Kanapeczki z pastą z pieczonej flądry, suszonych pomidorów i papryki

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • ręcznik papierowy
  • naczynie żaroodporne
  • folię aluminiową
  • blender
  • rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg)

PASTA

Filet z flądry myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, doprawiamy solą i pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg). Wyjmujemy z piekarnika, studzimy, następnie chłodzimy w lodówce. Paprykę pozbawioną gniazd nasiennych pieczemy razem z czosnkiem w piekarniku nagrzanym do 220°C (termoobieg) przez około 30 minut. Jeszcze gorącą paprykę zawijamy w folię aluminiową, po kilkunastu minutach odwijamy i ściągamy z niej skórkę. Za pomocą blendera miksujemy upieczoną paprykę, suszone pomidory, upieczony czosnek (wcześniej pozbawiony łupinek), kilka listków bazylii i oliwę. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Schłodzoną flądrę rozdrabniamy delikatnie widelcem (kawałki flądry muszą być wyczuwalne w paście!) i delikatnie mieszamy z paprykowo-pomidorową pastą oraz pozostałymi listkami bazylii pokrojonymi w paseczki. Pastę schładzamy w lodówce.

KANAPECZKI

Kromki pieczywa tostujemy na suchej patelni, następnie smarujemy pastą. Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki oliwki i listki zielonej natki pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Kanapka szybka rybka

Ekspresowy pomysł na przepyszne kanapki: wystarczy świeże pieczywo, filet z matiasa, jajko, cebula i trochę koperku!

Kanapka szybka rybka sticker MSC

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:10 liczba porcji: 2 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Peklowany łosoś skandynawski – gravlax

Zdrowa przekąska w skandynawskim stylu: peklowany łosoś, który stanowi idealny dodatek do kanapek z kremowym twarożkiem.

Peklowany łosoś skandynawski – gravlax sticker MSC

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:15 liczba porcji: 5 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Grzanki z tapenadą - pastą z oliwek

Złociste i chrupiące kawałki bagietki z aromatyczną pastą z oliwek, czosnku, kaparów i pietruszki. Idealne na przekąskę!

Grzanki z tapenadą - pastą z oliwek

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:15 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Halibutowe kąski w ziołowym cieście

Kawałki halibuta podane z domowym sosem słodko-kwaśnym świetnie sprawdzą się podczas spotkania z przyjaciółmi!

Halibutowe kąski w ziołowym cieście sticker MSC

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:40 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (1)

Avatar
  • f-cia f-cia
    3162 dni temu
    smaczne ale troche jak dobre rybki z puszki w sosie pomidorowym, nastepnym razem dam wiecej papryki i bazylii, a mniej pomidorów, zrobiłam z upieczonym w całości i obranym pstragiem

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!