Wontony z kurczakiem i pikantnym aromatyzowanym olejem

Kinga Paruzel


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • malakser
  • robot kuchenny

KROK 1: Przygotowujemy ciasto

Do miski przesiewamy mąkę ryżową i zalewamy ją wrzątkiem. Odstawiamy na pół godziny.

Do misy robota kuchennego przesiewamy mąkę pszenną z solą i łączymy z masą z mąki ryżowej. Ciasto wyrabiamy za pomocą końcówki z hakiem, aż będzie jednolite. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 20 minut.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko i wykrawamy kwadraty wielkości 10 x 10 cm.

KROK 2: Przygotowujemy aromatyzowany olej

Olej zagotowujemy w rondelku. Do słoika wkładamy wszystkie pozostałe składniki i zalewamy gorącym olejem. Studzimy.

KROK 3: Robimy farsz

Pierś kurczaka rozdrabniamy w malakserze.

W misce łączymy wszystkie składniki marynaty (poza dymką). Marynatę wlewamy do kurczaka i całość miksujemy na pastę. Przekładamy do miski, dodajemy drobno posiekaną dymkę i mieszamy. Odstawiamy na 20 minut.

KROK 4: Lepimy wontony

Na środek każdego kwadratu z ciasta nakładamy przygotowany farsz. Ciasto składamy po przekątnej, tworząc trójkąt. Trójkąt układamy tak, by jego szpic znajdował się na dole – delikatnie zaginamy róg ku górze (tak, by szpic stykał się z podstawą trójkąta). Następnie sklejamy ze sobą dwa przeciwległe rogi trójkąta, by powstał tzw. kapelusz.

KROK 5: Gotujemy i podajemy

Wontony gotujemy w osolonej wodzie przez 2 minuty. Podajemy je z aromatyzowanym olejem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Pierogi z kapustą i grzybami

Doskonały przepis na jedno z naszych narodowych dań – domowe pierogi z pysznym, pachnącym grzybami farszem. Musisz się nauczyć je robić!

Pierogi z kapustą i grzybami

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:30 liczba porcji: 6 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Pierożki z łososiem polane bazyliowym masłem

Małe pierożki wypełnione aż po brzegi delikatnym farszem z łososia, podane z aromatycznym sosem na bazie bazylii.

Pierożki z łososiem polane bazyliowym masłem sticker MSC

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:25 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Pierogi z jagodami – przepis

Kwintesencja smaku późnego lata. Jagody otulone delikatnym ciastem, czyli czas na pierogi!

Pierogi z jagodami – przepis

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!