Rodzinne przepisy - Wieprzowina - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Karkówka w sosie własnym z cebulą
Masz chęć na soczyste, pełne aromatu danie, które idealnie sprawdzi się na domowy obiad? Karkówka w sosie własnym z cebulą to klasyk, który zachwyci każdego miłośnika domowej kuchni! Delikatne, rozpływające się w ustach mięso i aksamitny sos z nutą słodkiej cebuli tworzą połączenie, któremu trudno się oprzeć. Odkryj nasz przepis!

Schab pieczony w rękawie
Jeśli szukasz przepisu na soczyste, aromatyczne mięso, schab pieczony w rękawie to idealna propozycja dla Ciebie. Dzięki pieczeniu w rękawie schab zachowuje swoją naturalną wilgotność, a przyprawy doskonale się wchłaniają, nadając mu wyrazisty smak i aromat. Poznaj nasz przepis na schab pieczony w rękawie!

Schab po cygańsku
Czy marzy Ci się coś wyjątkowego na obiad? Schab po cygańsku to nietypowa odsłona klasycznego kotleta, która zaskakuje połączeniem intensywnych i nietypowych smaków. To danie jest nie tylko sycące, ale i pełne bogatych aromatów. Sprawdź, jak zrobić schab po cygańsku!

Bitki wieprzowe
Bitki wieprzowe to klasyk kuchni, który znany jest i ceniony na całym świecie. Tę potrawę można przygotować na wiele różnych sposobów — duszone w sosie własnym, śmietanowym czy grzybowym. W każdej postaci smakują doskonale! Jak przyrządzić pyszne bitki wieprzowe? Sprawdź nasz przepis na to pyszne danie.

Tortellini zapiekane w sosie pomidorowym z pulpecikami
Domowe pulpeciki i tortellini z farszem ze szpinaku i mascarpone zapiekane w aromatycznym sosie pomidorowym to danie we włoskim stylu dla całej rodziny. Wykorzystaj termorobota kuchennego MC Smart i ciesz się smakiem inspirowanym słoneczną Italią!


Gołąbki z młodej kapusty
Gołąbków nikomu chyba nie trzeba przedstawiać! Chętnie robimy je o każdej porze roku, jednak te wiosenne, z liści młodej kapusty, są szczególnie pyszne. Dlaczego? Może dlatego, że młoda kapusta to warzywo dostępne tylko w określonym czasie w ciągu roku, jedno z tych, na które tak czekamy po zimie. Jak się robi gołąbki z młodej kapusty? Oto nasza propozycja tego obiadowego klasyka!

Domowy pasztet wieprzowy
Pasztet wieprzowy to klasyk polskiej kuchni, który chętnie podawany jest podczas świąt i innych ważnych uroczystości. Jego przygotowanie może być zarówno tradycyjne, jak i poddane nowoczesnym eksperymentom, a w każdej wersji smakuje równie wybornie. Chcesz poznać przepis na pyszny i prosty pasztet wieprzowy? Koniecznie sprawdź co dla Ciebie przygotowaliśmy!

Pielmieni – przepis na wschodnie pierożki
Pielmieni to danie uważane za klasyk kuchni udmurckiej i syberyjskiej, które zachwyca swoim wybornym smakiem i różnorodnością. Te małe pierożki, wypełnione aromatycznym farszem (najczęściej mięsnym) podawane z delikatnym sosem, są nieodłączną częścią tradycji kulinarnej Udmurcji, a także innych terenów rosyjskojęzycznych. Jak przyrządzić pyszne pielmieni? Sprawdź nasz przepis!

Klopsiki wołowo-wieprzowe w stylu szwedzkim
Kultowe mięsne klopsiki w stylu szwedzkim w sosie mogą trafić na Twój obiadowy talerz dzięki przepisowi Karola. Sprawdź, jak doskonale komponują się ze słodyczą żurawin, śmietanowym sosem i selerowym purée.

Pieczona szynka z sosem cebulowym
Pachnąca cynamonem, anyżem i karmelizowaną cebulką szynka to świetny pomysł na świąteczny obiad. Przygotuj ją i sprawdź, jak smakuje!

Przepis na pulpety w sosie pieczarkowym
Pulpety w aromatycznym pieczarkowym sosie to klasyczne danie, które zdobyło serca smakoszy z całego świata. Delikatne mięso w połączeniu z kremowym sosem to przykład na doskonałą harmonię smaków. Jak stworzyć to pyszne danie? Poznaj nasz sposób!

Nowoczesna maczanka w azjatyckim stylu
Maczanka krakowska to dość tradycyjne danie pochodzące z tego miasta. Warto jednak poza klasycznym przepisem wypróbować propozycję Karola z dodatkiem imbiru, kolendry, chili i limonki!

