Marchewka • Przepisy/Porady • strona 33Uwielbiasz marchewkę? ☆ Poznaj przepisy i porady ☆ Sprawdź najważniejsze informacje i przeczytaj dodatkowe artykuły ☆ Ile kalorii ma marchewka? ☆ Jakie witaminy ma marchewka? ☆ Co zrobić z marchewki? ☆ Dowiedz się więcej i zaskocz swoich bliskich dzięki Kuchni Lidla!<h2>Warzywo korzeniowe</h2>
<p>Kto by pomyślał, że istnieje blisko 100 odmian tego jakże lubianego warzywa. Gatunki różnią się nie tylko kolorem, ale i kształtem oraz wielkością. Na przykład marchew paryska ma kształt kuli, przez co wygląda jak pomarańczowa rzodkiewka. Natomiast odmiana purple haze ma kolor intensywniejszy od buraka. Marchewka jest niezwykle popularnym w naszej kuchni warzywem korzeniowym. Pogryzamy ją na surowo, gotujemy <a href="https://kuchnialidla.pl/roladki-z-indyka-z-warzywami-i-ryzem">z groszkiem</a>, dodajemy do surówek czy zup. Dużą popularnością w ostatnich latach cieszy się <a href="https://kuchnialidla.pl/przepisy?q=ciasto%20marchewkowe">ciasto marchewkowe</a>. Sok marchewkowy ma wiele witamin i poprawia kolor skóry. Jest on bowiem wytwarzany z najbardziej nam znanej – pomarańczowej odmiany. Marchewka jednak może być także biała, żółta, czerwona czy nawet purpurowa!</p>
https://kuchnialidla.pl/przepisy/marchew/33