Halibutowe kąski w ziołowym cieście

Dorota Wellman

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • ręcznik papierowy

SOS SŁODKO-KWAŚNY

Cukier wsypujemy na patelnię i karmelizujemy (podgrzewamy, czekamy, aż się rozpuści), uważamy, żeby się nie przypalił, nie mieszamy. Z papryki wycinamy gniazdo nasienne i kroimy ją w kostkę. Marchew obieramy i kroimy w paski, cebulę kroimy w piórka. Papryczkę chilli kroimy na mniejsze kawałki, a czosnek w plasterki. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy ¾ szklanki soku z ananasa, mieszamy, następnie dajemy przecier pomidorowy, sok z cytryny i pokrojone warzywa: paprykę, marchew, cebulę, papryczkę chili, czosnek. Smażymy na dość dużym ogniu około 3 minut, a następnie dodajemy pokrojone, małe kawałki ananasa. Doprawiamy do smaku solą. Pozostałą ilość soku z ananasa mieszamy z mąką ziemniaczaną, dodajemy do sosu na patelni, mieszamy, aż zgęstnieje.

HALIBUTOWE KĄSKI

Filety z halibuta myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Żółtka oddzielamy od białek, białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z piwem, mąką i solą, aż powstanie gładkie i gęste ciasto. Do całości dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Do ciasta dodajemy posiekaną natkę pietruszki i posiekany koperek, mieszamy. Filety panierujemy w mące, maczamy w cieście, a następnie smażymy na głębokim oleju na złoty kolor. Po usmażeniu wykładamy na chwilę na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Halibutowe kąski podajemy z sosem słodko-kwaśnym.

PROPOZYCJA PODANIA

Danie świetnie smakuje z ryżem jaśminowym.

 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    2904 dni temu
    Świetny przepis, robiłam już go wiele razy. Świetnie smakuje także z kawałkami kurczaka, a nawet sam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3191 dni temu
    piwo również przypadnie do gustu najmłodszym :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2904 dni temu
    czepialski :) Jakby wszystko musiało być dostosowane dla dzieci... bez przesady Trochę można samemu pomyśleć i dostosować sobie przepis, jak komuś jakiś składnik nie odpowiada...

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!