Polskie dania regionalne
Prosto znaczy smacznie – odkryj kuchnię polską z naszymi przepisami!
Kuchnia polska to mieszanka wielu wpływów: warunków geograficznych, zwyczajów, styku różnorodnych kultur, historycznych zawirowań. Ogromny wpływ miały na nią inne kuchnie: włoska, francuska, żydowska , litewska, tatarska, niemiecka, turecka, rosyjska, węgierska czy chociażby czeska.
Kuchnia polska charakteryzuje się prostotą, tradycyjnym sposobem wykorzystania tego, co od zawsze było najbliżej człowieka: ziemniaków, cebuli, zbóż, kasz, ale także – o czym często zapominamy – ryb. Od XVI do XIX wieku nasza kuchnia zachwalana była w całej Europie właśnie za sprawą perfekcji, z jaką opanowaliśmy przygotowywanie ryb takich jak karaś, sandacz, dorsz, a także śledź. Wszystko to dzięki surowemu przestrzeganiu postu – w średniowiecznej Polsce w sumie było 190 dni postnych w roku.
Regionalne kuchnie różnią się między sobą. Kuchnia śląska przez lata była pod silnym wpływem kuchni czeskiej i niemieckiej, kuchnia mazowiecka mocno stawia na dziczyznę, kuchnia wielkopolska słynie zaś nie tylko z dań ziemniaczanych – z czym często ją kojarzymy – ale także fantastycznych zup i deserów.
Wśród dań kuchni polskiej królują dania mączne, takie jak pierogi, dania ziemniaczane – chociażby słynna baba ziemniaczana czy kartacze. Naszą dumą są także dania przygotowywane z kapusty, takie jak barszcz biały na zakwasie z kiszonej kapusty.
Jeśli chcesz odkryć tradycyjne smaki kuchni polskiej, koniecznie wypróbuj te przepisy:
- pyry z gzikiem
- chłodnik z botwiny z ogórkiem i szczypiorkiem
- zawijany kulebiak orkiszowy z kapustą i wędzoną śliwką
- śledzie po kaszubsku
Miłość do słodkości mamy w każdym regionie! Wróć do smaków dzieciństwa z Kuchnią Lidla
Nie byłoby mowy o kuchni, gdyby nie coś wyjątkowego na osłodę. Nie inaczej jest z naszą rodzimą kuchnią. Każdy region wytworzył charakterystyczne dla siebie desery, ciasta i inne tego typu dania. Z pewnością niejedna osoba pamięta doskonale słodkie zapachy dobiegające z babcinej kuchni, które były doskonałym sprawdzianem cierpliwości.
Dawniej słodkie dania przygotowywane były przede wszystkim na uroczyste okazje, do których zaliczały się święta kościelne (a tych, jak już wiemy, nie brakowało), święta rodzinne, ale także niedzielne obiady. Dziś wracamy do tych smaków i odtwarzamy je na nowo w naszych kuchniach, przywołując na myśl miłe wspomnienia.
Wśród znanych słodkości kuchni regionalnych na szczególną uwagę zasługują:
- Sękacz – tym ciastem szczyci się najbardziej kuchnia podlaska oraz kuchnia lubelska, jednak swoich miłośników ma w całym kraju. Do jego przygotowania potrzebny jest specjalny wałek. Dawniej sękacz przygotowywano, obracając go nad ogniem. To ciasto, które tworzone jest w niezwykle widowiskowy sposób. Jego warstwy powstają poprzez zapiekanie ciasta na obracającym się rożnie. To ciasto, którego na Podlasiu nie może zabraknąć chociażby na uroczystościach takich jak ślub czy chrzciny.
- Kaszubski miodowy kuch – typowo bożonarodzeniowe ciasto charakterystyczne dla kuchni kaszubskiej. Słowo kuch podkreśla wspomniane już wpływy innych kuchni – w tym przypadku kuchni niemieckiej. Od tradycyjnych wypieków świątecznych odróżnia go dodatek marchewki, która nadaje mu niepowtarzalną wilgotność i miękkość.
- Śląska szpajza cytrynowa – tradycyjny deser, którego od lat na Śląsku nie może zabraknąć podczas ważnych uroczystości! W zależności od regionu mamy wiele odmian i smaków tego lekkiego, puszystego i orzeźwiającego kremu. Prócz najbardziej rozpowszechnionej szpajzy cytrynowej znajdziemy jego wersję o smaku wiśniowym, agrestowym i czekoladowym. Wszystko to za sprawą dostępności produktów – dawniej gospodynie do zrobienia szpajzy wykorzystywały to, co miały w przydomowym ogródku.
Miejsce przy stole dla każdego, czyli o wegetariańskim wydaniu kuchni regionalnych
Tradycyjne kuchnie regionalne są bliskie nie tylko naszemu sercu, ale także kubkom smakowym. Będąc na diecie bezmięsnej, często poszukujemy takich właśnie odpowiedników. Obecnie nic na szczęście nie stoi na przeszkodzie, aby w smaczny sposób sprostać temu wyzwaniu i przygotować alternatywne dania wegetariańskie.
Tradycyjnie niekoniecznie znaczy z mięsem. Polska kuchnia regionalna doskonale potrafi pogodzić przy jednym stole zarówno miłośników rolady śląskiej, bez której wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu, jak i wielbicieli kuchni roślinnej, których potrzeby doskonale zaspokoją chłodnik z botwiny, ziemniaczane kotlety farszynki lub chociażby taki klasyk jak pierogi.
Jeśli chcesz wypróbować więcej przepisów wegetariańskich z kuchni regionalnych, koniecznie zajrzyj tutaj:
- Oberiba – zupa z kalarepy z dodatkiem proziaków (chlebków sodowych) znana w kuchni śląskiej.
- Całuski – wyjątkowe ciasteczka prosto z kuchni podlaskiej. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty!
- Szare kluski – tradycyjny przepis kuchni wielkopolskiej w nowej odsłonie.
- Hreczanyki – niewielkie kotleciki pochodzące z kuchni podkarpackiej (bojkowsko-łemkowskiej) w wersji wegetariańskiej.
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Gryczane pierogi z bobem
Wykorzystaj w pełni sezon na bób i podaj te pyszne nasiona w całkiem nowy sposób! Przepis Karola na pierogi z bobem i parmezanem pozwoli Ci przygotować pyszny letni obiad dla całej rodziny!

