Piknik
Co do jedzenia zabieramy na piknik?
Wielokrotnie zastanawialiście się, co warto wziąć ze sobą do jedzenia na piknik? Od tej chwili nie musicie się już głowić, Kuchnia Lidla bowiem doskonale wie, co warto przygotować na piknik. Coś prostego, smacznego i szybkiego, jak np. kanapka z polędwicą i jajkiem, ciasteczka z ciecierzycy albo klasyczna sałatka grecka. Dania czy też potrawy na piknik to więc za dużo powiedziane. Jeśli mówimy o przygotowaniu jedzenia na piknik, to raczej mamy na myśli przekąski. I nieważne, czy będzie to tylko piknik we dwoje, czy w większym gronie. Wspierając się przepisami Kuchni Lidla, na pewno przygotujecie pyszności, którymi wszyscy będą usatysfakcjonowani! Jeśli więc poszukujecie pomysłów, co zabrać na piknik do jedzenia, to sięgajcie po przepisy Kuchni Lidla. Dzięki nim wasze menu na piknik będzie zawsze kompletne!
Nasze sprawdzone piknikowe przepisy
A wśród absolutnych must have przekąsek na piknik koniecznie muszą znaleźć się takie przysmaki jak:
- kanapki na piknik, np.:
- sałatka na piknik, np.:
Choć zwykle apetyt na świeżym powietrzu bardzo dopisuje i na liście pożądanych specjałów są przede wszystkim konkrety, to przecież znajdzie się też miejsce na odrobinę słodkości, która nikomu jeszcze nigdy nie zaszkodziła. W końcu ciasto na pikniku, a już tym bardziej na rodzinnym pikniku, to rzecz święta! Sprawdźcie koniecznie propozycje Kuchni Lidla na najlepsze ciasta na piknik:
- chlebek bananowy
- agrestowe ciasto jogurtowe z płatkami owsianymi
- tarta z morelami i kremem lawendowym
- ciasto drożdżowe z nadzieniem marcepanowo-czekoladowym
- ciasto z wiśniami i kruszonką migdałową
Przekąski na piknik dla dzieci
Przygotowując jedzenie na piknik dla dzieci, pamiętajcie nie tylko o wartościowym pod względem odżywczym menu, ale również o jego atrakcyjnym wyglądzie. Nie od dziś wiadomo przecież, że najmłodsi jedzą oczami, dlatego przekąski na piknik dla dzieci powinny być kolorowe i zabawne, jak np.:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Lubelski napój żniwny z rabarbaru
Na coraz cieplejsze dni przygotuj orzeźwiający napój żniwny z rabarbaru i mięty! Tę prostą recepturę kuchni lubelskiej zawsze warto mieć pod ręką latem.

Rabarbarowy kisiel na bazie napoju żniwnego
Orzeźwiający napój żniwny może być świetną bazą do przygotowania domowego kisielu! Wykorzystaj przepis Pawła i ciesz się smakiem lekkiego, kojarzącego się z latem deseru z truskawkami.

Lemoniada arbuzowa
Słodka, lekka i orzeźwiająca – taka jest ta lemoniada. Idealna na upalne dni czy przyjęcia pod chmurką!

Wegańskie bajgle buraczane
Bajgle buraczane cudownie delikatne, puszyste i o pięknym kolorze. Każdemu wyjdą idealnie! Aby od razu się w nich zakochać, wystarczy spróbować!

Grillowane kofty w tortilli
Wrzuć trochę orientu na grilla i podaj gościom coś specjalnego! Kofty z sosem miętowym, cebulką i limonką, zawinięte w ciepłe płaty tortilli. Brzmi świetnie? Zatem pora złapać za ruszt!

Andaluzyjska kanapka serranito
Coś wyjątkowego dla wielbicieli kanapek na ciepło! Serranito z dwoma rodzajami kiełbasy w stylu hiszpańskim świetnie sprawdzi się jako lunch lub potrawa na imprezę w gronie znajomych!

Śląskie pieczonki z kociołka
Kociołek pełen sycących rozmaitości, czyli pieczonki, to regionalna potrawa popularna na Śląsku i w okolicach Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Świetna alternatywa dla dań z grilla, idealna, gdy planujesz gotowanie na świeżym powietrzu!

Wegańskie ciasteczka brownie
Ekstremalnie czekoladowe, roślinne ciasteczka z miękkim środkiem i chrupką skórką. Łatwe w przygotowaniu i przepyszne w smaku.


Klopsy z dorsza w zalewie octowej
Na spływ kajakowy, na camping, na dłuższą wyprawę – klopsy rybne w zalewie octowej świetnie sprawdzą się w roli prowiantu na drogę! Sprawdź, jak je przygotować według przepisu Karola!


Ekspresowe bułeczki śniadaniowe
Wykorzystaj łatwo dostępne składniki, by przygotować proste bułeczki bez drożdży – idealne na śniadanie dla Ciebie i bliskich!

Młoda kapusta z salsą z pomidorów
Odkryj na nowo wyjątkowy smak sezonowej, młodej kapusty z salsą z pomidorów i przygotuj ją według przepisu Karola Okrasy – w domowej kuchni lub na grillu!

Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem
Domowe drożdżówki to świetny dodatek do kawy lub herbaty. A jeśli dodamy do niech jeszcze karmelizowany rabarbar, to stworzymy połączenie idealne! Upieczcie pyszne drożdżówki razem z Pawłem!