Czy wieprzowina jest zdrowa?
Wieprzowina to mięso czerwone. W ciągu tygodnia nie powinniśmy spożywać więcej niż 500 g mięsa, a czerwone mięso na naszych talerzach nie powinno się znajdować częściej niż raz w tygodniu. Istotnym elementem w przygotowaniu posiłków z wieprzowiny jest obróbka termiczna – najmniej korzystnie wypada smażenie.
Wieprzowina zawiera dużo białka, witamin z grupy B oraz cynku. Niestety, zawiera również cholesterol i nienasycone kwasy tłuszczowe. Wieprzowinę najlepiej łączyć z zielonymi warzywami, co znacznie poprawia jej trawienie. Warto również wybierać najchudsze kawałki tego mięsa, takie jak schab.
Jakie witaminy ma wieprzowina?
Z witaminami kojarzą nam się głównie warzywa i owoce. A jednak wieprzowina także je zawiera. Jest bogata w witaminy z grupy B, głównie B1, jak również w witaminę E, która wpływa na wygląd naszej cery.
Ile kalorii ma wieprzowina?
Kaloryczność wieprzowiny zależy od rodzaju mięsa i sposobu przyrządzenia. Na przykład 100 g mięsa wieprzowego mielonego ma 314 kcal, podczas gdy opiekany schab wieprzowy 241 kcal.
Ile kalorii ma wieprzowina gotowana?
Każde mięso jest właściwie dość kaloryczne. Nie inaczej jest z wieprzowiną. Nawet gotowana ma sporo kalorii: 100 g to 191 kcal.
Jak przyrządzić wieprzowinę?
Wieprzowina to w Polsce dość popularne mięso, głównie obiadowe. Schab, golonka, boczek, polędwiczki, szynka, żeberka i wiele innych przysmaków można przyrządzić z wieprzowiny. Jest ona idealna do pieczenia, gotowania czy duszenia. Można z niej przygotowywać rolady i pieczenie, robić wędliny.
Ile piec wieprzowinę w piekarniku?
Mięso wieprzowe często jest przygotowywane w piekarniku. Czas pieczenia zależy od części wieprzowiny, ale i od wagi. Przykładowo kilogramową łopatkę wieprzową pieczemy ok. godziny. Półkilogramową karkówkę zaś ok. pół godziny. Kawałek kilogramowego schabu w rękawie pieczemy około godziny.
Co zrobić, żeby wieprzowina była miękka?
Przed pieczeniem dobrze jest wieprzowinę zamarynować. Marynaty przygotowuje się zwykle z wszelkiego rodzaju ziół, czosnku, oliwy czy soku z cytryny. Dzięki marynacie mięso będzie miękkie i soczyste. W tym celu można je także przed włożeniem do piekarnika zblanszować. Polega to na zanurzeniu wieprzowiny na minutę we wrzątku. Zamykamy w ten sposób pory mięsa i zatrzymujemy wewnątrz wszystkie soki. Wieprzowina twardnieje pod wpływem soli. Ważne więc, żeby solić ją dopiero pod koniec gotowania.
Jakie przyprawy lubi wieprzowina?
Nie bój się doprawiać wieprzowinę. Mięso lubi takie zioła jak tymianek, rozmaryn czy majeranek. Dobrze smakuje z dodatkiem czosnku czy musztardy. Można eksperymentować także z ostrymi oraz słodkimi smakami i aromatami.
Kiedy solić wieprzowinę?
Wieprzowina należy do mięs, które łatwo można zepsuć, przygotowując ją w nieprawidłowy sposób. Aby mięso było miękkie, należy ją na przykład solić – o czym już wspominaliśmy – pod koniec gotowania.
Ile gotować wieprzowinę?
Mięso wieprzowe należy do mięs, które wymagają dłuższego gotowania niż np. mięso drobiowe. Czas gotowania mięsa wieprzowego zależy od wielkości i jego części. Na przykład kilogram wieprzowiny trzeba gotować od 1,5 do 2 godzin, a kilogram karkówki ok. godziny.
Jak długo gotować wieprzowinę na parze?
Gotowanie na parze to zdrowy sposób na przygotowanie wieprzowiny. Trwa zdecydowanie krócej niż tradycyjne gotowanie. Do przygotowania schabu w parowarze potrzebujemy ok. 10-15 minut.
Jak długo dusić wieprzowinę?
Jednym z popularnych dań z wieprzowiny są bitki wieprzowe. Aby były miękkie i kruche, wymagają długiego duszenia. W trakcie powstaje jednocześnie pyszny, aromatyczny sos. Duszenie trwa średnio godzinę. Pamiętaj, żeby solić bitki dopiero pod koniec gotowania.
Jaką wieprzowinę wybrać do…
- chińszczyzny: polędwicę wieprzową;
- bigosu: łopatkę lub żeberka;
- gulaszu: łopatkę, szynkę lub karczek;
- pasztetu: podroby wieprzowe – serca, płuca, wątroba.
Co zrobić na obiad z wieprzowiny?
Mięso wieprzowe daje ogromne pole do popisu. Można je podać na nieskończenie wiele sposobów. Zaczynając od schabowego, przez duszone bitki, gulasz, pieczeń, roladę, po wieprzowinę po chińsku, żeberka, na bigosie kończąc.