Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Przygotowujemy warzywa
Ziemniaki myjemy i gotujemy przez 10 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą, chwilę studzimy i obieramy ze skórki. Dynię i marchew obieramy, z dyni usuwamy pestki. Cukinię oczyszczamy.
Krok 2: Warzywa ścieramy
Warzywa ścieramy na tarce. Dymkę oczyszczamy i kroimy w cienkie krążki. Odkładamy 2 łyżki krążków, resztę mieszamy ze startymi warzywami, doprawiamy solą, pieprzem i skórką otartą ze sparzonej cytryny.
Krok 3: Smażymy
Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju słonecznikowego. Na patelnię wykładamy połowę masy warzywnej, lekko przyciskamy i smażymy na średnim ogniu przez ok. 15 minut. W międzyczasie roztapiamy masło i po ok. 10 minutach skrapiamy połową roztopionego masła warzywa.
Krok 4: Podajemy
Smażone warzywa przekładamy na talerz, ostrożnie obracamy za pomocą drugiego talerza lub dużej pokrywki. Pozostały olej rozgrzewamy na patelni i smażymy pozostałą część warzyw w taki sam sposób. W międzyczasie śmietanę crème fraîche doprawiamy solą, pieprzem i kremem balsamico.
Usmażony placek posypujemy krążkami cebuli dymki i tak udekorowane podajemy pokrojone na kawałki.
Zobacz podobne
przepisy
Faszerowane ziemniaki z pikantną, grillowaną karkówką
Grillowane danie z wieprzowiną w roli głównej i faszerowanymi ziemniakami jako mistrzami drugiego planu!
Smażone ziemniaki ze szpinakiem i fetą
Jak odmienić tradycyjne ziemniaki? Przygotowując je po grecku! Ze szpinakiem i serem feta smakują fenomenalnie.
Młode ziemniaki z grilla w boczku
Ziemniaki z rusztu to smakowity dodatek, który przygotujesz w kilka chwil. Owiń warzywa boczkiem, ugrilluj i… gotowe!
Ziemniaki z grilla
Zwykły ziemniak zmieniony w gwiazdę grilla, ozdobę stołu i smakowite danie główne dla wegetarian.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto na pierogi
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Golonka pieczona po bawarsku
- Śledzie po kaszubsku
- Piernik staropolski
- Sałatka gyros
- Kutia
- Sernik krakowski
- Ciasto marchewkowe
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
2659 dni temu
Ciekawy przepis :) Zdrowie na talerzu, dużo warzyw i wyrazisty smak - to co lubię! Ziemniaki są dla mnie obowiązkowe do tego typu dań.
odpowiedz
2941 dni temu
Muszę przyznać, że bardzo nie jelasno napisany jest sposób wykonania. Czasami mam wrażenie za masa warzywna i ziemniaki to coś osobnego a czasami że to jednak to samo. Czy ziemniaki mam też zetrzeć na tarce? Skropić masłem ziemniaki czyli już nie warzywa? Bo ja myślałam że to mam wymieszać razem ale tu chyba wydaje mi się, że ziemniaki jednak są osobno. Kurcza nic nie rozumiem.
odpowiedz
3150 dni temu
O, zdjęcie już zmienione, dziekujemy.
odpowiedz
3150 dni temu
Mała pomyłka :)
3150 dni temu
To chyba zdjęcie do innego przepisu - nie ma dyni, cukinii ani marchewki, zgadzają się tylko ziemniaki:)
odpowiedz