Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- malakser
- robot kuchenny
KROK 1: Przygotowujemy ciasto
Do miski przesiewamy mąkę ryżową i zalewamy ją wrzątkiem. Odstawiamy na pół godziny.
Do misy robota kuchennego przesiewamy mąkę pszenną z solą i łączymy z masą z mąki ryżowej. Ciasto wyrabiamy za pomocą końcówki z hakiem, aż będzie jednolite. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 20 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko i wykrawamy kwadraty wielkości 10 x 10 cm.
KROK 2: Przygotowujemy aromatyzowany olej
Olej zagotowujemy w rondelku. Do słoika wkładamy wszystkie pozostałe składniki i zalewamy gorącym olejem. Studzimy.
KROK 3: Robimy farsz
Pierś kurczaka rozdrabniamy w malakserze.
W misce łączymy wszystkie składniki marynaty (poza dymką). Marynatę wlewamy do kurczaka i całość miksujemy na pastę. Przekładamy do miski, dodajemy drobno posiekaną dymkę i mieszamy. Odstawiamy na 20 minut.
KROK 4: Lepimy wontony
Na środek każdego kwadratu z ciasta nakładamy przygotowany farsz. Ciasto składamy po przekątnej, tworząc trójkąt. Trójkąt układamy tak, by jego szpic znajdował się na dole – delikatnie zaginamy róg ku górze (tak, by szpic stykał się z podstawą trójkąta). Następnie sklejamy ze sobą dwa przeciwległe rogi trójkąta, by powstał tzw. kapelusz.
KROK 5: Gotujemy i podajemy
Wontony gotujemy w osolonej wodzie przez 2 minuty. Podajemy je z aromatyzowanym olejem.
Zobacz podobne
przepisy
Pierogi z karpiem i sosem korzenno-pomarańczowym
Niech na Twoim wigilijnym stole zagoszczą pierogi z karpiem i aromatycznym sosem z pomarańczy!
Pierogi z kapustą i grzybami
Doskonały przepis na jedno z naszych narodowych dań – domowe pierogi z pysznym, pachnącym grzybami farszem. Musisz się nauczyć je robić!
Pierożki z łososiem polane bazyliowym masłem
Małe pierożki wypełnione aż po brzegi delikatnym farszem z łososia, podane z aromatycznym sosem na bazie bazylii.
Pierogi z jagodami – przepis
Kwintesencja smaku późnego lata. Jagody otulone delikatnym ciastem, czyli czas na pierogi!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Masło żurawinowo-marcepanowe
- Sycylijska pizza sfincione
- Karp pieczony w cebuli
- Jagnięcina w marynacie musztardowej
- Makaroniki nadziewane czekoladą
- Pączki
- Banoffee w słoiku
- Wegańskie gofry kukurydziane z serkiem z nerkowców
- Pieczona dorada z salsą pomidorową i młodą kapustą
- Ciasto marchewkowo-ananasowe
- Pasztet z jelenia i mus jabłkowo-chrzanowy
- Pierożki z marcepanem, śliwkami i morelami
- Śląskie pieczonki z kociołka
- Faworki z karpia
- Kompot z rabarbaru na dwa sposoby
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)