Smażone ziemniaki z warzywami z sosem balsamico

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Przygotowujemy warzywa

Ziemniaki myjemy i gotujemy przez 10 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą, chwilę studzimy i obieramy ze skórki. Dynię i marchew obieramy, z dyni usuwamy pestki. Cukinię oczyszczamy.

Krok 2: Warzywa ścieramy

Warzywa ścieramy na tarce. Dymkę oczyszczamy i kroimy w cienkie krążki. Odkładamy 2 łyżki krążków, resztę mieszamy ze startymi warzywami, doprawiamy solą, pieprzem i skórką otartą ze sparzonej cytryny.

Krok 3: Smażymy

Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju słonecznikowego. Na patelnię wykładamy połowę masy warzywnej, lekko przyciskamy i smażymy na średnim ogniu przez ok. 15 minut. W międzyczasie roztapiamy masło i po ok. 10 minutach skrapiamy połową roztopionego masła warzywa.

Krok 4: Podajemy

Smażone warzywa przekładamy na talerz, ostrożnie obracamy za pomocą drugiego talerza lub dużej pokrywki. Pozostały olej rozgrzewamy na patelni i smażymy pozostałą część warzyw w taki sam sposób. W międzyczasie śmietanę crème fraîche doprawiamy solą, pieprzem i kremem balsamico.

Usmażony placek posypujemy krążkami cebuli dymki i tak udekorowane podajemy pokrojone na kawałki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Faszerowane ziemniaki z pikantną, grillowaną karkówką

Grillowane danie z wieprzowiną w roli głównej i faszerowanymi ziemniakami jako mistrzami drugiego planu!

Faszerowane ziemniaki z pikantną, grillowaną karkówką

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:45 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Smażone ziemniaki ze szpinakiem i fetą

Jak odmienić tradycyjne ziemniaki? Przygotowując je po grecku! Ze szpinakiem i serem feta smakują fenomenalnie.

Smażone ziemniaki ze szpinakiem i fetą

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:50 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Młode ziemniaki z grilla w boczku

Ziemniaki z rusztu to smakowity dodatek, który przygotujesz w kilka chwil. Owiń warzywa boczkiem, ugrilluj i… gotowe!

Młode ziemniaki z grilla w boczku

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:25 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Ziemniaki z grilla

Zwykły ziemniak zmieniony w gwiazdę grilla, ozdobę stołu i smakowite danie główne dla wegetarian.

Ziemniaki z grilla

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:35 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    2865 dni temu
    Ciekawy przepis :) Zdrowie na talerzu, dużo warzyw i wyrazisty smak - to co lubię! Ziemniaki są dla mnie obowiązkowe do tego typu dań.

    odpowiedz

  • Małgorzata Dziurska Francuz Małgorzata Dziurska Francuz
    3147 dni temu
    Muszę przyznać, że bardzo nie jelasno napisany jest sposób wykonania. Czasami mam wrażenie za masa warzywna i ziemniaki to coś osobnego a czasami że to jednak to samo. Czy ziemniaki mam też zetrzeć na tarce? Skropić masłem ziemniaki czyli już nie warzywa? Bo ja myślałam że to mam wymieszać razem ale tu chyba wydaje mi się, że ziemniaki jednak są osobno. Kurcza nic nie rozumiem.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3356 dni temu
    O, zdjęcie już zmienione, dziekujemy.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3356 dni temu
    Mała pomyłka :)
  • Gość Gość
    3356 dni temu
    To chyba zdjęcie do innego przepisu - nie ma dyni, cukinii ani marchewki, zgadzają się tylko ziemniaki:)

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!