Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- papier do pieczenia
- suszoną fasolę lub groch
- tortownicę o średnicy 26 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Jabłka kroimy w kostkę
Masło kroimy w kostkę i szybko zagniatamy z mąką, 90 g cukru pudru, cukrem waniliowym, solą, żółtkiem i 2–3 łyżkami zimnej wody na kruche ciasto. Wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, krawędź smarujemy tłuszczem.
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Zagotowujemy z cukrem i sokiem jabłkowym. Gotujemy przez 10–15 minut, aż płyn odparuje, a jabłka się rozpadną. Dodajemy skórkę otartą z wyparzonej cytryny i rodzynki sułtanki.
Krok 2: Pieczemy spód
W międzyczasie 2/3 ciasta rozwałkowujemy na odrobinie mąki, nadając mu kształt koła o średnicy ok. 30 cm, i wykładamy nim tortownicę, formując przy tym krawędź o wysokości 4–5 cm. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy ziarnami suszonej fasoli/grochu. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 10 minut. Papier do pieczenia i ziarna suszonej fasoli/grochu usuwamy, spód pieczemy dalej przez kolejne 3 minuty.
Krok 3: Wykładamy mus jabłkowy
Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, nadając mu kształt koła o średnicy 26 cm. Gorący mus jabłkowy równomiernie rozkładamy na wcześniej upieczonym spodzie. Przykrywamy ciastem, krawędzie dobrze dociskamy. Pieczemy w tej samej temperaturze przez kolejne 20–25 minut na żółtozłoty kolor.
Sok z cytryny mieszamy z pozostałym, przesianym cukrem pudrem, aż uzyskamy glazurę. Smarujemy nią powierzchnię gorącego tortu, a następnie studzimy. Podajemy z bitą śmietaną.
Zobacz podobne
przepisy
Mus jabłkowy z cząstkami jabłek do szarlotki
Przygotuj pyszny mus jabłkowy, który pasuje do wielu ciast. Aromatyczny, zdrowy i zawsze pod ręką!
Placek orzechowy z jabłkami
Aromatyczny, puszysty spód ze zmielonymi orzechami i soczyste, kwaskowate jabłka – to przepis na rumiany, pyszny placek!
Owocowy Pie
Słodki placek z jabłkami, brzoskwiniami i pomarańczami – przebój kuchni amerykańskiej w lekko odmienionym wydaniu.
Szarlotka z winogronem
Klasyczny wypiek z kruchego ciasta i jabłek wzbogacony dodatkiem winogron. Taką smaczną szarlotkę może przygotować każdy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kokosowy pudding ryżowy z mango
- Kurczak z makaronem farfalle w sosie śmietanowo-czosnkowym
- Arabska zupa z soczewicy ze szpinakiem
- Żurek babci
- Faszerowana dynia
- Bułeczki z chili
- Risotto czekoladowo-jabłkowe
- Chleb słonecznikowy z bakaliami
- Gnocchi szpinakowe
- Zupa z dyni i jabłek
- Ciasto śliwkowe „Topielec”
- Bułeczki bao z szarpaną kaczką
- Najlepszy rosół
- Kasza jaglana z pieczonym jabłkiem
- Jabłkowy chutney z piwem
- Owocowy róg obfitości z lodami waniliowymi
- Biała kiełbasa z kapustą kiszoną
- Wegańska polędwica wellington z burakami
- Sernik z marakują
- Karmelizowana brukselka
- Biszkopt szpinakowo-bazyliowy z musem malinowo-jogurtowym
- Biszkopt z masą śmietanową i galaretką
- Limes z mango i limonki
- Koreański dosirak – ryż z przystawkami w pudełku
- Łupacz z salsą pomidorową
- Zabajone z owocami
- Wegańskie śledzie à la matias z bakłażana
- Łosoś w sosie teriyaki z warzywami na parze
- Bazyliowy pstrąg z grilla
- Trzypoziomowe tosty (wieża kanapkowa)
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
2936 dni temu
Niestety jabłka po ugotowaniu wg tego przepisu mają zbyt płynną konsystencję. Po przekrojeniu ciasta cała zawartość wypłynie.
odpowiedz
2936 dni temu
Drogi Gościu, jabłka trzeba porządnie odparować.