olejem. Studzimy.

KROK 3: Robimy farsz

Pierś kurczaka rozdrabniamy w malakserze.

W misce łączymy wszystkie składniki marynaty (poza dymką). Marynatę wlewamy do kurczaka i całość miksujemy na pastę. Przekładamy do miski, dodajemy drobno posiekaną dymkę i mieszamy. Odstawiamy na 20 minut.

KROK 4: Lepimy wontony

Na środek każdego kwadratu z ciasta nakładamy przygotowany farsz. Ciasto składamy po przekątnej, tworząc trójkąt. Trójkąt układamy tak, by jego szpic znajdował się na dole – delikatnie zaginamy róg ku górze (tak, by szpic stykał się z podstawą trójkąta). Następnie sklejamy ze sobą dwa przeciwległe rogi trójkąta, by powstał tzw. kapelusz.

KROK 5: Gotujemy i podajemy

Wontony gotujemy w osolonej wodzie przez 2 minuty. Podajemy je z aromatyzowanym olejem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!