Babka ziemniaczana z boczkiem
Najlepiej smakuje ze śmietaną i szczypiorkiem! Tradycyjna babka ziemniaczana z boczkiem według przepisu Karola to proste wielkanocne danie dla całej rodziny.

Kartacze z mięsem
Poznaj klasyczny przepis z rodzinnego domu Karola Okrasy! Przygotuj kartacze z mięsem wieprzowym i podprażoną cebulką.

Knedle z białym serem
Jeśli lubisz obiady na słodko, ten na pewno przypadnie Ci do gustu! Przygotuj knedle z białym serem i słodką okrasą orzechową!

Zawijany kulebiak orkiszowy z kapustą i wędzoną śliwką
Wypróbuj przepis Mai na orkiszową wersję kulebiaka z kapustą i wędzoną śliwką. Będzie pysznie!

Mazurska zupa rybna z groszkiem i pomidorami
Mazurska zupa rybna z groszkiem i pomidorami

Pierogi z serem, kaszą gryczaną i miętą
Spróbuj pierogów z przepisu Karola Okrasy! Ciasto z dodatkiem mleka i masła doskonale otula farsz z twarogu, kaszy gryczanej i listków mięty.

Chłodnik z botwiny z ogórkiem i szczypiorem
Zobacz, jak przygotować doskonały chłodnik według Karola Okrasy. Nie zabraknie w nim rzodkiewki, ogórka, koperku i oczywiście ziemniaków z okrasą!

Kluski śląskie z jarmużem i wędzonym pstrągiem
Kluski śląskie możesz podać w zupełnie nowy sposób! W kremowym sosie z jarmużem, aromatyczną skórką cytrynowa i wędzonym pstrągiem.

Babka ziemniaczana z kaszanką
Babka ziemniaczana z tego przepisu pełna jest aromatów i smaków. Boczek, słonina, kaszanka i oczywiście niezastąpiony majeranek.

Śledź marynowany po mazursku
Karol Okrasa sięga do korzeni kuchni polskiej. Sprawdź, jak przygotować doskonałe śledzie w staropolskim stylu.
