Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- ręcznik papierowy
- naczynie żaroodporne
- folię aluminiową
- blender
- rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg)
PASTA
Filet z flądry myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, doprawiamy solą i pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg). Wyjmujemy z piekarnika, studzimy, następnie chłodzimy w lodówce. Paprykę pozbawioną gniazd nasiennych pieczemy razem z czosnkiem w piekarniku nagrzanym do 220°C (termoobieg) przez około 30 minut. Jeszcze gorącą paprykę zawijamy w folię aluminiową, po kilkunastu minutach odwijamy i ściągamy z niej skórkę. Za pomocą blendera miksujemy upieczoną paprykę, suszone pomidory, upieczony czosnek (wcześniej pozbawiony łupinek), kilka listków bazylii i oliwę. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Schłodzoną flądrę rozdrabniamy delikatnie widelcem (kawałki flądry muszą być wyczuwalne w paście!) i delikatnie mieszamy z paprykowo-pomidorową pastą oraz pozostałymi listkami bazylii pokrojonymi w paseczki. Pastę schładzamy w lodówce.
KANAPECZKI
Kromki pieczywa tostujemy na suchej patelni, następnie smarujemy pastą. Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki oliwki i listki zielonej natki pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Kanapka szybka rybka
Ekspresowy pomysł na przepyszne kanapki: wystarczy świeże pieczywo, filet z matiasa, jajko, cebula i trochę koperku!
Peklowany łosoś skandynawski – gravlax
Zdrowa przekąska w skandynawskim stylu: peklowany łosoś, który stanowi idealny dodatek do kanapek z kremowym twarożkiem.
Grzanki z tapenadą - pastą z oliwek
Złociste i chrupiące kawałki bagietki z aromatyczną pastą z oliwek, czosnku, kaparów i pietruszki. Idealne na przekąskę!
Halibutowe kąski w ziołowym cieście
Kawałki halibuta podane z domowym sosem słodko-kwaśnym świetnie sprawdzą się podczas spotkania z przyjaciółmi!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sylwestrowa przekąska z pastą jajeczną
- Smażone kuleczki z cukinii
- Cebulowe ciasto francuskie
- Ruloniki z truflową sałatką jajeczną
- Jajka faszerowane pastą z kawioru
- Pożywne szkolne bułeczki z szynką
- Tajska zupa z pomidorami i pieczonym łososiem
- Delikatny włoski sernik z ricottą i malinami
- Zupa jarzynowa z pastą ziołową
- Muffiny jabłkowe z karmelem
- Krewetki w tempurze
- Szynka drobiowa z szynkowaru
- Sos do pizzy
- Nugat z migdałami i pistacjami torrone
- Warkocz z ciasta francuskiego z szynką
- Kawa z imbirem
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Zapiekanki w stylu włoskim
- Panini z grillowanymi warzywami
- Okoń morski w sosie cytrusowym
- Królik w prawdziwkach z majerankiem i pieczonym topinamburem
- Klopsiki zapiekane z serem provolone
- Pieczony łosoś z komosą ryżową i świeżymi warzywami
- Tiramisu ze śliwkami
- Humus z tahiną i płatkami chili
- Babka marmurkowa
- Pasztet z karpia z suszonymi owocami
- Stromboli z salami, pieczarkami i serem
- Dutch baby z gruszkami i śliwkami
- Dorsz z kuskusem brokułowo-kalafiorowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
2940 dni temu
smaczne ale troche jak dobre rybki z puszki w sosie pomidorowym, nastepnym razem dam wiecej papryki i bazylii, a mniej pomidorów, zrobiłam z upieczonym w całości i obranym pstragiem
odpowiedz