Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- sito o drobnych oczkach
- piekarnik rozgrzany do 190°C
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
Przygotuj wcześniej:
Mleko podgrzej tak, aby w momencie użycia było lekko ciepłe. Masło roztop na tyle wcześnie, aby zdążyło delikatnie przestygnąć przed użyciem.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
Mąkę przesiewamy do miski, w środku robimy zagłębienie. Drożdże ucieramy w osobnej misce z łyżką cukru i dodajemy do nich mleko. Rozczyn wlewamy do zagłębienia i delikatnie mieszamy go z mąką tylko w środkowej części miski, tak aby mąka na obrzeżach pozostała sucha. Rozczyn posypujemy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO
Do ciasta dodajemy pozostałą część cukru, szczyptę soli i żółtka. Ciasto wstępnie łączymy za pomocą łopatki. Następnie dodajemy roztopione masło i dokładnie wyrabiamy, aż zacznie odklejać się od miski i od rąk. Wyrobione ciasto posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu podwojenia objętości.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż na pół i za pomocą noża wyjmujemy z niej nasiona. W dużej misce rozdrabniamy twaróg za pomocą widelca. Następnie dodajemy cukier, żółtka i nasiona laski wanilii.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ
Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy pokrojone w kostkę, miękkie masło. Następnie dodajemy cukier puder i całość rozdrabniamy w dłoniach, aż będzie przypominać kruszonkę.
KROK 5: FORMUJEMY JAGODZIANKI
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy. Następnie formujemy z niego wałek i tniemy go na 9 równych części. Z tak przygotowanych kawałków ciasta formujemy kuleczki.
WSKAZÓWKA! W razie potrzeby ciasto można podsypać mąką.
Każdą kulkę ciasta rozpłaszczamy w dłoniach i przekładamy do małej miseczki. Następnie wnętrze wypełniamy jagodami, odrobiną cukru i serem. Ciasto dokładnie zlepiamy i ponownie formujemy z niego kulkę. Gotowe jagodzianki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut.
KROK 6: PIECZEMY JAGODZIANKI
Każdą bułeczkę smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy kruszonką. Tak przygotowane jagodzianki pieczemy przez ok. 12-15 minut, aż nabiorą złotobrązowego koloru.
Jagodzianki podajemy wystudzone.
Zobacz podobne
przepisy
Jagodzianki
Domowe jagodzianki to jest to! Wypróbuj przepis Pawła i zasmakuj w jagodowych bułeczkach!
Pączkowe bułeczki z konfiturą różano-malinową
Pączkowe bułeczki, posypane nasionami amarantusa, podane z masłem i domowej roboty konfiturą różano-malinową. Trudno znaleźć coś bardziej idealnego na niedzielne śniadanie!
Bułeczki drożdżowe z ananasem
Przygotuj bułeczki z nadzieniem ananasowym, które zachwycą Cię aromatem kardamonu, cynamonu i pistacji!
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i karmelizowaną gruszką
Pyszne drożdżówki według przepisu naszego cukiernika. Świetnie się sprawdzą jako słodkie drugie śniadanie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczona ryba po grecku
- Świąteczne pierniczki
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierniki
- Wegańska ryba po grecku
- Kompot z suszu z cytryną
- Przekąski sylwestrowe
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Kapusta z grochem
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Zupa grzybowa z makaronem
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto marchewkowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)