Rodzinne przepisy - Udka - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Pieczony kurczak z ziemniaczkami w stylu amerykańskim
Pieczony kurczak z ziemniaczkami z dodatkiem groszku w aromatycznym winno-maślanym sosie, czyli danie inspirowane słynnym amerykańskim kurczakiem vesuvio. Przygotuj je i sprawdź, jak smakuje.

Potrawka z purée ziemniaczano-selerowym w kształcie bałwanków
Szukasz pomysłu na zimowy obiad, który przyciągnie uwagę Twojego dziecka i pobudzi jego wyobraźnię? Przygotuj purée w formie bałwanków, aby zachęcić je do jedzenia i stworzenia historii o bałwankowej krainie w potrawce.

Ryż zapiekany z kurczakiem
Ryż zapiekany z kurczakiem według przepisu Karola to orientalne danie jednogarnkowe, które jest naprawdę szybkie, proste do przygotowania i świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny.

Pieczony bigos z kurczakiem
Bigos w nowej odsłonie – pieczony, z dodatkiem udek i podudzi kurczaka. To pyszna alternatywa dla bigosu z boczkiem i kiełbasą – nie wymaga ciągłego mieszania, a nadal smakuje wyśmienicie!

Kurczak z ryżem w sosie słodko-kwaśnym
Ten przepis na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym warto mieć pod ręką zawsze wtedy, gdy chcemy przygotować szybki i pyszny obiad w stylu azjatyckim. To klasyka, która nigdy się nie nudzi!

Coq au vin – kurczak duszony w winie
Potrawka z kurczaka we francuskim stylu? Taki jest coq au vin, czyli kurczak duszony w czerwonym winie. Aromatyczny sos z dodatkiem pieczarek, marchewki i pomidorów skusi każdego. Sprawdź przepis Karola i przygotuj wspaniałą ucztę!

Potrawka z kurczaka
To danie jest ponadczasowe. Wykorzystaj składniki z bulionu, by przygotować delikatnego kurczaka z warzywami w aksamitnym sosie. Nic się nie marnuje, a całość smakuje obłędnie!

3 sposoby na dania z ryżu
Jak wykorzystać ryż w kuchni? Poznaj 3 pomysły Karola na proste i szybkie dania, które zasmakują całej rodzinie!

Pieczony kurczak piri-piri
Ostra marynata i pieczone warzywa to podstawa kurczaka piri-piri! Wypróbuj południowe danie z charakterem – to świetny pomysł na sycący obiad!

Kurczak z sałatką z cykorii i ziemniakami
Wypróbuj przepis na kurczaka inspirowany podróżami Karola! W lekkim sosie pomidorowym, z sałatką z cykorii i ziemniakami smakuje wyśmienicie.

Pierogi z kaczką
Wypróbuj przepis na pierogi z aromatycznym farszem z mięsem kaczki i żurawiną!

Kurczak z ananasem i sosem barbecue
Kurczak w marynacie z ananasem, sokiem z pomarańczy i sosem barbecue – sprawdzi się zarówno jako danie na grilla, jak i na szybki obiad!

Przepis na udka z kurczaka
Przepis na udka z kurczaka jest w zasadzie prosty. Minimalistyczna wersja przepisu na udka zakłada bowiem użycie odpowiedniej kompozycji przypraw i wstawienie mięsa do piekarnika. Czy można chcieć więcej? Otóż tak. Kuchnia Lidla inspiruje do przygotowania nieco bardziej wykwintnych dań, w których udka z kurczaka są głównym składnikiem przepisu. Takie udka i takie przepisy znajdziecie tylko tutaj!
Udka z kurczaka – przepisy:
- udka z kurczaka duszone: uda kurczaka duszone w herbacie z rumem
- udka z kurczaka dietetycznie: podudzia kurczaka w przyprawach z warzywami sauté
- udka z kurczaka na ostro: uda kurczaka z sałatką z grillowanych warzyw z parowanymi ziemniaczkami
- udka z kurczaka inaczej: cassoulet z udkami kurczaka i boczkiem lub potrawka z kurczaka z pieczarkami i oliwkami
A jeśli jesteście wygodni i preferujecie udka z kurczaka bez kości, ten przepis jest wręcz stworzony dla was: uda kurczaka faszerowane fetą i miętą, z greckimi plackami z cukinii. Udka z kurczaka nadziewane jakimkolwiek farszem są ciekawą, choć nadal rzadko spotykaną potrawą w polskiej kuchni. Wynika to zapewne z mniejszej liczby przepisów na luzowane udka z kurczaka, a często również z braku umiejętności ich trybowania wśród amatorów gotowania. Nie zmienia to jednak faktu, że udka z kurczaka na obiad to bardzo trafiony pomysł. Warto więc nieustannie poszukiwać tego idealnego przepisu, w którym udka odgywają najważniejszą rolę.
Jak zrobić udka z kurczaka?
Niby proste, a jednak nie dla wszystkich oczywiste. Jak upiec udka z kurczaka, aby ich smak zaskoczył niejednego znawcę kuchni? Kluczem do sukcesu jest dobra marynata, która pozostaje na mięsie odpowiednio długo i powoduje, że udka z kurczaka z piekarnika nabierają wyjątkowego aromatu. W ten sposób pieczone udka z kurczaka mogą bardzo szybko stać się waszym ulubionym daniem. A jeśli zależy wam, aby udka z kurczaka z piekarnika były chrupiące, to warto pod koniec pieczenia zwiększyć na chwilę temperaturę lub po prostu zasmakować w udkach z kurczaka z grilla. Poza sezonem alternatywą staną się udka z kurczaka z patelni grillowej, a jeśli będziecie mieć ochotę na potrawę bardziej dietetyczną, to spróbujcie po prostu gotowanych udek z kurczaka.