Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- sito o drobnych oczkach
- piekarnik rozgrzany do 190°C
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
Przygotuj wcześniej:
Mleko podgrzej tak, aby w momencie użycia było lekko ciepłe. Masło roztop na tyle wcześnie, aby zdążyło delikatnie przestygnąć przed użyciem.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
Mąkę przesiewamy do miski, w środku robimy zagłębienie. Drożdże ucieramy w osobnej misce z łyżką cukru i dodajemy do nich mleko. Rozczyn wlewamy do zagłębienia i delikatnie mieszamy go z mąką tylko w środkowej części miski, tak aby mąka na obrzeżach pozostała sucha. Rozczyn posypujemy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO
Do ciasta dodajemy pozostałą część cukru, szczyptę soli i żółtka. Ciasto wstępnie łączymy za pomocą łopatki. Następnie dodajemy roztopione masło i dokładnie wyrabiamy, aż zacznie odklejać się od miski i od rąk. Wyrobione ciasto posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu podwojenia objętości.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż na pół i za pomocą noża wyjmujemy z niej nasiona. W dużej misce rozdrabniamy twaróg za pomocą widelca. Następnie dodajemy cukier, żółtka i nasiona laski wanilii.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ
Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy pokrojone w kostkę, miękkie masło. Następnie dodajemy cukier puder i całość rozdrabniamy w dłoniach, aż będzie przypominać kruszonkę.
KROK 5: FORMUJEMY JAGODZIANKI
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy. Następnie formujemy z niego wałek i tniemy go na 9 równych części. Z tak przygotowanych kawałków ciasta formujemy kuleczki.
WSKAZÓWKA! W razie potrzeby ciasto można podsypać mąką.
Każdą kulkę ciasta rozpłaszczamy w dłoniach i przekładamy do małej miseczki. Następnie wnętrze wypełniamy jagodami, odrobiną cukru i serem. Ciasto dokładnie zlepiamy i ponownie formujemy z niego kulkę. Gotowe jagodzianki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut.
KROK 6: PIECZEMY JAGODZIANKI
Każdą bułeczkę smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy kruszonką. Tak przygotowane jagodzianki pieczemy przez ok. 12-15 minut, aż nabiorą złotobrązowego koloru.
Jagodzianki podajemy wystudzone.
Zobacz podobne
przepisy
Jagodzianki
Domowe jagodzianki to jest to! Wypróbuj przepis Pawła i zasmakuj w jagodowych bułeczkach!
Pączkowe bułeczki z konfiturą różano-malinową
Pączkowe bułeczki, posypane nasionami amarantusa, podane z masłem i domowej roboty konfiturą różano-malinową. Trudno znaleźć coś bardziej idealnego na niedzielne śniadanie!
Bułeczki drożdżowe z ananasem
Przygotuj bułeczki z nadzieniem ananasowym, które zachwycą Cię aromatem kardamonu, cynamonu i pistacji!
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i karmelizowaną gruszką
Pyszne drożdżówki według przepisu naszego cukiernika. Świetnie się sprawdzą jako słodkie drugie śniadanie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi z jagodami – przepis
- Jagodowe mascarpone
- Mundialówki
- Konfitura truskawkowo-porzeczkowa
- Jagodzianki
- Bułeczki z serem i koperkiem
- Wegańskie cinnamon rollsy z dyni
- Wegetariańskie leczo z kurkami
- Sernik czereśniowy na maślance
- Wegańskie ciasteczka śniadaniowe bez cukru
- Pigs in a blanket, czyli parówki w cieście
- Antipasti
- Puszyste bułeczki z sałatką
- Pampuchy z masłem makowym i sosem waniliowym
- Wytrawne scones z cheddarem i szynką
- Tołpyga w jajecznicy
- CIASTO MILIONERA
- Kaszotto z młodą kapustą
- Ziemniaczki zapiekane kiełbasą w sosie curry
- Labraks w cytrusach z sałatką z rukoli
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Uniwersalny i domowy sos pieczeniowy
- Placki ziemniaczane z pomoćką szparagową
- Faszerowana ryba w galarecie
- Granita cytrynowa
- Giouvetsi z jagnięciną, oliwkami i serem
- Perliczka pieczona w tymianku z ziemniakami
- Kapuśniak z kiszonej kapusty na gęsinie
- Omlet biszkoptowy z karmelizowanymi brzoskwiniami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)