Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- ręcznik papierowy
SOS SŁODKO-KWAŚNY
Cukier wsypujemy na patelnię i karmelizujemy (podgrzewamy, czekamy, aż się rozpuści), uważamy, żeby się nie przypalił, nie mieszamy. Z papryki wycinamy gniazdo nasienne i kroimy ją w kostkę. Marchew obieramy i kroimy w paski, cebulę kroimy w piórka. Papryczkę chilli kroimy na mniejsze kawałki, a czosnek w plasterki. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy ¾ szklanki soku z ananasa, mieszamy, następnie dajemy przecier pomidorowy, sok z cytryny i pokrojone warzywa: paprykę, marchew, cebulę, papryczkę chili, czosnek. Smażymy na dość dużym ogniu około 3 minut, a następnie dodajemy pokrojone, małe kawałki ananasa. Doprawiamy do smaku solą. Pozostałą ilość soku z ananasa mieszamy z mąką ziemniaczaną, dodajemy do sosu na patelni, mieszamy, aż zgęstnieje.
HALIBUTOWE KĄSKI
Filety z halibuta myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Żółtka oddzielamy od białek, białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z piwem, mąką i solą, aż powstanie gładkie i gęste ciasto. Do całości dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Do ciasta dodajemy posiekaną natkę pietruszki i posiekany koperek, mieszamy. Filety panierujemy w mące, maczamy w cieście, a następnie smażymy na głębokim oleju na złoty kolor. Po usmażeniu wykładamy na chwilę na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Halibutowe kąski podajemy z sosem słodko-kwaśnym.
PROPOZYCJA PODANIA
Danie świetnie smakuje z ryżem jaśminowym.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Amur – przepis na pikantne frytki rybne
Ciekawa wariacja na temat znanej na całym świecie przekąski… Tym razem nie ziemniaczanej, a rybnej. Czas na frytki!
Kanapeczki z pastą z pieczonej flądry, suszonych pomidorów i papryki
Pyszna przekąska w postaci małych kanapeczek z pastą o włoskim charakterze.
Krewetki tygrysie w maślanym sosie z botwinki i czosnku
Krewetki w połączeniu z groszkiem cukrowym i sosem z botwinką smakują wyśmienicie – wypróbuj!
Tortilla z krewetkami
Smaczny i łatwy w wykonaniu pomysł na obiad – tortilla z krewetkami i różowym sosem majonezowym.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Świąteczne pierniczki
- Domek z piernika
- Śledzie po kaszubsku
- Sałatka gyros
- Kompot z suszu z cytryną
- Ciasto na pierogi
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kutia
- Pieczona ryba po grecku
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Sernik krakowski
- Pierniki
- Pistacjowy sernik baskijski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
2902 dni temu
Świetny przepis, robiłam już go wiele razy. Świetnie smakuje także z kawałkami kurczaka, a nawet sam
odpowiedz
3188 dni temu
piwo również przypadnie do gustu najmłodszym :)
odpowiedz
2902 dni temu
czepialski :) Jakby wszystko musiało być dostosowane dla dzieci... bez przesady Trochę można samemu pomyśleć i dostosować sobie przepis, jak komuś jakiś składnik nie odpowiada...