Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- ręcznik papierowy
- naczynie żaroodporne
- folię aluminiową
- blender
- rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg)
PASTA
Filet z flądry myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, doprawiamy solą i pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg). Wyjmujemy z piekarnika, studzimy, następnie chłodzimy w lodówce. Paprykę pozbawioną gniazd nasiennych pieczemy razem z czosnkiem w piekarniku nagrzanym do 220°C (termoobieg) przez około 30 minut. Jeszcze gorącą paprykę zawijamy w folię aluminiową, po kilkunastu minutach odwijamy i ściągamy z niej skórkę. Za pomocą blendera miksujemy upieczoną paprykę, suszone pomidory, upieczony czosnek (wcześniej pozbawiony łupinek), kilka listków bazylii i oliwę. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Schłodzoną flądrę rozdrabniamy delikatnie widelcem (kawałki flądry muszą być wyczuwalne w paście!) i delikatnie mieszamy z paprykowo-pomidorową pastą oraz pozostałymi listkami bazylii pokrojonymi w paseczki. Pastę schładzamy w lodówce.
KANAPECZKI
Kromki pieczywa tostujemy na suchej patelni, następnie smarujemy pastą. Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki oliwki i listki zielonej natki pietruszki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Domek z piernika
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Przekąski sylwestrowe
- Pierniki
- Klasyczna sałatka grecka
- Mini burgery
- Krokiety z mięsem
- Makówki śląskie
- Kutia
- Guacamole
- Pieczona ryba po grecku
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Śledź w oleju
- Zupa grzybowa z makaronem
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Golonka pieczona po bawarsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (1)
3285 dni temu
smaczne ale troche jak dobre rybki z puszki w sosie pomidorowym, nastepnym razem dam wiecej papryki i bazylii, a mniej pomidorów, zrobiłam z upieczonym w całości i obranym pstragiem
Odpowiedz