Na imprezę - Szarlotki - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Szarlotka z bezą
Masz ochotę na aromatyczną szarlotkę z delikatną, chrupiącą bezą na wierzchu? Nasz przepis z pewnością Ci się spodoba! Połączenie słodkich jabłek, kruchego ciasta i puszystej bezy, które razem tworzą prawdziwą ucztę dla podniebienia. Zrób to pyszne ciasto wraz z nami!
Szarlotka królewska
Szarlotka królewska to wyjątkowy deser, który łączy w sobie tradycję z nutą elegancji. Lekkie ciasto, soczyste jabłka i delikatna warstwa kremu śmietankowego sprawiają, że to ciasto zachwyca oczy i podniebienie. Idealna na specjalne okazje, a także jako domowy przysmak. Poznaj nasz sposób na szarlotkę po królewsku!
Owocowy Pie
Słodki placek z jabłkami, brzoskwiniami i pomarańczami – przebój kuchni amerykańskiej w lekko odmienionym wydaniu.
Ciasto cynamonowe z jabłkami
Banalnie prosty sposób na ciasto o niebanalnym smaku oraz wyjątkowym zapachu cynamonu, jabłek i prażonych orzechów.
Szarlotka – prosty przepis dla każdego
Wydawać by się mogło, że nieodłącznym składnikiem szarlotek powinny być jabłka, tymczasem spotkacie się z niejednym przepisem, w którym są dodatkowe lub całkiem inne owoce. Zamiast więc szarlotki z jabłkami możecie upiec takie ciasto jak:
Zacznijmy jednak od początku, czyli od ciasta. Szarlotkę, jak przystało na przysmak wywodzący się z Francji, przyrządza się zazwyczaj na kruchym cieście. Wyjątkiem jest tutaj szarlotka królewska, składająca się z biszkoptu, musu jabłkowego oraz wierzchniej warstwy w postaci bitej śmietany, którą czasami zastępuje się kremem budyniowym. Taka szarlotka z budyniem czy śmietaną odbiega już nieco od tradycyjnego przepisu, choć oczywiście jest tak samo smaczna. Zabieganym lub nieposiadającym piekarnika warto polecić szybszą i łatwiejszą wersję szarlotki królewskiej, którą można przygotować bez pieczenia – na bazie herbatników lub biszkoptów. Szczegóły w Kuchni Lidla.
Szarlotka – przepisy Kuchni Lidla:
Bez względu na wasz ostateczny wybór rodzaju szarlotki pamiętajcie, że dobrze jest ją podać z bezą albo z kruszonką na wierzchu, a w upalne dni szarlotkę serwujcie koniecznie z lodami!
Szarlotka wegańska albo bezglutenowa?
Szarlotkę można również przyrządzić w nietypowy sposób, np. z kaszy jaglanej. Taka szarlotka jaglana pojawia się najczęściej w przepisach na ciasto bezglutenowe. Jeśli w dodatku upieczecie szarlotkę bez jajek, to stanie się ona idealną propozycją deseru dla wegan. A gdy nie zależy wam ani na szarlotce wegańskiej, ani na bezglutenowej, ale trochę innej, to upieczcie szarlotkę z kaszą manną.
Przepis na dietetyczną szarlotkę
Jeśli jesteście na diecie, to koniecznie spróbujcie szarlotki w wersji fit, czyli takiej bez cukru i bez mąki. Te najbardziej kaloryczne składniki wystarczy zastąpić ich zamiennikami, np. ksylitolem oraz mąką owsianą i szarlotka dietetyczna gotowa!
Jak zrobić szarlotkę? Z naszymi poradami to bajecznie proste!
Wszystkim, którzy nadal zastanawiają się, jak zrobić pyszną szarlotkę, polecamy udać się do Kuchni Lidla. W niej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam, krok po kroku, przygotować odpowiednie ciasto, a więc zdecydować, jakiej mąki i śmietany, a następnie jakich jabłek najlepiej użyć do szarlotki. Z takimi poradami pieczenie szarlotki to bajka! Przekonajcie się sami i odwiedźcie Kuchnię Lidla.