Rodzinne przepisy - Szarlotki - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Szarlotka sypana
Kinga pokaże Wam, jak przygotować najłatwiejszą szarlotkę na świecie! Sukces gwarantowany! Wypróbujecie?
Lasagne jabłkowe
Jeśli uwielbiasz jabłka, to jest to deser dla Ciebie! Delikatne ciasto, jabłka obsypane cynamonem, a do tego jeszcze więcej jabłek w postaci musu!
Szarlotka gruszkowa
Spróbuj szarlotki w jesiennej odsłonie – z mnóstwem gruszek i syropem klonowym!
Ucierane ciasto maślane z jabłkami i maślaną kruszonką
Jabłka i kruszonka to składniki pysznego ciasta, którym kusi Paweł. Dasz się namówić?
Szarlotka z orzechami nerkowca
Spróbuj doskonałego połączenia jabłek z orzechami nerkowca. Swojski aromat ciasta podkreśla mąka orkiszowa.
Szarlotka – przepis na kruche ciasto z jabłkami
Nic nie smakuje lepiej od ciepłego ciasta z jabłkami! Wypróbuj przepis Pawła!
Maślane ciasto z jabłkami i migdałami
Puszyste ciasto z chrupiącymi karmelizowanymi migdałami, wypełnione jabłkami świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno!
Szarlotka z winogronem
Klasyczny wypiek z kruchego ciasta i jabłek wzbogacony dodatkiem winogron. Taką smaczną szarlotkę może przygotować każdy!
Migdałowe ciasto z jabłkami i konfiturą truskawkową
Pachnące, złociste i pulchne ciasto, słodkie owoce oraz nietypowa kruszonka z płatków kukurydzianych i konfitury. Pycha!
Owocowy Pie
Słodki placek z jabłkami, brzoskwiniami i pomarańczami – przebój kuchni amerykańskiej w lekko odmienionym wydaniu.
Placek orzechowy z jabłkami
Aromatyczny, puszysty spód ze zmielonymi orzechami i soczyste, kwaskowate jabłka – to przepis na rumiany, pyszny placek!
Szarlotka – prosty przepis dla każdego
Wydawać by się mogło, że nieodłącznym składnikiem szarlotek powinny być jabłka, tymczasem spotkacie się z niejednym przepisem, w którym są dodatkowe lub całkiem inne owoce. Zamiast więc szarlotki z jabłkami możecie upiec takie ciasto jak:
Zacznijmy jednak od początku, czyli od ciasta. Szarlotkę, jak przystało na przysmak wywodzący się z Francji, przyrządza się zazwyczaj na kruchym cieście. Wyjątkiem jest tutaj szarlotka królewska, składająca się z biszkoptu, musu jabłkowego oraz wierzchniej warstwy w postaci bitej śmietany, którą czasami zastępuje się kremem budyniowym. Taka szarlotka z budyniem czy śmietaną odbiega już nieco od tradycyjnego przepisu, choć oczywiście jest tak samo smaczna. Zabieganym lub nieposiadającym piekarnika warto polecić szybszą i łatwiejszą wersję szarlotki królewskiej, którą można przygotować bez pieczenia – na bazie herbatników lub biszkoptów. Szczegóły w Kuchni Lidla.
Szarlotka – przepisy Kuchni Lidla:
Bez względu na wasz ostateczny wybór rodzaju szarlotki pamiętajcie, że dobrze jest ją podać z bezą albo z kruszonką na wierzchu, a w upalne dni szarlotkę serwujcie koniecznie z lodami!
Szarlotka wegańska albo bezglutenowa?
Szarlotkę można również przyrządzić w nietypowy sposób, np. z kaszy jaglanej. Taka szarlotka jaglana pojawia się najczęściej w przepisach na ciasto bezglutenowe. Jeśli w dodatku upieczecie szarlotkę bez jajek, to stanie się ona idealną propozycją deseru dla wegan. A gdy nie zależy wam ani na szarlotce wegańskiej, ani na bezglutenowej, ale trochę innej, to upieczcie szarlotkę z kaszą manną.
Przepis na dietetyczną szarlotkę
Jeśli jesteście na diecie, to koniecznie spróbujcie szarlotki w wersji fit, czyli takiej bez cukru i bez mąki. Te najbardziej kaloryczne składniki wystarczy zastąpić ich zamiennikami, np. ksylitolem oraz mąką owsianą i szarlotka dietetyczna gotowa!
Jak zrobić szarlotkę? Z naszymi poradami to bajecznie proste!
Wszystkim, którzy nadal zastanawiają się, jak zrobić pyszną szarlotkę, polecamy udać się do Kuchni Lidla. W niej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam, krok po kroku, przygotować odpowiednie ciasto, a więc zdecydować, jakiej mąki i śmietany, a następnie jakich jabłek najlepiej użyć do szarlotki. Z takimi poradami pieczenie szarlotki to bajka! Przekonajcie się sami i odwiedźcie Kuchnię Lidla.